Accediu  |  Registreu-vos-hi
"No saber el que ha succeït abans que nosaltres és com ser nens per sempre"
Ciceró (106 AC-43 AC) Escriptor, orador i polític

Articles & Papers del Projecte Colom


L'estudi de la vertadera personalitat de Cristóbal Colón ha acabat mostrant una sèrie de dades biogràfiques del protagonista que encaixen d’una forma molt precisa amb la biografia d’un noble català de nom Joan Colom i Bertran, de la casa dels Colom de Barcelona, antiga nissaga catalana i amb un nombre considerable de personatges destacadíssims lligats a la història de la Catalunya dels segles XIV i XV.


• La petja catalana a Cuba: un viatge

En Jordi Manchon ens presenta un resum i unes reflexions a l'entorn del darrer viatge a Cuba, fet al març proppassat amb En Jordi Bilbeny, a la recerca de la petja catalana a l'època colombina.

AUTOR : Jordi Manchon
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-04-2020


• Joan Colom Bertran, el Cristòfor català

En Manel Carrera ens explica que el descobridor Joan Colom i Bertran va agafar el renom «Cristòfor» perquè la seva gesta s'assembla molt a fets protagonitzats per Sant Cristòfor. Aquest sant ha esdevingut molt popular a tota la Nació Catalana.

AUTOR : Manel Carrera i Escudé
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-04-2020


• Peixos, com els “de Castella”

Reproduïm un article que va aparèixer al blog ‘Històries de Mar’ el 3 de juny del 2013. Els censors han fet una traducció al castellà dels noms de peixos catalans. Una traducció moltes vegades literal i barroera, com les que s’exposen a continuació.

AUTOR : Blog Històries de Mar
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-03-2020


• Els catalans de Colom funden la primera ciutat europea d'Amèrica

Article d'En Marc Pons del 6 de gener del 2020 a «elnacional.cat». El 6 de gener del 1494 Cristòfor Colom i els catalans que van anar amb ell funden la primera ciutat europea al Nou Món.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-01-2020


• El Tractat de Tordesillas: l’evidència catalana

En Joan Fortea s’adona que el planisferi d’En Domingos Teixeira evidencia quines nacions es varen repartir realment les zones d’influència transoceàniques acordades al tractat conegut com de Tordesillas: Portugal i Catalunya.

AUTOR : Joan Fortea
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-11-2019


• L’organització virregnal a València i el príncep Cristòfor Colom

Reproduïm un antic article d’En Jordi Bilbeny en el qual glossa el llibre ‘Los virreyes de Valencia. Fuentes para su estudio’. Se’n dedueix que el virrei havia de ser membre de la família reial. En Colom, que també va ser virrei, havia igualment de pertànyer-hi, com efectivament va succeir.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-08-2019


• La falsificació de la història americana

Segon article d’En Joan Fortea. A quina província es troba el port de Palos?

AUTOR : Joan Fortea
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-07-2019


• Els quatre 'arbres' d'En Colom

En Jordi Oset troba en un llibre editat —i censurat— el 1796 a l'Havana (Cuba), en el qual s'explica com es traslladaren les cendres d'En Colom a aquesta població, una referència a quatre arbres que "representaven la gent d'En Colom". Les quatre barres potser?

AUTOR : Jordi Oset
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-07-2019


• En Joan Colom sentenciat rebel per crim de lesa majestat

En Miquel Ques ens informa de quatre documents conservats a l’Arxiu Reial de Mallorca segons els quals En Joan Colom es declarat rebel pel crim de lesa majestat contra el rei Joan II.

AUTOR : Miquel Ques
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-07-2019


• Bilbeny insisteix

Librooks reedita el seu èxit ‘Cristòfor Colom, príncep de Catalunya’, en què revelava que Colom era un noble català. Article d’En Miquel Riera a ‘El Punt-Avui+’ d’aquest 2 de juliol del 2019.

