Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil

Articles & Papers del Projecte de Memòria Històrica• Gestionar el passat perquè no ens devori

En Francesc Magrinyà expressa, amb motiu d’unes lúcides reflexions que en Jordi Bilbeny va escriure en el web de Nova Història l’11 de setembre del 2017, el que per a ell significa de debò estudiar i investigar en història. Si no volem que aquesta ens domini, l’hem de conèixer i saber-la gestionar. Només així podem ser lliures.

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-02-2018


• La Bíblia prohibida

"La repressió espanyola manté, les coses com siguin, una gran fidelitat a pràctiques ancestrals i una enorme coherència amb la seva pròpia història". Article d’en Josep Lluís Carod-Rovira al diari digital «El món».

AUTOR : Josep-Lluís Carod-Rovira
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-02-2018


• Savassona i la mística arcaica

El passat 28 d'octubre del 2018 va tenir lloc la primera Ruta Megalítica per Savassona, guiada per l'investigador Jordi Bilbeny i l'escriptor Xevi Roviró. En Joan Cassola va participar-hi i ens en fa la crònica.

AUTOR : Joan Cassola
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-02-2018


• Videus del 17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

L'Institut Nova Història informa als seus seguidors que ha publicat els enregistraments de les comunicacions presentades a Arenys de Munt el 17 i 18 de novembre del 2017. Durant aquests dos dies s'hi va celebrar el 17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-02-2018


• El Rosselló i la Cerdanya tornen a Catalunya

Article d'en Marc Pons al diari digital elnacional.cat. El rei Ferran II recupera la Catalunya Nord, de la qual cosa Els Reis Catòlics van voler que en Cristòfor Colom, essent ja escollit virrei per a les Antilles, en fos informat.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-02-2018


• Bandera pre-catalana a Northumbria 3/3

Tercera i darrera part de l’article d’en Xavi Llobet i l’Eva Jiménez, en què han desenvolupat la comunicació que van presentar al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya (2016).

AUTOR : Xavier Llobet i Eva Jiménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-01-2018


• Demostració que el 'Regne d’Espanya' començà el 1870

En Marcel Mañé demostra que el "Regne d'Espanya" -i amb ell la Nació Espanyola- va començar de dret en un any tan recent com el 1870. Durant els dos mil anys anteriors, la denominació "Espanya" era un concepte geogràfic, equivalent a Península Ibèrica. Oficialment, Espanya només te 148 anys d'existència. Comunicació presentada al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (2016).

AUTOR : Marcel Mañé Pasqual
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-01-2018


• Flandes i Catalunya: Brussel·les i Barcelona

Article que en Jordi Salat va redactar al diari digital "L'unilateral" amb motiu de la gran manifestació de catalans a Brussel·les. Hi parla de les relacions culturals entre Flandes i Catalunya.

AUTOR : Jordi Salat
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-12-2017


• Quatre poemes de l’Al-Àndalus valencià

En Jordi Segarra ha llegit el llibre "Poemes de l’orient d’Al-Andalus", que va traduir en Josep Piera, (Edicions 62, 1983) i n’ha comentat quatre. Pensa que aquests poemes aporten informacions diverses sobre l’època en què València va caure a mans dels catalans i sobre algunes de les conseqüències de les guerres que feren cristians i musulmans.

AUTOR : Jordi Segarra
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-12-2017


• Banderes catalanes a Florència 2/3

Segona part de la comunicació que en Xavi Llobet i l’Eva Jiménez han redactat arran del 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya.

AUTOR : Eva Jiménez i Xavi Llobet
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-12-2017


• Tot rellegint 'Amb ulls de nena'

El diari sobre la Guerra Civil escrit per Encarnació Martorell i Gil a partir del 1936. Ressenya d'en Marc-Vicent Adell.

AUTOR : Marc Vicent Adell
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-11-2017


• Som allò que érem

Amb motiu del decés de la senyora Patrícia Gabancho, l’Institut Nova Història recupera, com a mostra del nostre més sentit homenatge, un article seu del 12 de març del 2015. La Patrícia Gabancho sempre ha estat al costat d’en Jordi Bilbeny, de les seves recerques i de l’Institut Nova Història. Descansi en pau.

