Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història s'assembla a un sord que contesta preguntes que ningú fa."
Lleó Tolstoi
ARTICLES » 03-01-2021
Marc Pons/El Nacional.cat

Les armes catalanes de Ferran el Catòlic entren a Granada

Aquest dissabte 2 de gener ha fet 529 anys que va caure la ciutat de Granada. Les tropes catalanes hi van tenir una participació destacadíssima. Ho ha recordat en Marc Pons des del diari digital elnacional.cat.

»
3205     

ARTICLES » 02-01-2021
Pep Mayolas

La reveladora façana del «Colegio de nuestra señora de los infantes» de Toledo

Noves imatges de l’edifici revelen un detall inadvertit i fan augmentar les sospites que vincularien la portalada renaixentista a una possible fundació teresiana en terres catalanes.

»
2573     

ARTICLES » 29-12-2020
Jordi Bilbeny

Tres personalitats més restituïdes: Felipa de Coïmbra, Eimeric Despuig i Joan Pere

Presentem avui la cinquena sèrie de personalitats, de la mà d'En Jordi Bilbeny, que van estar relacionades amb En Colom i la primera colonització d'Amèrica: Na Felipa d'Avís i Urgell —segona muller del Descobridor— el navegant Eimeric Despuig —amb el nom del qual es va batejar el nou continent— i Mossèn Joan Pere —astròleg que vivia als afores de Pals.

»
3236     

ARTICLES » 28-12-2020
Carles Ortiz

Destapant un pamflet

En Carles Ortiz s’ha llegit el llibre «Pseudohistòria contra Catalunya» i ens mostra com aquest llibre no és res més que un simple pamflet per desprestigiar una persona —En Jordi Bilbeny— i una institució i els seus membres: l’Institut Nova Història.

»
5725     

ARTICLES » 24-12-2020
Passejant per València amb ulls curiosos

La desaparició de la històrica casa de la ciutat de València

La ciutat de València va tenir una imponent Casa de la Ciutat on ara hi ha un jardí situat al costat del palau de la Generalitat. Va ser construït a principis del segle XIV. Al segle XIX les autoritats municipals prengueren la lamentable decisió d'enderrocar-lo i no de rehabilitar-lo. Per què? Article extret de «Passejant per València amb ulls curiosos».

»
2939     

ARTICLES » 22-12-2020
Jordi Bilbeny

Noves personalitats redescobertes: Joanot Berard i Pere d'Alòs

Quart lliurament de personatges cabdals, recuperats de la mà d'En Jordi Bilbeny, que estan relacionats amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica. En aquesta ocasió presentem el mallorquí Joanot Berard, personatge de la cort i que va ser soci econòmic d'En Colom. Així mateix, recuperem En Pere d'Alòs, germà de la primera muller d'En Colom i capità d'una de les naus del tercer viatge colombí.

»
3195     

ARTICLES » 19-12-2020
Leandre Martí

Un poble de la província de Sevilla anomenat «Pruna»

Una informació curiosa que En Leandre Martí ens ha fet arribar. Hi ha un poble a la província de Sevilla anomenat «Pruna», terme que un text del segle XVII relaciona amb, entre d'altres mots, la traducció literal de la paraula en castellà: «ciruelas».

»
3373     

ARTICLES » 17-12-2020
Jordi Bilbeny

El Caganer, el Dimoni, el fum i la visió transcendent

En Jordi Bilbeny continua aprofundint en la figura més que emblemàtica del nostre Caganer, que ara posa en relació amb els antics cultes religiosos, on el tabac i el cànem eren plantes sagrades, inductores de la visió transcendent i la comunió mística

»
5322     

ARTICLES » 16-12-2020
Institut Nova Història

El president de la Cambra de Comerç dóna suport explícit a l’Institut Nova Història

En Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i escollit candidat número 2 pel partit Junts per Catalunya per la demarcació de Barcelona, després de guanyar unes eleccions primàries aquest diumenge passat, va ser entrevistat aquest 14 de desembre al programa ‘Més 324’ pel seu presentador Xavier Grasset. En Canadell va donar el seu suport clar i explícit a la tasca desemmascaradora que duu a terme l’Institut Nova Història i demana que no deixem d'investigar, que no deixem de buscar. Hem reproduït les seves paraules sobre el tema, que van des del minut 1.01:53 fins al 1.03:32 de l’entrevista. Així mateix, hem posat l’enllaç al programa.