AUTOR : Miquel Riera, El Punt-Avui+
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-07-2019


• En Baliano De Fornari, el misteriós promotor de la primera biografia impresa d’En Colom

En Pep Mayolas ha indagat sobre la figura de l’hipotètic patrici genovès que la història situa rere l’aparició en llengua italiana, el 25 d’abril de 1571 a Venècia, de la primera biografia impresa del Descobridor d’Amèrica atribuïda a En Ferran Colom, segon fill de l’Almirall. Aquest article ens presenta unes pinzellades sobre una de les possibles identitats de l’anomenat Baliano de Fornari, el promotor de la Vida de l’Almirall.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-06-2019


• Cristòfor Colom era català, amb En Jordi Bilbeny 'Desde la Matrix'

En Miguel Celades entrevista En Jordi Bilbeny per al programa 'Desde la Matrix' sobre, entre d'altres temes, En Colom, els mecanismes de la censura i les dificultats que avui dia patim a l'hora de fer recerca. Gravació feta el 9 d'abril del 2019.

AUTOR : Miguel Celades 'Des de la Matrix'
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-06-2019


• «Els papers no conspiren», va dir el doctor en història

Intervenció d’En Pep Mayolas en l’acte de Presentació de la reedició de l’obra d’En Jordi Bilbeny “Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya”, el proppassat 9 de maig de 2019 a la Sala d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-05-2019


• Presentació de 'Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya' d'En Jordi Bilbeny

Videu de l'acte de presentació de la reedició del llibre 'Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya' d'En Jordi Bilbeny.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-05-2019


• Cristòfor Colom i el regne català de Sicília

Els historiadors italians asseguren que En Cristòfor Colom coneixia l'illa de Sicília, perquè els sicilians eren els seus compatriotes. Però, atès que Sicília era un regne vinculat a la monarquia catalana, no seria que En Colom també el coneixia en tant que compatriota català? Nou article d'En Jordi Bilbeny.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-05-2019


• «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya» o quan una nova edició vol dir no deixar morir la memòria, ni el coneixement ni la dignitat

Pròleg d’En Jordi Bilbeny a la redició del seu llibre «Colom, Príncep de Catalunya» per si us feia venir ganes de llegir-lo.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-04-2019


• Trobat a Copenhague un manuscrit perdut de la biblioteca d’En Ferran Colom, fill del Descobridor

“Es tracta del «Llibre dels Epítomes» i és un dels catàlegs elaborats per En Ferran Colom i els seus bibliotecaris a començaments del segle XVI”. Notícia publicada al diari ‘ABC-Granada’ del 2 d’abril d’aquest any.

AUTOR : Diari ABC-Granada
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-04-2019


• Cristòfor Colom o l'audàcia de gosar saber

Aquesta setmana l'editorial Librooks fa arribar a les llibreries la reedició del llibre d'En Jordi Bilbeny «Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya», que Proa va editar al 2006 i va descatalogar tot seguit, just quan més interès havia desvetllat. Us n'oferim el pròleg de l'Hèctor López-Bofill, professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra, per si llegint-lo us feia venir ganes de comprar-lo i assaborir-lo.

AUTOR : Hector López Bofill
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-03-2019


• El traspàs de les lleis i les institucions catalanes a les Índies durant el primer període colonial

Si En Colom i els primers mariners que van arribar a Amèrica eren catalans, també ho havien de ser les formes d’organització econòmica i política. N’han quedat rastres documentals que realment fou així? En Jordi Bilbeny els ha resseguit i ens els exposa aquí.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-03-2019


• La casa dels Colom de Barcelona

Prop de Santa Maria del Mar, hi vivia la família de Joan Colom que, segons els indicis, podria haver estat el mateix que va descobrir Amèrica. Reproduïm l'entrevista televisada que Barcelona Televisió va fer a En Jordi Bilbeny dilluns 5 de novembre del 2018.

AUTOR : Barcelona Televisió/Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-01-2019


• Quatre generacions d’una família «Colom» als Països Baixos

En Pere Baladron ha trobat a Holanda quatre generacions d’una família «Colom» que durant el segle XVII van exercir de llibreters, geògrafs i cartògrafs. Comunicació presentada al 17è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya.

AUTOR : Pere Baladron
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-10-2018


• Tres proves de la catalanitat de la descoberta d’Amèrica

Aquest 17 d'octubre, precisament quan es publicava aquest escrit, finava En Marcel Mañé, col·laborador nostre. Aquest ha estat el darrer article seu i en vida seva en aquesta pàgina web, confegit amb els apunts que ell mateix ens va fer arribar. Home d'una gran afabilitat, va creure ferventment en el projecte de Nova Història. Descansi en pau. Descansa en pau, Marcel—. En Marcel Mañé ha trobat tres proves més que indiquen que els catalans van descobrir Amèrica —des d'una perspectiva europea—. Comunicació presentada al 17è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya.

