Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 25-09-2021
Pep Mayolas

Un salconduit reial per a En Cristòfor Colom

En un treball de fa anys, En Pep Mayolas traçava una hipòtesi força versemblant sobre l’origen i el propòsit de la carta del rei Joan II de Portugal a En Cristòfor Colom, un document que diversos estudiosos de la qüestió colombina no han dubtat a denunciar com «d’una falsedat absoluta i evident».

»
4562     

ENTREVISTES » 24-09-2021
Catdavant/Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny: “Catalunya recobrarà la seva independència quan els catalans ho vulguem”

Catdavant va entrevistar En Jordi Bilbeny a la 39a Setmana del Lllibre en català. L'investigador ens parla d'En Colom, la censura, la societat i política catalanes amb la intel·ligència, el coneixement, la ironia, el coratge i el patriotisme que el caracteritzen. Podeu escoltar les paraules d'En Bilbeny per àudio a l'enllaç de Catdavant que hem copiat o bé les podeu llegir transcrites en aquest lloc web.

»
5196     

ARTICLES » 23-09-2021
Josep Vicent Boira

O Bezos o el Gran Kan

En Josep Vicent Boira fa saber en aquest article publicat a finals d'agost a “La Vanguardia” que han descobert entre les runes de l’antic Palau Reial de València uns fragments d’un plat de ceràmica de la Xina de l’època en què Marco Polo hi va anar. Què hi fan aquestes restes entre les runes del fossat del palau més sumptuós de la Península fins al segle XVIII? ¿Hi van arribar amb el mercader venecià o d'altres, o bé amb En Jaume d’Alaric, tal com defensa En Bilbeny i l’Institut Nova Història?

»
3414     

ARTICLES » 20-09-2021
Albert Om/Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny- El Club-Colom-Columbus-TV3

Ens ha arribat el videu d'una entrevista que l'Albert Om va fer l'any 2006 a En Jordi Bilbeny al programa 'El Club', de TV3, amb motiu del 500è aniversari de la mort del descobridor d'Amèrica Cristòfor Colom. En Bilbeny hi presenta la primera edició del seu llibre «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya». El videu dura 10 minuts. "Els historiadors oficials és neguen a fer un debat cara a cara sobre la qüestió perquè seria un reconeixement implícit que la feina que jo i d'altres investigadors duem a terme té almenys un fonament".

»
4279     

ARTICLES » 17-09-2021
Josep Lluís Rodríguez i Bosch

II Simposi sobre “La descoberta catalana d’Amèrica” a THac

Recuperem un antic article que En Josep Lluís Rodríguez i Bosch va redactar per a ser publicat a la revista “Thac” d’Arenys de Munt. L’articulista hi resumeix el contingut de les ponències del «Segon Simposi sobre La descoberta catalana d’Amèrica», que s'escaigué el 30 de novembre del 2002. Aleshores només se'n van presentar 6, mentre que en la darrera edició del Simposi se’n van llegir 42.També en podeu fer la lectura en format PDF.

»
2219     

ARTICLES » 15-09-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Neix Bartomeu Colom, germà petit de Cristòfol Colom

El 13 de setembre del 1460 hauria nascut En Bartomeu Colom, germà d'En Cristòfor Colom. En Bartomeu també va voler travessar l'Atlàntic i es va posar en contacte amb la monarquia anglesa i francesa. Com un un teixidor genovès plebeu va poder aconseguir l'extraordinari nivell de coneixements que una gesta així demanava? Es versemblant que a finals del segle XV un plebeu es relacionés amb els estaments més alts d'una societat? Article d'En Marc Pons.

»
2761     

ARTICLES » 13-09-2021
Albert Maurici

Francisco Suárez: Doctor Eximius

Com pot ser que el filòsof Suárez, havent rebut formació en un context social i cultural sense democràcia —el Regne de Castella—, pugui jugar un paper tant important en la història del pensament polític en proposar una base conceptual feta de principis democràtics com els drets universals de l’home o el dret a l’autodeterminació dels pobles? És que potser provenia de Catalunya i s'havia abeurat de la filosofia parlamentària a partir de la qual estava conformada la Nació Catalana? Article de l'Albert Maurici.

»
2955     

ARTICLES » 12-09-2021
Ignasi Dies Moratilla/ blog 'Petjada Catalana'

Gibraltar: conquerit per catalans i repoblat per menorquins

Catalans del Principat i valencians es van apoderar del Penyal de Gibraltar i el van defensar durant la Guerra de Successió. D'altres hi van establir una companyia comercial per operar directament amb Amèrica. Posteriorment va ser repoblada per menorquins, els descendents dels quals encara hi viuen. Article molt complet de l'Ignasi Dies Moratilla per a la revista digital 'Petjada Catalana'.