AUTOR : Patrícia Gabancho
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-11-2017


• Què va arrasar el Decret de Nova Planta?

Article d'en Marc Pons al diari digital elnacional.cat del dia 29 d'octubre del 2017.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-11-2017


• La independència de la història

L’Institut Nova Història dóna a conèixer als lectors l’interessantíssim i en alguns passatges commovedor parlament amb què en Sebastià Sardiné i Torrentallé va cloure el 17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya.

AUTOR : Sebastià Sardiné Torrentallé
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-11-2017


• Parlament d’En Jordi Bilbeny en l’obertura del 17è Simposi d’Arenys de Munt sobre la Història Censurada de Catalunya.

Us oferim els mots que en Jordi Bilbeny va adreçar als assistents a l'acte d'obertura del 17è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-11-2017


• L’Institut Nova Història organitza a Arenys de Munt el 17è simposi sobre la història censurada de Catalunya

El diari digital Vilaweb s’ha fet ressò del 17è simposi sobre la Història Censurada de Catalunya que s’ha celebrat aquest darrer cap de setmana (divendres 17 i dissabte 18 de novembre del 2017).

AUTOR : Vilaweb: redacció
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-11-2017


• El 17è Simposi a la ràdio

Us oferim una falca radiofònica que presenta el 17è Simposi de la Història Censurada de Catalunya que tindrà lloc el 17 i 18 de novembre d'enguany a la sala d'actes de l'ajuntament d'Arenys de Munt.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-11-2017


• Gibraltar, català

Escrit d’en Sebastià Sardiné sobre el paper protagonista dels catalans en la conquesta de Gibraltar a l’agost del 1704.

AUTOR : Sebastià Sardiné i Torrentallé
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-11-2017


• Tot a punt per al 17è Simposi sobre la història censurada de Catalunya

L'institut Nova Història es complau a presentar als seus simpatitzants, adherits i al públic en general el programa del 17è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya que s'esdevindrà a Arenys de Munt. Hi incloem, també, llocs on es pot fer nit i la manera com els interessats poden reservar places per assistir al simposi.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-11-2017


• Ridícul Puigdemont

En Manuel Cuyàs lloa el president Puigemont per denunciar el sistema judicial espanyol i en Bilbeny per posar de manifest el frau històric multisecular.

AUTOR : Manuel Cuyàs
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-11-2017


• Un simposi per sortir de la ficció dels fets i entrar a la versemblança de la història

Us oferim l'escrit que en Jordi Bilbeny ha redactat per presentar el 17è simposi sobre la Història Censurada de Catalunya.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-11-2017


• Presentació del manifest: el dret a la nostra història

L'Institut Nova Història reprodueix el manifest que El Grup Promotor DHistCAT ha presentat, el dia 25 d’octubre de 2017, sobre EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA a l’Espai VilaWeb (carrer Ferlandina, 43, de Barcelona).

AUTOR : DHisCAT
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-10-2017


• Els frescos gòtics amb llegendes en català i occità a Casaus de Larbost

Unes esglésies romàniques oblidades al Pirineu occità i unes impressionants pintures al fresc amb inscripcions en català i occità. Comunicació de la Montse Montesinos al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya (2016).

AUTOR : Montse Montesinos
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-10-2017


• Sardenya, un [altre] tricentenari oblidat

Una història desconeguda. Felip V de Castella conquereix, després de la Guerra de Successió (1700-1715), les illes de Sardenya -on imposa el Decret de Nova Planta- i Sicília i de seguida és derrotat. A Amèrica s'imposa també el castellà com a única llengua oficial. Article d'en Bartomeu Mestres i Sureda al seu blog a Vilaweb.