AUTOR : Marcel Mañé
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-10-2018


• La veritable història

Recuperem un vell article de l’Ignasi Puig, de la primavera del 2011, publicat a la revista «Oníric Dia», on glossa la tasca de recerca d’En Jordi Bilbeny i fa una ressenya elogiosa del seu llavors darrer llibre «El dit d’En Colom».

AUTOR : Ignasi Puig
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-10-2018


• Colom arriba a l'illa de Trinitat i l'anomena “la València del nou món”

Article d'En Marc Pons publicat al 31 de juliol d'enguany al diari Digital El Nacional.cat.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-09-2018


• La rèplica de la nau de Cristòfor Colom arriba a Portvendres

L’Institut Nova Història recomana per a aquestes vacances la 5a Universitat Nova Història a Montblanc i una anada a Portvendres, a la Catalunya Nord, per visitar-hi entre l’1 i el 12 d’agost una rèplica de la Nau «Santa Maria» de l’almirall català i descobridor d’Amèrica Cristòfor Colom. Notícia de la revista digital nord-catalana «La Clau».

AUTOR : La Clau
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-07-2018


• En Joaquim Ullan defensa en un congrés les teories d'En Jordi Bilbeny i de l'Institut Nova Història sobre En Colom

La teoria que En Colom era català s’escola en el gran congrés d’història d’Amèrica. Una associació que defensa que "Colón" era català i que va sortir rumb a Amèrica del Baix Empordà farà dues xerrades a Salamanca i asseguren que la història ha estat manipulada. Noticia a El Confidencial d'avui dimarts, 17 de juliol del 2018.

AUTOR : El Confidencial/María Zuil
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-07-2018


• El georadar detecta un port de Pals més gran

Ens fem ressò d'un article d’En J. Camps Linnell del 2 de maig del 2017 a «El Punt-Avui+» sobre el port de Pals. Un estudi científic recent n’ha delimitat una àrea més extensa i ha trobat més estructures de l'antiga vila marinera.

AUTOR : J. Camps Linnell/El Punt Avui+
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-07-2018


• La «Lletra d'En Colom» furtada de la Biblioteca de Catalunya i el que la premsa catalana no ha volgut explicar

Aquests dies la premsa catalana s’ha fet ressò del retorn a la Biblioteca de Catalunya d’una Lletra d’En Colom, que hi fou robada fa una desena d’anys. Però, què és el que no han volgut dir els periodistes catalans, sotmesos encara al discurs historiogràfic espanyol, de la Lletra i d’En Colom?

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-06-2018


• La notícia d’Amèrica torna a casa

El diari «La Vanguardia» d’avui es fa ressò del rescabalament de l’exemplar de l’«Epistola de Insulis nuper inventis» d’En Colom que havia estat sostreta de la Biblioteca de Catalunya.

AUTOR : Beatriz Navarro/La Vanguardia
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-06-2018


• Sargazos o sarguessos?

En Josep Nicolau pensa que l'expressió «Mar de los Sargazos» dels textos colombins podria fer referència a la semblança d'unes algues marines del Carib amb les branques de la planta que en català s'anomena «sarga». Les branques són anomenades «sarguessos».

AUTOR : Josep Nicolau
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-05-2018


• Columbus’ Catalan origins

Reproduïm avui en anglès l’anterior article d’en Miquel Riera a «Catalonia Today» del proppassat 6 de maig -ahir en vam publicar la versió catalana- sobre l’origen d’En Cristòfor Colom, bo i demanant als lectors que en facin la màxima difusió.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-05-2018


• Orígens catalans d'En Colom

El darrer llibre sobre En Colom de l'historiador Jordi Bilbeny reivindica que fou un noble català nascut al 1414. Article d’en Miquel Riera al diari «Catalonia Today» del 6 de maig d’enguany traduït al català.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-05-2018


• Cristóbal Colón: la otra cara de la historia

Videu de la conferència d'en Jordi Bilbeny en castellà sobre la censura i la descoberta catalana d'Amèrica.