»
3346     

ARTICLES » 11-09-2021
Jordi Bilbeny

Videu de presentació del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'

Us oferim el videu que reprodueix la presentació, a Santa Coloma de Queralt el dia 15 de juliol d'enguany, del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana'. Hi van intervenir En Ramon Mullerat, batlle de Santa Coloma de Queralt; En Biel Ferrer, filòleg i professor de Llengua i Literatura Catalana a l'Institut Gabriel Ferrater de Reus i, finalment En Jordi Bilbeny, escriptor i investigador.

»
3197     

ARTICLES » 08-09-2021
Carles Camp

Ponç Guerau de Cabrera, propietari de Castella

Recuperem un antic article d'En Carles Camp que està penjat al web de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya. Va dedicat al noble català Ponç Guerau de Cabrera, que es va instal·lar a la Castella i Lleó d'Alfons VII, i hi va exercir un paper primordial. Després del rei, en va ser la personalitat més poderosa.

»
4619     

ARTICLES » 05-09-2021
Nuri Esteve

En Jordi Bilbeny, un heroi lliurepensador del nostre temps

La Nuri Esteve va assistir a la presentació del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana', que es va esdevenir a la vila de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) el 15 de juliol i en va fer un article a la revista 'La Segarra' -que no té versió digital- del juliol/agost d'enguany. El reproduïm a continuació per la seva força i valentia.

»
5432     

ARTICLES » 03-09-2021
Coral Cuadrada/Marc Pons

Coral Cuadrada: “Catalunya va crear un imperi marítim a la Mediterrània”

En Marc Pons ha entrevistat Na Coral Cuadrada, que és professora de la Universitat Rovira i Virgili i és especialista en comerç medieval. Esta fent recerca sobre la companyia marítima Torralba (segle XV). Colom és el resultat d’una transmissió de coneixements que s’inicia segles abans al sector marítim occidental de la Mediterrània: Barcelona, Gènova, Pisa, Nàpols, València... i en el context de l'expansió marítima de companyies comercials catalanes cap a l'Atlàntic (Canàries i l'Anglaterra).

»
4329     

ARTICLES » 02-09-2021
Juli Cuellar

Recuperar el passat per guanyar el futur. 8a Universitat. Mots d'En Juli Cuéllar

En Juli Cuéllar també va participar a la taula rodona que l'Institut Nova Història va organitzar dimarts 3 d'agost sota el títol "Recuperar el passat per guanyar el futur" en el marc de la 8a Universitat Nova Història. Us en transcrivim els mots, els quals també es poden trobar al web 'llibertat.cat'. A la taula hi van prendre part també N'Elisenda Sala, En Ramon Faura i Na Pilar Calçada, que va presentar i moderar l'acte.

»
2654     

ARTICLES » 30-08-2021
Pol Pareja

L'historiador afeccionat que va descobrir 500 presoners catalans del franquisme oblidats

Un funcionari d’Ourense i historiador 'amateur' revela en un llibre l'existència de mig miler de catalans en camps de concentració feixistes que havien estat oblidats. La seva obra ha estat qualificada d’ "impressionant" per l'hispanista Paul Preston. Article d’En Pol Pareja a ‘el diario.es’ d’aquest 28 d’agost.

»
3912     

ARTICLES » 29-08-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Els Cordell, uns descobridors anglesos d'origen català

Els catalans van ensenyar a navegar els anglesos i a fundar companyies comercials. Eren unes nissagues que recollien la millor tradició de les velles companyies marítimes catalanes dels segles XIII, XIV i XV (les que van operar a l’aixopluc del Consolat de Mar i de la Casa de la Llotja) i que havien convertit la Corona catalanoaragonesa -i més concretament Catalunya- en una primeríssima potència comercial a la Mediterrània de la baixa edat mitjana. Per exemple la família tortosina Cordell. En Marc Pons ho ha explicat a 'El Nacional.cat' i l''INH ho ha recollit.

»
5408     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35288     

Aconseguits 9900€
de 8000€
Queden 3 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
l'Estat creat pels catalans -durant els segles en què la Nació Catalana va tenir una existència plena- mai no...[+]
Castella és Espanya? Espanya és i ha estat Castella? Els catalans érem espanyols? Massa sovint cometem l'error...[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]
Sabies que els noms valencians de Timor, Pego i Aitana es repeteixen idèntics a Indonèsia, a l'illa de Timor?...[+]