AUTOR : Bartomeu Mestre i Sureda
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-09-2017


• Jaume Fàbrega: ‘Espanya s’ha apropiat de la nostra cuina i dels nostres èxits’

Entrevista a Jaume Fàbrega a Vilaweb. Acaba de publicar el seu setanta-unè llibre, dedicat, en aquesta ocasió, a la cuina dels ibers, els grecs i els romans.

AUTOR : Jaume Fàbrega/Sebastià Bennassar
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-09-2017


• De la història a la consciència i de la consciència a la llibertat

Amb motiu d'aquest 11 de setembre del 2017, unes reflexions d’en Jordi Bilbeny. El valor de conèixer i assumir la història —la individual i la col·lectiva— ens proporciona els criteris per menar una vida lliure, plena i allunyada de tota alienació.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-09-2017


• “El cenobi de Sant Jeroni de la Murtra va canviar el món”

Entrevista d’en Víctor-M. Amela a l’historiador Crístóbal Martínez publicada a la Vanguardia el dia 9 de setembre del 2017.

AUTOR : Víctor-M. Amela/Cristóbal Martínez
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-09-2017


• Flandes – Catalunya i el dret Universal a la pròpia Història

Reproducció de l’article d’en Sebastià Sardiné al blog "Vibrant". El paper fonamental i no estudiat del protonotari austriacista Vilana-Perles en l’administració de tot l’imperi austríac a la primera meitat del segle XVIII.

AUTOR : Sebastià Sardiné i Torrentallé
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-08-2017


• 4a Universitat Nova Història: nous avenços en el redescobriment de la nostra història

Crònica d’en Francesc Magrinyà sobre la 4a Universitat Nova Història, que s’ha desenvolupat del 2 al 6 d’agost del 2017 a la vila de Montblanc. Hi han participat gairebé cent vint persones.

AUTOR : Francesc Magrinyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-08-2017


• L’allioli i el rastre de la cuina catalana al món

Comunicació de la Gemma Bufias al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. L’allioli s’ha escampat per tot el món i ho ha fet molt sovint amb la denominació catalana.

AUTOR : Gemma Bufias
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-08-2017


• El temps dels catalans.

Article al diari El Punt Avui + del diumenge 6 d’agost del 2017. En Brauli Tamarit lloa la tasca d'En Jordi Bilbeny i de l'equip de recerca que l'acompanya.

AUTOR : Baruli Tamarit
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-08-2017


• Els catalans conquereixen Gibraltar

Article d'en Marc Pons al diari en línia Elnacional.cat

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-08-2017


• La catalanofòbia: el fenomen, les causes, les conseqüències i la solució

La catalanofòbia és un tret estructural de l’Espanya moderna. L’Andreu Marfull explica el fenomen, els motius, les conseqüències i com es pot solucionar.

AUTOR : Andreu Marfull
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-08-2017


• La Catalunya d’abans del 1714 ens interessa avui

Comunicació d’en Lluís Botinas al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya.“Si a Catalunya només són legals les lleis paccionades a les nostres corts, el Decreto de Nueva Planta és il·legal”. Les Constitucions Catalanes són vigents.

AUTOR : Lluis Botinas
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-07-2017


• La Universitat Nova Història: una universitat per vèncer la innocència

La 4a Universitat Nova Història: un espai per reflexionar sobre els efectes del terror d'estat als segles XV, XVI i XVII. Article d'en Jordi Bilbeny.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-07-2017


• Calaveres amb bufanda, autoestima i llibres

Article d’en Jaume Fàbrega a El Temps. “Espanya, com tots els països amb anhel imperialista, ha generat, tant en el camp dels fets històrics com literaris —descobriment d’Amèrica, Cervantes, Lazarillo de Tormes, refranyer— una fabulosa obra de manipulació i censura, que es manifesta també en l’àmbit de la gastronomia.”

AUTOR : Jaume Fàbrega
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-07-2017


• Vídeo 'Jordi Bilbeny, Història d'estat'

Compartim amb vosaltres l'entrevista que Solidaritat per la Independència TV (SiTV) va dedicar a en Jordi Bilbeny el proppassat 13 de juny.