AUTOR : Daniel B.
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-05-2018


• 1414, the year of Columbus

Versió anglesa per al diari «Catalonia Today» de l'article que en Miquel Riera va redactar al diari «El Punt-Avui+», sobre el llibre «La data de naixement d'En Colom» (2017) d'en Jordi Bilbeny. L'Institut Nova Història el torna a publicar, ara en aquesta versió anglesa, i prega als lectors interessats que ajudin a fer-ne difusió arreu del món.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-05-2018


• La tornada d’En Colom a Barcelona

Avui 3 d’abril del 2018 es compleixen 525 anys de la tornada d’En Cristòfor Colom a Barcelona, venint d’Amèrica, en la seva primera expedició transoceànica. Publiquem, per conmemorar-ho, un article antic d’En Jordi Bilbeny que ho glossa documentadament.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-04-2018


• 1414, l’any d’en Colom

Jordi Bilbeny publica ‘La data de naixement d’en Colom’, en què certifica l’any 1414 com el del naixement del descobridor i l’identifica com Joan Colom i Bertran. Article d'en Miquel Riera a el Punt Avui+ del 31 de març del 2018.

AUTOR : Miquel Riera
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-04-2018


• “Pensem que la història està adulterada i no per casualitat”

Fa 30 anys que reivindica la catalanitat d'En Cristòfor Colom i qüestiona altres relats que segons ell la història ha tergiversat. El seu nou projecte continua aprofundint en la censura.

AUTOR : Elena Ferran
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-02-2018


• La nissaga dels Yàñez i el seu establiment a Catalunya

¿Els famosos germans Yàñez Pinçon eren mariners andalusos o nobles portuguesos que es van establir a Catalunya durant la Guerra Civil del segle XV? ¿En Colom els coneixia i els va convèncer perquè l’acompanyessin en el seu primer viatge transoceànic o hi van anar perquè se’ls va trobar per atzar? L’historiador Jordi Indiano ens ho revela en aquest preciosíssim estudi.

AUTOR : Jordi Indiano
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-01-2018


• Els noms esborrats dels descobridors d’Amèrica

Reproduïm un article antic d'En Jordi Bilbeny en què ens parla de com el nom dels mariners catalans que van anar amb En Colom en els primers viatges transoceànics van ser esborrats o castellanitzats.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2018


• TVE i la fal·làcia del Cristòfor Colom portuguès

El colombista eivissenc Nito Verdera es queixa de TVE perquè està interessada a escampar entre els televidents del país la falòrnia d’un Cristòfor Colom ara ja no genovès, sinó de Portugal, i n’obvia la seva catalanitat lingüística i geogràfica, que ell mateix va contribuir a provar. Per què? Article al Periódico de Ibiza y Formentera.

AUTOR : Nito Verdera
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-01-2018


• Ruta colombina i cultural: Cuba. Del 5 al 17 de març del 2018 amb En Jordi Bilbeny

Viatge a la Cuba d'En Colom el mes de març del 2018! Apunteu-vos-hi!

AUTOR : Institut Nova Història i Amunt Viatges
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-11-2017


• Europa Park: la senyera d'En Colom per l'Atlàntic

En Josep Saladié ha visitat el parc temàtic Europa Park al sud d’Alemanya i s’ha trobat amb unes quantes sorpreses.

AUTOR : Josep Saladié
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-08-2017


• De la importància d’un Columbus/Colom a la cancelleria d’En Ferran el Catòlic

Article d'en Miquel Ques sobre vuit documents conservats a l'Arxiu Reial de Barcelona que farien referència a En Cristòfor Colom.

AUTOR : Miquel Ques
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-07-2017


• La ruta colombina i l'activació de les consciències

En Lluís Roldán ha participat en la darrera ruta colombina per Barcelona i n'ha quedat impactat.

AUTOR : Lluis Roldán
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-04-2017


• Ancià i, per tant, català

Article d'en Cesc Batlle sobre el llibre "La data de naixement d'en Colom" al diari El Punt-Avui del 4 d'abril del 2017.

AUTOR : Cesc Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-04-2017


• La data de naixement d’En Colom o la fi del darrer tentacle de la destrucció premeditada de la nostra consciència.

Acaba de sortir a la venda l’últim llibre d’En Jordi Bilbeny: “La data de naixement d’En Colom”. Aquí us n’oferim el pròleg per fer-vos venir ganes de llegir-lo sencer.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-04-2017


• Reflexions al voltant de la data de naixement d’En Colom

Quan va néixer En Cristòfor Colom? Al 1451, com defensen els qui creuen que el Gran Almirall, i Virrei, humanista, cosmògraf, escriptor i home d’Estat va ser un llaner plebeu i analfabet o al 1414 com ho fan els qui l’identifiquen amb el noble barceloní?

