Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La intel·liència és la capacitat de canviar d'opinió quan se't presenta informació precisa que contradiu les teves creences"
Vala Afshar
ARTICLES » 15-02-2022
Josep-Lluís Carod-Rovira

L’Algèria que parlava català

Avui presentem un nou corrent migratori de catalanoparlants al Nord d'Àfrica. Així com a finals de la primera dècada del segle XVII molts catalans de religió musulmana —els anomenats «moriscs»— van haver d'exiliar-s'hi pel fet que van ser expulsats de les seves terres de la Nació Catalana, una altra fornada de catalans, procedents d'arreu de la Nació, hi van emigrar entre 1830 i 1962 en cerca de noves oportunitats. En concret, a Algèria. Article d'En Josep-Lluís Carod-Rovira publicat a la República el 14 de gener d'enguany.

»
2275     

ARTICLES » 14-02-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Quan a Tunísia es parlava català

Els moriscos catalans i bona part dels valencians tenien el català com a llengua pròpia i el van trasplantar a Tunísia. Article d'En Marc Pons.

»
2998     

ARTICLES » 11-02-2022
Carles Camp

Barcelona 1543: el primer vaixell de vapor de la història

Reproduïm un antic article d’En Carles Camp a l’entorn del primer vaixell de vapor de la història. El va inventar a Barcelona un català que la censura amaga rere el nom Blasco de Garay. El nacionalisme espanyol ha fet mans i mànigues per desvirtuar-ne la catalanitat, desvirtuació que alguns savis catalans han seguit.

»
3679     

ARTICLES » 10-02-2022
Jordi Bilbeny

L’Antoni de Nebrixa i la llengua que acompanya l'imperi

Quan diem i rediem que «siempre la lengua fue compañera del imperio», nosaltres pensem que ens referim a la llengua castellana. Però, En Nebrixa, realment, a quina llengua feia referència? En Bilbeny ens ho explica tot seguit.

»
4898     

ARTICLES » 09-02-2022
David Garrido/El Temps

Seixanta anys de 'Nosaltres, els valencians'

Enguany es compleixen seixanta anys de l'aparició d'un llibre emblemàtic, tota una fita en el redescobriment de la identitat valenciana i de la Catalunya sencera: 'Nosaltres, els valencians'. Article d'En David Garrido publicat el 9 de gener al setmanari El Temps.

»
1727     

ARTICLES » 08-02-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Anglaterra, el camí català cap a Amèrica?

L'any 1497, Joan Cabot, probablement català, descobreix Terranova, Aquesta fou la primera empresa americana de fàbrica anglesa. Aquest navegant és una peça més de l'engranatge de companyies comercials catalanes que es van establir a l'Anglaterra al segle XV. Article d'En Marc Pons.

»
2239     

ARTICLES » 07-02-2022
Brauli Tamarit

Els deutes de Grup

Hi ha qui parla de les lleis espirituals de la causa i de l’efecte. Són aquestes només per als individus o també per a les col•lectivitats? Els fenòmens de sofriment o d’opressió d’uns col•lectius envers altres poden generar reaccions en sentit contrari? Quina és la finalitat d’aquestes reaccions? Com poden haver afectat aquests moviments en el cas de la nació catalana? Hi ha qui pot aprofitar aquests moviments de compensació en favor de la seva pròpia agenda? Com podem saldar els deutes adquirits i facilitar allò que volem col•lectivament? Gràcies a unes pinzellades d’informació que ens proporcionen els terapeutes de vides passades i la que aporten els estudiosos de la història censurada de la nació catalana, podem començar a adonar-nos d’una necessària relació ètica entre les col•lectivitats. Article d'En Brauli Tamarit.