AUTOR : Solidaritat per a la Independència
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-07-2017


• 'Decadència del segle XVI: portar la cort fora del Regne'

Un estudi de Júlia Benavent i Joan Iborra repassa els anys que van seguir a la mort del Duc de Calàbria, virrei del Regne de València . Entrevista extreta del diari “El Mundo”.

AUTOR : Júlia Benavent i Joan Iborra
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2017


• Internacionalitzar la història de Catalunya: Cristòfor Colom

Comunicació d'en Pol Bragulat al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. Amb l’ajut del nou estat, cal internacionalitzar la història de Catalunya. Sobretot la figura d’En Cristòfor Colom.

AUTOR : Pol Bragulat
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-06-2017


• Felip II de Castella: més enllà de la censura

Comunicació d’en Carles Ortiz al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya. El paper fonamental del censor Juan López de Velasco dins la maquinària censora que va crear Felip II de Castella.

AUTOR : Carles Ortiz
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-06-2017


• La llibertat ibèrica: Nahmànides, Bauman i Catalunya

Qui era en Nahmànides? Què va fer i què va escriure que sigui tan important per als catalans d’avui? Perquè n’hem de recuperar la memòria? En Haïm Iehudà Ben-Avraham ens ho explica en aquest article.

AUTOR : Haïm Iehudà Ben-Avraham
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-06-2017


• De les Assemblees de Pau i Treva a la República Catalana

L'Institut Nova Història es fa ressò de l'article que en Sebastià Sardiné va escriure per a l'associació cultural "Vibrant" el 2 de Juny d'enguany. Catalunya, bressol del pactisme i del constitucionalisme.

AUTOR : Sebastiá Sardiné i Torrentallé.
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-06-2017


• La llengua catalana a la cort de Germana de Foix i Ferran de Calàbria. Apunts per una revisió sociolingüística, literària i històrica del mite inventat de la 'Decadència' i claus per la seva interpretació.

Com s’explica que si Germana de Foix era francesa i el duc de Calàbria italià i van instal·lar la seva cort poliglota en una ciutat catalanoparlant com València, s’hi castellanitzés del tot la literatura? O la cort no va castellanitzar re i l’aparició de tants llibres impresos en llengua castellana va ser una maniobra política més de la censura d’estat?

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-06-2017


• Executen Francesc Puig, cap de la revolta catalana al Rosselló

Article d'en Marc Pons del 16 de maig a "Elnacional.cat". La lluita de la Catalunya Nord contra França. Traïció del virrei hispànic.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-05-2017


• El mètode lul·lià aplicat a la història

En Joan Cassola ressegueix per mitjà de la filosofía lul·liana l’enfrontament entre Catalunya i l’Estat Espanyol. “El comportament de l'Estat Espanyol és una constant històrica”.

AUTOR : Joan Cassola
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-05-2017


• Dret a la nostra història

Article d'En Sebastià Sardiné i Torrentallé al diari "Avui", dins l'espai "Tribuna" del 29 d'abril d'enguany. "La nostra història ens l'han reescrit, tergiversat, esborrat, manipulat i amagat".

AUTOR : Sebastià Sardiné i Torrentallé
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-05-2017


• Entrevista institucional d’En Jordi Bilbeny amb La Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya.

El dia 10 de març, en Jordi Bilbeny, en representació de l'Institut Nova Història, es va reunir amb la presidenta del Parlament, la senyora Carme Forcadell.

AUTOR : Gemma Bufias de l'Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-04-2017


• 'La postveritat l'escriuen els vencedors': pròleg del nou llibre d'en Pep Mayolas.

L'institut Nova Història reprodueix el pròleg del nou llibre d'en Pep Mayolas: "Censura i postveritat en el segle XVI català."

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-03-2017


• Descoberts uns naips catalans de la segona meitat del segle XV

Descobert un full gravat on apareixen uns naips de baralla catalana de la segona meitat del segle XV. A la sèrie dels oros s'hi observa l’escut català amb tres pals.