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-01-2017


• Envelliment i mort d’En Cristòfor Colom

El doctor Miquel Maresma revisa la malaltia que va afectar En Colom als darrers anys de la seva vida, n’analitza els símptomes i la identifica amb una «poliartropatia crònica gotosa». I conclou que es correspon amb persones molt velles o d’edats molt avançades. I que si En Colom es va morir als 55 anys no va tenir temps de tenir el deteriorament de la malaltia que va tenir. I si la va tenir –que la va tenir– no és el Colombo genovès.

AUTOR : Miquèl Maresma
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-01-2017


• La “mort civil” com a figura jurídica

Comunicació d’En Jordi Vila sobre el concepte jurídic de la “mort civil”, presentada a l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt (novembre del 2011)

AUTOR : Jordi Vila
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-01-2017


• El concepte de la 'mort civil' en Ausiàs March i en Joan Colom

En Francesc Magrinyà ha trobat en un vers d'Ausiàs March el concepte jurídic de la "mort civil", que també observem en documents que fan referència a En Joan Colom i Bertran. 

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2017


• Aprofundint en l'expressió 'In senectute bona'

En Francesc Magrinyà ha completat la primera versió del seu article «“In senectute bona” també vol dir morir amb més de 80 anys». Aquí ha recollit noves dades on l'expressió llatina s'utilitza per designar persones que han mort tocant als 90 anys.

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-01-2017


• Ramon Llull descobreix Amèrica

Reproducció d'un article en català, de 1924, d'en Pere Oliver i Domenge sobre Ramon Llull al setmanari de Felanitx (Mallorca) El Felanigense. Ramon Llull sabia que davant per davant d'Anglaterra hi havia un altre continent i ho prova científicament. L'articulista es fa ressò, també, d'una llegenda segons la qual el filòsof profetitza que Amèrica serà descoberta dos segles després per un membre de la família Colom.

AUTOR : Pere Oliver Domenge
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-11-2016


• De debò volien descobrir En Colom?

El dia 2 d’octubre de 2016 va aparèixer al diari «La Vanguardia» un article en què, sota el títol «Descobrir Colom», se’ns convidava a refrescar alguns dels tòpics canònics de la història oficial sobre el descobridor d’Amèrica. L’Institut Nova Història ha trobat avinent d’articular una sèrie de respostes i matisacions a moltes de les afirmacions que s’hi podien llegir.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-11-2016


• Qui era realment l'almirall Cristòfol Colom?

En Jordi Bilbeny i en Víctor Cucurull ens parlen d'En Cristòfol Colom i el seu paper a Amèrica al programa «La clau de la nostra història», amb en Jaume Marfany.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-10-2016


• Acudit d'En Ferreres sobre la polèmica del monument d'En Colom

En Ferreres es fa ressò de la polèmica sobre el grau d'informació que tenen els qui volen tirar a terra el monument d'En Colom.

AUTOR : Ferreres
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-10-2016


• En Cristòfor Colom i el respecte als indis

Recuperem aquest article d'en Jordi Bilbeny sobre els documents que mostren un Colom protector dels indis i els seus costums, escrit al 2008.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-10-2016


• Trobats noms espanyols i art indígena a l’illa que va descobrir en Colom

Un grup d’arqueòlegs ha trobat a l’Illa Mona pintures indígenes i de l’època colonial d’ençà que hi va arribar en Colom. També grafits en llatí i en “espanyol”. Es tracta de grafits escrits en l’espanyol de l’època, és a dir en català?

AUTOR : Redacció de La Vanguardia
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-09-2016


• Una ruta per descobrir els indicis de la catalanitat d'En Colom

La Ruta guiada sobre En Colom que organitza cada mes l'Institut Nova Història a Barcelona i dirigida per en Jordi Bilbeny, és notícia a Barcelona Televisió (BTV).

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-03-2016


• Els últims anys de vida de l'Alfons d'Ulloa a Venècia

Els últims anys de vida de l'Alfons d'Ulloa, responsable de la primera edició coneguda del Diari de l'Almirant, fan pensar a en Lluís Batlle que aquesta és una obra d'estat completament adulterada.

