Crea el teu compte
Accedeix
"Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."
Søren Kierkegaard

Articles


Reproduïm un antic article d’En Carles Camp a l’entorn del primer vaixell de vapor de la història. El va inventar a Barcelona un català que la censura amaga rere el nom Blasco de Garay. El nacionalisme espanyol ha fet mans i mànigues per desvirtuar-ne la catalanitat, desvirtuació que alguns savis catalans han seguit.


LLEGEIX-NE MÉS »

4815 lectures

Quan diem i rediem que «siempre la lengua fue compañera del imperio», nosaltres pensem que ens referim a la llengua castellana. Però, En Nebrixa, realment, a quina llengua feia referència? En Bilbeny ens ho explica tot seguit.


LLEGEIX-NE MÉS »

5561 lectures

Enguany es compleixen seixanta anys de l'aparició d'un llibre emblemàtic, tota una fita en el redescobriment de la identitat valenciana i de la Catalunya sencera: 'Nosaltres, els valencians'. Article d'En David Garrido publicat el 9 de gener al setmanari El Temps.


LLEGEIX-NE MÉS »

2305 lectures

L'any 1497, Joan Cabot, probablement català, descobreix Terranova, Aquesta fou la primera empresa americana de fàbrica anglesa. Aquest navegant és una peça més de l'engranatge de companyies comercials catalanes que es van establir a l'Anglaterra al segle XV. Article d'En Marc Pons.


LLEGEIX-NE MÉS »

2986 lectures
ARTICLES » 07-02-2022

Els deutes de Grup

Hi ha qui parla de les lleis espirituals de la causa i de l’efecte. Són aquestes només per als individus o també per a les col•lectivitats? Els fenòmens de sofriment o d’opressió d’uns col•lectius envers altres poden generar reaccions en sentit contrari? Quina és la finalitat d’aquestes reaccions? Com poden haver afectat aquests moviments en el cas de la nació catalana? Hi ha qui pot aprofitar aquests moviments de compensació en favor de la seva pròpia agenda? Com podem saldar els deutes adquirits i facilitar allò que volem col•lectivament? Gràcies a unes pinzellades d’informació que ens proporcionen els terapeutes de vides passades i la que aporten els estudiosos de la història censurada de la nació catalana, podem començar a adonar-nos d’una necessària relació ètica entre les col•lectivitats. Article d'En Brauli Tamarit.


LLEGEIX-NE MÉS »

3706 lectures

A Alacant, on encara es parla català, Vox ha ensenyat el pla final que tenen dissenyat contra la nostra llengua. Article d'En Jordi Galves, Diari de la revolta (266), a El Nacional.cat. Des de l'Institut Nova Història considerem cabdal pouar en la memòria històrica de la ciutat: en la importància que Alacant, Oriola i tot el sud del regne de València van tenir en l'expansió de la Nació Catalana, tal com En Jordi Bilbeny i En Pep Mayolas ens han mostrat en els seus llibres.


LLEGEIX-NE MÉS »

5280 lectures

L'Albert Maurici ha constatat un fenomen de tipus emocional que es produeix quan hom rep una informació que no s'ajusta al sistema de creences propi. En aquesta mena de casos, gairebé cap persona procedeix a investigar la possible veritat continguda en la nova informació, sinó que, quasi d’una manera sistemàtica, o bé nega acríticament la possible veritat que s’amaga en aquesta nova informació o bé en desautoritza l'origen.


LLEGEIX-NE MÉS »

4311 lectures

En aquest treball En Josep Abela analitza la influència catalana a les illes de Malta entre els segles XIII i XVI, l'època de major presència política, econòmica i social de la corona catalano-aragonesa a la Mediterrània occidental. Seguidament, l'autor estableix una estadística de la freqüència dels cognoms d'origen català que perduraren en aquest àmbit durant els segles següents fins al segle XX.


LLEGEIX-NE MÉS »

4283 lectures
ARTICLES » 31-01-2022

L'altra Corona d'Aragó

"La història del regne des del punt de vista aragonès". Una ressenya d'En Xavier Rius per al diari digital e-noticies del llibre "La Corona de Aragon en el Mediterráneo" d'En Rubén Sáez Abad. Una visió alternativa a la de l'Institut Nova Hstòria.


LLEGEIX-NE MÉS »

3469 lectures

En Pep Rovira va assistir al 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (19 i 20 de novembre del 2021) i ens ha fet arribar les seves impressions. "Ens van robar la catalanitat d’en Colom, Sirvent (Cervantes), Santa Teresa de Jesús... I Espanya es va anar fent gran gràcies a nosaltres. I perquè no se sabés tot allò, se’ns havia de fer desaparèixer. Aquest era i és el seu objectiu principal i per això els historiadors i investigadors de l’Institut Nova Història són tan perillosos".


LLEGEIX-NE MÉS »

3683 lectures

Segon article de contestació d’En Pep Mayolas al capítol central del llibre «Pseudohistòria contra Catalunya».


LLEGEIX-NE MÉS »

3352 lectures

Una reflexió de l’Alexis Bertolín sobre com el fanatisme i l’arrogància es converteixen en pensament únic, no pas per investigar i comprendre la realitat sinó per imposar autoritàriament i totalitària la voluntat de l’Estat.


LLEGEIX-NE MÉS »

4193 lectures

Recuperem unes notes personals de la Teresa Clota d’un viatge que va fer a Malta al 2004 amb l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) i on va quedar sorpresa de veure-hi tantes banderes catalanes


LLEGEIX-NE MÉS »

2907 lectures

L'existència del concepte «dret» l'hem de cercar en l'antiga llengua catalano-occitana: en el vocable «dret» del català o en les variants occitanes «drech» i «dreit». Però sobretot rau en l'expressió «dreta justícia», que trobem als llibres medievals de dret català. Article del blogaire «El dret català» del dia 15 de novembre del 2021.


LLEGEIX-NE MÉS »

2591 lectures

El 19 de desembre del 2021, En Lluís Roldan va presentar el seu llibre ‘Corona d’Aragó, història amagada de la Nació Catalana’ al Bar Versalles de Sant Andreu del Palomar (Barcelona). Heus ací el text de la presentació.


LLEGEIX-NE MÉS »

3702 lectures
ARTICLES » 22-01-2022

Un llibre català de secrets

El tuitaire @incunabula es fa ressò d'un llibre esplèndid sobre agricultura -del qual en reproduïm onze imatges a plena grandària- que va ser editat en català a Barcelona l'any 1617. Les piulades originals són en anglès i les ha traduïdes En Joan Romeu. Aquest llibre el va escriure En Miquel Agustí i s'intitula 'Llibre dels secrets de agricultura, casa rustica i Pastoril'. 9 anys després va ser publicat en versió castellana i des d'aleshores es va reimprimir sovint i només en aquest idioma. Un altre llibre editat primerament en català i poseriorment només en castellà. Per què no es va tornar a publicar en la nostra llengua? Per Decadència o per Inquisició?


LLEGEIX-NE MÉS »

3352 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
38262 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La poesia d’Ausiàs March (València, 1400-1454) descendeix de la trobadoresca que cantava el fin amor i, tot i...[+]
Per què van tancar Joana la Boja a la presó? Per amor? Perquè era boja? O per una evident raó d’Estat? En...[+]
Article publicat al butlletí «Sobirania i Justícia», núm. 20 el 14 d'octubre del...[+]
Qui era la mare d'En Joan d'Àustria? Va ser educat a Yuste, a 460 km del mar, el capità general de la...[+]