AUTOR : Simon Wintle
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-02-2017


• Roger de Flor i els almogàvers, segons Edward Gibbon

En Francesc Puigpelat ens fa saber que l'Eduard Gibbon parla dels almogàvers en un dels seus llibres cabdals. Es tracta d'una informació desconeguda per la totalitat dels historiadors catalans

AUTOR : Francesc Puigpelat
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-12-2016


• Una de les 'joies' de la cultura jueva, amb segell català

La "Hagadà de Sarajevo" té les quatre barres estampades a la portada, en tant que és originària de Barcelona

AUTOR : Bernat Ferrer
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-06-2016


• El menjar blanc: de Catalunya al món

Presentem per escrit el contingut de la conferència de la Gemma Bufias al 14è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica celebrat a Arenys de Munt el novembre del 2014.

AUTOR : Gemma Bufias
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-11-2015


• Fèlix Cardona, l’explorador català que va descobrir el Salto Ángel

Els indígenes de l’Amazònia veneçolana encara recorden la figura del malgratenc, el qual va dibuixar la cartografia de la regió i va clasificar-ne més de 30 espècies de flora i fauna.

AUTOR : Melissa Silva Franco
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-09-2015


• El setge de Palamós de l’any 1655 i el port català del pas de Calais

Sabies que del 1651 al 1658 la vila francesa de Bergues va ser una possessió espanyola? En Francesc Garrido creu que va ser conquerida per una armada que va sortir de Palamós.

AUTOR : Cesc Garrido
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-07-2015


• Vi català al Vesuvi

El catalanesc, un raïm arribat a Nàpols fa 600 anys, dóna nom a una denominació d'origen

AUTOR : Rossend Domènech
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-06-2015


• Declaració d’Arenys de Munt

Declaració d’Arenys de Munt contra la manipulació i falsificació documental i a favor de la memòria històrica i l’accés als arxius públics

AUTOR : Dolors Marín
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-06-2015


• Ponç Pilat, l’home que mai no es va rentar les mans

Recuperem aquest article antic d’En Jordi Bilbeny sobre la figura de Pons Pilat i el seu paper històric a Israel i en el judici de Crist

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-03-2015


• Som allò que érem

A final de març Librooks publicarà el darrer llibre d'En Jordi Bilbeny, «La Sardana i la Religió de les Bruixes». Aquí us oferim el pròleg que hi ha escrit la Patrícia Gabancho amb el propòsit de fer-vos venir ganes de llegir-lo.

AUTOR : Patrícia Gabancho
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-03-2015


• Tot a punt per a l'edició del nou llibre d'En Jordi Bilbeny «La Sardana i la Religió de les Bruixes»

L'Enric Sierra entrevista En Jordi Bilbeny per parlar-ne amb profunditat a Ràdio Arenys (de Mar). La presentació del llibre es farà aquest dissabte a les 18h, al Centre Cívic Sagrada Família de Barcelona.

AUTOR : Ràdio Arenys de Mar
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-01-2015


• Austriacistes i borbònics pel forat del pany

Fan un inventari dels panys de les cases d’Arenys de Mar seguint la simbologia austriacista i borbònica que hi ha perdurat d’ençà de la Guerra de Successió

AUTOR : Pere Alzina i Blibeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-09-2014


• Sobre la història, la guerra de successió i l'abducció premeditada de la nostra consciència

Recuperem el parlament que En Jordi Bilbeny va pronunciar al Fossar de les Moreres, el 10 de setembre del 2006

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-09-2014


• Sant Francesc a Cervera

L'Isidor Cònsul va dedicar un capítol del seu preciosíssim llibre Tractat de Geografia a fer una ruta pels volts de Cervera. I va aprofitar la passejada per parlar de la presència documentada de Sant Francesc a Catalunya i, més concretament, a Cervera i Poblet. Us n'oferim el capítol sencer.

AUTOR : Isidor Cònsul
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2014


• Pel forat del pany... borbó o austriacista?