AUTOR : Lluís Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-04-2015


• Cristòfor Colom i Sant Feliu de Guíxols

Una llegenda recollida per En Gabriel Martín relaciona En Cristòfor Colom amb Sant Feliu de Guíxols i Sant Elm

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-03-2015


• Un passeig per la Barcelona d'En Cristòfor Colom

El proppassat 5 de març, l'informatiu VilaWeb donava notícia de la Ruta Colombina de l'Institut Nova Història que es celebraria el dissabte 7 de març.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-03-2015


• El motí de Colom i el petit paradís dels catalans

Crònica de la conferència 'Cristòfor Colom i la primera globalització' amb Roger Mallola i Bernat Dedéu al Born

AUTOR : Pere Cardús
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-03-2015


• Cristòfor Colom i els almiralls de Catalunya

Va tenir almiralls En Colom entre els seus avantpassats? Si fos cert, això impossibilitaria de tot en totes que fos genovès, perquè el Colombo italià era un simple llaner, fill de llaners, sense cap experiència naval. En canvi, si tenia almiralls dins de la seva família és que era el Colom barceloní, descendent de nissagues farcides de grans navegants i més famosos almiralls

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-02-2015


• «Les Capitulacions colombines» de 1492: un document català

Recuperem la ponència que en Jordi Vila va presentar al 1r Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica d’Arenys de Munt, al 2001. Bo i els anys passats, l’estudi continua tenint la mateixa força i el mateix rigor i corprèn per la seva lucidesa enlluernadora

AUTOR : Jordi Vila Roura
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-02-2015


• Dos documents que avalarien que En Joan Colom era viu després del 1484

Era mort En Joan Colom al 1484 com insisteixen a demostrar des del Centre d'Estudis Colombins, perquè així consta en un document? O, altrament, era viu tal com palesen dos documents posteriors del 1488 i del 1490? L’advocat Lluís Matamala analitza el contingut dels documents i ens aporta la seva conclusió

AUTOR : Lluís Matamala
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-11-2014


• L'Almirall, el Governador, el Virrei

El sociòleg i economista Xavier Martínez demana als historiadors "per què ens expliquen que En Colom era genovès i que tots els seus mariners eren castellans i que l'expedició va sortir de Palos" i creu que per construir un país lliure, ens cal reconstruir la història.

AUTOR : Xavier Martínez i Gil
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-10-2014


• La increïble doble vida d'En Martin Behaim

Si En Martin Behaim no va ser l’autor del primer globus terrestre occidental conservat, si no va ser un dels membres de la Junta de Matemàtics de Joan de Portugal, si no va introduir l’aplicació de l’astrolabi a la navegació, si no va viatjar a l’Àfrica el 1484 com a navegant i cartògraf, i si no va ser armat cavaller de l’Orde de Crist, qui s’amaga, aleshores, darrere el protagonista d’aquestes gestes?

AUTOR : Natàlia Barenys
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-09-2014


• Cristòfol Colom rebut a la Casa de la Diputació, a Barcelona

L'Isaac Mestres troba un gravat del segle XIX als Arxius Generals del Reialme de Bèlgica que evidencia que En Colom va ser rebut a la Casa de la Diputació de Barcelona, en tornant de descobrir el Nou Món

AUTOR : Isaac Mestres Lóbez
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-07-2014


• Barabino, un pintor genovès, i la catalanitat d'En Colom

En Rafel Mompó analitza un quadre sobre En Colom i la Junta de Salamanca realitzat per Nicolò Barabino, un pintor genovès del segle XIX, on la disposició de la iconografia sembla incidir en la catalanitat del Descobridor.

AUTOR : Rafel Mompó
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-03-2014


• Cristòfor Colom i la llegua nàutica catalana

Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua de quatre milles" emprada per En Colom als seus escrits i per En Jaume Ferrer de Blanes en el càlcul de la línia de partició de l'Atlàntic, i que no s'adiu de cap manera amb la llegua castellana de tres milles, ni amb la francesa ni la italiana, que també tenen equivalències diferents.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-01-2014


• Coincidències numèriques entre Cristóbal Colón (genovès) i Joan Colom i Bertran (barceloní)

A partir de les dates de naixement i mort d'En Joan Colom i Bertran i d'En Cristóbal Colón, l'Ivan Giménez arriba a la conclusió que som davant d'un mateix personatge històric

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-01-2014


• Morir de barra

L'obra Selected Letters of Christopher Columbus de R.H. Major, editada a Londres al 1870, ens intenta demostrar que cap de les cartes d'En Colom no és original. A més a més, en una d'aquestes lletres En Lluís Batlle troba una expressió que no existeix en cap llengua llevat de la catalana.