»
2659     

ARTICLES » 04-02-2022
Jordi Galves

Aquest és el pla per destruir Catalunya

A Alacant, on encara es parla català, Vox ha ensenyat el pla final que tenen dissenyat contra la nostra llengua. Article d'En Jordi Galves, Diari de la revolta (266), a El Nacional.cat. Des de l'Institut Nova Història considerem cabdal pouar en la memòria històrica de la ciutat: en la importància que Alacant, Oriola i tot el sud del regne de València van tenir en l'expansió de la Nació Catalana, tal com En Jordi Bilbeny i En Pep Mayolas ens han mostrat en els seus llibres.

»
4594     

ARTICLES » 03-02-2022
Albert Maurici

Dissonància cognitiva: quan les creences entren en conflicte amb la realitat

L'Albert Maurici ha constatat un fenomen de tipus emocional que es produeix quan hom rep una informació que no s'ajusta al sistema de creences propi. En aquesta mena de casos, gairebé cap persona procedeix a investigar la possible veritat continguda en la nova informació, sinó que, quasi d’una manera sistemàtica, o bé nega acríticament la possible veritat que s’amaga en aquesta nova informació o bé en desautoritza l'origen.

»
3661     

ARTICLES » 02-02-2022
Josep Abela

La presència catalana a Malta (1283-1530)

En aquest treball En Josep Abela analitza la influència catalana a les illes de Malta entre els segles XIII i XVI, l'època de major presència política, econòmica i social de la corona catalano-aragonesa a la Mediterrània occidental. Seguidament, l'autor estableix una estadística de la freqüència dels cognoms d'origen català que perduraren en aquest àmbit durant els segles següents fins al segle XX.

»
3319     

ARTICLES » 31-01-2022
Xavier Rius

L'altra Corona d'Aragó

"La història del regne des del punt de vista aragonès". Una ressenya d'En Xavier Rius per al diari digital e-noticies del llibre "La Corona de Aragon en el Mediterráneo" d'En Rubén Sáez Abad. Una visió alternativa a la de l'Institut Nova Hstòria.

»
2841     

ARTICLES » 30-01-2022
Pep Rovira

La importància d’un Simposi d’Història fet en un poble que la va canviar

En Pep Rovira va assistir al 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (19 i 20 de novembre del 2021) i ens ha fet arribar les seves impressions. "Ens van robar la catalanitat d’en Colom, Sirvent (Cervantes), Santa Teresa de Jesús... I Espanya es va anar fent gran gràcies a nosaltres. I perquè no se sabés tot allò, se’ns havia de fer desaparèixer. Aquest era i és el seu objectiu principal i per això els historiadors i investigadors de l’Institut Nova Història són tan perillosos".

»
3097     

ARTICLES » 29-01-2022
Pep Mayolas

Doctors contra l’Institut Nova Història (2)

Segon article de contestació d’En Pep Mayolas al capítol central del llibre «Pseudohistòria contra Catalunya».

»
2715     

ARTICLES » 28-01-2022
Alexis Bertolín

Pensament, ciència i valentia personal

Una reflexió de l’Alexis Bertolín sobre com el fanatisme i l’arrogància es converteixen en pensament únic, no pas per investigar i comprendre la realitat sinó per imposar autoritàriament i totalitària la voluntat de l’Estat.

»
3177     

ARTICLES » 27-01-2022
Teresa Clota

Records d’un viatge a Malta, plena de banderes catalanes

Recuperem unes notes personals de la Teresa Clota d’un viatge que va fer a Malta al 2004 amb l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) i on va quedar sorpresa de veure-hi tantes banderes catalanes

»
2450     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35306     

Aconseguits 10950€
de 8000€
Encara hi pots col·laborar

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Es confirma, a nivell pràctic, la tesi que els catalans eren coneguts o confosos per...[+]
L’estiu passat En Pep Comajuncosa se’n va anar a Roma i va fer un cop d’ull a l’església de San Pietro in...[+]
Va viure Leonardo a Catalunya? Es va estar a Montserrat? Hi va tenir relació directa? Un estudi del recorregut...[+]
Per què no s'ha recordat la gran victòria catalana contra els francesos a Grècia el 13 de març 1311? Quim...[+]