»
4147     

ARTICLES » 15-12-2020
Jordi Bilbeny

Més personatges cabdals: Santàngel, els germans Pinçon i Joan Cossa

Tercer lliurament de personatges cabdals, recuperats de la mà d'En Jordi Bilbeny, que estan relacionats amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica. En aquesta entrega fem referència a En Lluís de Santàngel —escrivà de ració del rei Ferran—, els germans Pinçon —marins que van acompanyar En Colom a Amèrica— i, finalment, el cosmògraf Joan Cossa.

»
4120     

ARTICLES » 13-12-2020
Pep Mayolas

Teresa de Jesús escollí per confessor En Pere Domènech, abat de Vilabertran

Per bé que hi havia més d’un candidat a l’abast, és fora de tot dubte que Teresa de Jesús escollí un religiós català com a confessor. Ara bé, per què alguns historiadors confonen l’abat de Vilabertran amb el rector català del Colegio de Infantes de Toledo? En Pep Mayolas mira de respondre-hi més enllà de l’obvietat.

»
3644     

ARTICLES » 12-12-2020
Jordi Bilbeny

La Nació Catalana al 1529: el calendari per al 2021

Ja tornem a tenir els calendaris de Nova Història! Si aquest Nadal voleu regalar coneixement i voleu ajudar-nos a continuar recuperant la nostra memòria esborrada per la censura d'estat, ja teniu una nova possibilitat de fer-ho. Cada calendari val 10€. Si ens voleu fer un cop de mà, feu la vostra petició a info@inh.cat. Hi heu de consignar un nom i cognom, un número de mòbil, una adreça postal i una adreça electrònica. Tot seguit, us oferim el pròleg que En Jordi Bilbeny ha confegit per presentar-lo. Que tingueu unes bones festes.

»
5102     

ARTICLES » 10-12-2020
Diari digital 'Público'-blog 'Strambotic'

Els soldats catalans que van defensar Alaska

A finals del segle XVIII, la Primera Companyia Franca de Voluntaris Catalans es va endinsar, des de Cuba, en llocs tan allunyats com el desert de Sonora o Alaska. Els Voluntaris van esdevenir la primera unitat militar europea en el que avui és la Colúmbia Britànica. Article publicat el 19 de setembre del 2019 al blog 'Strambotic' —on el podreu llegir complet— del diari digital 'Público'.

»
4105     

ARTICLES » 08-12-2020
Jordi Bilbeny

Els dos fills d'En Colom, Jaume i Ferran, recuperats

Dues personalitats més recuperades per En Jordi Bilbeny que estan relacionades amb En Cristòfor Colom i la primera colonització d'Amèrica, i que la censura d'estat va desfigurar: En Jaume i En Ferran Colom, fills del Descobridor.

»
4246     

ARTICLES » 06-12-2020
Sergi Turiella

Enginyeria històrica del Renaixement

En Sergi Turiella s'ha llegit el llibre d'En Pep Mayolas 'Erasme i l'Imperi Català de Carles I' i expressa, a través del seu blog 'Els ponts de Sant Boi', les seves impressions.

»
2823     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35133     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]
Podia ser que un nen, criat al camp, sense contacte amb cap centre de coneixement tècnic, fos un dels enginyers i...[+]
Té alguna relació la sardana i la bruixeria? Com és que els primers textos històrics on s'esmenta aquesta...[+]
Per la seva fervent actualitat tornem a reproduir en la pàgina principal del web un article de l'Oriol Ribas....[+]