AUTOR : Lluís Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-12-2013


• Noms d'animals traduïts del català als textos d’En Colom

Si En Colom hagués viscut a Castella i Andalusia, com se’ns diu, hauria après els noms dels animals en aquella llengua. I en escriure’ls ho hauria fet en un correcte castellà. O en un castellà italianitzat. Però no és així, sinó que els noms d’alguns animals que cita són una traducció barroera dels noms catalans dels mateixos animals

AUTOR : Susana Rodríguez-Vida
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-04-2013


• L'origen del mot català 'Virrei' i l'ús que En Colom en va fer

D'on ve el terme "virrey" que En Colom va utilitzar fins a l'avorriment? Directament del llatí? O és un manlleu del català? En Jordi Bilbeny ens ho desvela en aquest acuradíssim estudi

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-12-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• Joies representant la nau Santa Maria d'En Colom enlluernaren l'Europa del segle XVI

Després de la Descoberta d'Amèrica van començar a fabricar-se joies que representaven la nau Santa Maria d'En Colom. Es van escampar per Europa. La Natàlia Barenys, Historiadora de l'Art, les ha resseguides i estudiades. I ens en parla tot seguit en aquest estudi d'orfebre.

AUTOR : Natàlia Barenys
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-10-2012


• La carta d'En Colom i l'original català perdut

Sabies que s’ha pogut documentar en almenys dues ocasions que En Cristòfor Colom va escriure una carta en català? En Carles Ortiz ens ho explica.

AUTOR : Carles Ortiz
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-07-2012


• En Colom contra el rei Ferran el Catòlic

Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar l'armada franco-lusitana dirigida per En Colom, ens evidencia que el futur descobridor lluitava en contra del rei i dels genovesos i que, en conseqüència, no podia ser genovès.

AUTOR : Raimon Balagué
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-05-2012


• Paolo Giovio desmunta la genovesitat del Colombo a Itàlia al 1551

Entre les primeres biografies redactades d’En Colom, tenim la de l’«italià» Paolo Giovio, que va escriure durant la primera meitat del XVI. A en Paolo Pellegrino li sorprèn moltíssim que sigui un text que, més que afermar la genovesitat del Descobridor, la desmunti íntegrament del tot.

AUTOR : Paolo Pellegrino
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-05-2012


• La casa barcelonina d'En Cristòfor Colom que els censors van intentar situar a Sevilla

Si En Colom a Castella va ser considerat sempre estranger, això volia dir que mai no hi va tenir casa. El fiscal de la corona ho reconeix sense embuts als Plets. Llavors, on va viure entre viatge i viatge? On era casa seva? En Jordi Bilbeny ens ho revela en aquest article.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-02-2012


• Indicis de la residència d'En Colom a València

A ran de la presa de consciència que hi ha a València el Carrer d'En Colom, dit així perquè un gran personatge de nom Colom hi va tenir una casa, a tocar de la Llotja, En Pep Mayolas construeix la hipòtesi que fou el Descobridor mateix el propietari de l'immoble.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-02-2012


• 'In senectute bona' també vol dir 'morir amb més de vuitanta anys'

El cronista Bernáldez ens assegura que En Colom va morir “in senectute bona” a l’edat de 70 anys. A partir d’aquí, els colombistes catalans cerquen un Colom que s’avingui a aquesta edat. Però, en d’altres textos, com demostra En Francesc Magrinyà, l’expressió fa referència a la mort de persones que tenien més de 80 anys.

AUTOR : Francesc Magrinyà i Rull
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-01-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• Almiralls de la 'tercera edat' en actiu als segles XV i XVI

Va poder viure 92 anys En Cristòfor Colom? Va poder creuar l’Atlàntic en el seu primer viatge als 78? Un marí vell era incapacitat per raó de la seva vellesa per poder exercir el càrrec d’almirall? En Marcel Pellejà ens demostra que hi va haver almiralls turcs de més de 80 anys al capdavant d’empreses bèl·liques, i fins i tot, n’esmenta un que va morir als 103, i fa miques els arguments dels qui defensen que En Colom no va poder viure tants anys.