Article publicat per en Joan Pons Ribot al núm. 102 de la revista arenyenca "La Rierada", del 9 d'octubre del 1999, a partir d'un treball de feia almenys 30 anys, sobre una recerca de tota la vida del seu pare Josep Maria Pons i Guri

AUTOR : Joan Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-03-2014


• Lluís Ulloa sempre present

Avui fa 78 anys de la mort a Barcelona, en circumstàncies estranyes, de l'historiador peruà Luís Ulloa Cisneros. Recuperem un article d'En Jordi Bilbeny per retre-li, així mateix, el nostre més volgut homenatge

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-02-2014


• Vicent Boix i la història usurpada dels catalans

En Joanjo Albinyana troba que ja al segle XIX el xativí Vicent Boix reclamava per a la nostra història un seguit de personatges i de gestes que, fins avui, els catalans teníem per aliens.

AUTOR : Joanjo Albinyana
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-11-2013


• Muret, 800 anys després

El passat 12 de setembre va fer exactament 800 anys de la Batalla de Muret. En aquest article, En Jaume Figueras ens fa memòria d'aquell esdeveniment capital per la nostra història i ens recorda alhora els interrogants que encara no hem aclarit

AUTOR : Jaume Figueras
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-11-2013


• L'independentisme segrestat d’En Joan Salvat-Papasseit

Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia política? Va ser un independentista declarat i compromès o només va estar enamorat dels pits de les dones? En Jordi Bilbeny ens ho desgrana i explica detalladament

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-07-2013


• La detenció d'en Gaudí

Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant la dictadura de Primo de Rivera. Gaudí, home solitari, però també solidari i immers en el ressorgiment nacional català del primer quart de segle, ens mostra, amb motiu d'aquest fet, una faceta cívica i patriòtica digna d'elogi. Pel que fa a l'ús de la llengua, és ben sabut que, durant una visita d'Alfons XIII a les obres de la Sagrada Família, Gaudí li va fer les explicacions en català. També s'expressava en la nostra llengua amb els visitants estrangers. Un d'ells, Albert Schweitzer, explicaria que Gaudí li va dir: «Això no es pot expressar ni en francès, ni en alemany, ni en anglès: tant és així que li ho explicaré en català i vostè ho comprendrà, encara que, de català, no en sàpiga».

AUTOR : Revista Serra d'Or (1987, setembre), any XXIX, núm
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-08-2011


• Fa 700 anys, a Atenes

Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim Torra ens recorda que amb aquesta victòria, Atenes i l'Acròpoli foren catalanes durant 80 anys.

AUTOR : Quim Torra
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-05-2011


• Elna, ciutat mil·lenària

La història i la seva coneixença, enforteixen els principis i valors en un món quotidianament ennegrit per la barbàrie i la intolerància.

AUTOR : Terenci Vera Grau
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2010


• Elna i la Història de Catalunya

Ignorar les fallades és condemnar-se a repetir-les. Elna no hauria estat assetjada ni massacrada si en Jaume II,no hagués traït la seva pròpia paraula.

AUTOR : Daniela Grau Humbert
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-05-2010


• Fou el Compromís de Casp o les Bombardes?AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• La immigració occitana (S.XV-XVIII)

La immigració occitana a Catalunya és un fenomen que ja existia abans de les guerres de religió. Quines han estat les causes d'aquest èxode tan important de la meitat sud de França vers la península ibèrica? En Francesc Vall-Llobera ens ho revela.

AUTOR : Francesc Vall-Llobera
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• 1714: l'estrany cas de la història catalana i la destrucció del castell d'Arbeca?

Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau d'Arbeca dels Ducs de Cardona? Per què la historiografia catalana no explica que fou destruït, com tants d’altres castells, ciutats i palaus, a la Guerra de Successió i espoliats el seu impressionants arxius i mobiliari?

AUTOR : Lluís M. Mandado i Rossell
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010

SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]
En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]
La investigació d'En Jordi Bilbeny sobre En Lleonard sembla que avança amb fermesa i decisió. Ara, un pas més...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]