AUTOR : Marcel Pellejà
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-01-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• Margarida de Montferrat, quondam, cinc anys abans de morir

Quondam vol dir difunt? Sí, és clar: i s’aplica quan algú és un difunt biològic. Però també s'utilitza per a un difunt civil, sense drets jurídics ni civils. En Pep Mayolas així ho demostra en aquest article, a ran d’una referència documental que acaba de trobar, en què hom es refereix a la comtessa d'Urgell com a quondam cinc anys abans de morir, però empresonada i desposseïda de tots els seus béns. Amb aquesta prova En Mayolas desmunta de tot en totes els qui creuen que En Joan Colom i Bertran era mort al 1484, perquè apareix esmentat com a quondam, i no tenen en compte el concepte jurídic de “mort civil”.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-12-2011
Descarregueu el fitxer PDF


• En Colom va morir als 92 anys

En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap més altra raó que "no és possible que un home visqués tant". Ara, En Pere Baladron, després d'una acurada recerca, ens mostra un llistat de personatges de l'Edat Mitjana, que van viure entre 70 i 100 anys i fa totalment versemblant la gran vellesa del Descobridor, avalada per ell mateix en els seus propis escrits, i pels cronistes que el van tractar.

AUTOR : Pere Baladron
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-12-2011
Descarregueu el fitxer PDF


• Colom i La Casa Reial Catalana: impressions d'una pel·lícula

En Francesc Magrinyà ha anat a veure el documental Colom i la Casa Reial Catalana, que, després d'un mes, encara es projecta als Cinemes Girona, i ens n'ha fet una bona ressenya.

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-05-2011


• La importància de les capitulacions colombines

La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les terres del Nou Món, es van signar a la vila de Santa Fe, a Granada. Però, realment, va ser així? Què s'amaga darrera les Capitulacions ara que ja sabem que la Santa Fe granadina no era una vila, sinó un campament?

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-04-2011


• L'edat d'en Cristòfor Colom l'any 1492

En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de l'edat de vint-i-vuit anys serví en l'empresa i conquesta de les Índies. Aquesta edat no s'avé de cap manera amb la cronologia oficial del Colombo genovès, però si l'examinem amb deteniment, trobem un nou indici de la veritable identitat del descobridor d'Amèrica.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-02-2011


• La Taula de Canvi i els Colom de Barcelona

Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials per entendre qui eren els Colom i l'abast del seu estatus econòmic i polític, que no tenen res a veure amb els Colombo plebeus de Gènova.

AUTOR : Josep M. Comajuncosa
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-02-2011


• Per què en Joan Colom i Bertran és declarat mort al 1484 i per què apareix viu a partir del 1488

Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar al següent nivell.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-10-2010


• En Joan Colom i en Juan Palomo

El Juan Palomo a qui es fa referència a "Los deshauciados del mundo y de la gloria", és en Joan Colom.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2010


• Com o quan vingueren els Colombo, que després foren els Colom, a Catalunya?

Quines conclusions podem extreure dels resultats de les proves sobre l'ADN dels Colom i els Colombo que es van fer amb tant de secret i poca repercussió mediàtica?

AUTOR : Lluís M. Mandado i Rossell
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• El silenci i discreció sobre l'ADN d'En Colom

Quines son les conclusions del professor José Antonio Lorente, de la Universitat de Granada, sobre l'estudi genètic de les suposades restes d'En Cristòfor Colom? En Lluís M. Mandado ens ho aclareix.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Paral∙lelismes i identitats entre Cristóbal Colon i Joan Colom i Bertran

L’estudi de la vertadera personalitat de Cristóbal Colon ha acabat mostrant una sèrie de dades biogràfiques del protagonista que encaixen d’una forma molt precisa amb la biografia d’un noble català de nom Joan Colom i Bertran, de la casa dels Colom de Barcelona, antiga nissaga catalana i amb un nombre considerable de personatges destacadíssims lligats a la història de la Catalunya dels segles XIV i XV.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-08-2003
Descarregueu el fitxer PDF

SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]
Per què el canvi de Toledo per Madrid? No era una ciutat prou castellana, Toledo? No hi havia ja l'estructura del...[+]
Ignasi Catalan començà a sospitar la procedència ibera de les barres en fixar-se que les figures geomètriques...[+]
Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant...[+]