Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Malfia't de la història. Somnia-la i refés-la."
Pere Quart
ARTICLES » 05-11-2020
Cristian Molina i Navarro

El regne d’Aragó i l’apropiació de la senyera catalana

En Cristian Molina torna a provar que l'ensenya dels quatre pals vermells sobre fons d'or és la senyera dels comtes de Barcelona i del Principat de Catalunya, la qual es va introduir a l'Aragó i en els altres territoris que els nostres comtes anaven conquerint. La unió de tots els regnes va formar la Nació Catalana.

»
8137     

ARTICLES » 03-11-2020
Lluís Brines

Montserrat i el País Valencià

Al País Valencià hi ha hagut i hi ha una gran devoció per la Mare de Déu de Montserrat: denominacions de pobles, patrona d'Oriola —lloc del País Valencià on és més venerada— i omnipresent a Picanya; ermites, parròquies, confraries i convents antiquíssims sota aquesta advocació; esglésies a València, Mutxamel, l'Alcoià, Sagunt i Xelva; nom corrent entre dones; obres i personatges literàris valencians en el seu honor... Article d'En Lluís Brines.

»
4498     

ARTICLES » 01-11-2020
Jordi Bilbeny

El context polític de les Amazones

Tenien complexos emocionals les amazones? Patien alguna psicopatologia produïda per alguna mena de trauma infantil? O simplement mataven per alliberar-se de l'esclavista invasor que havia ocupat el seu país, assassinat els seus parents més propers i els havia manllevat la seva vida política i els seus drets com a dones lliures? Article d'En Jordi Bilbeny.

»
3362     

ARTICLES » 31-10-2020
François Xavier Gomez/Libération

A Bielorússia, l'himne de les manifestacions és una cançó catalana

El proppassat agost el diari francès digital 'Liberation' es va fer ressò de les protestes a Bielorússia contra el dictador Alexandre Lukatxenko quan els manifestants corejaven l''Estaca'. Es tracta d'una cançó que va compondre el 1968 el cantautor català Lluís Llach i que escampa, com a poderós representant del poble català, el seu crit de llibertat arreu del món.

»
5380     

ARTICLES » 29-10-2020
Pep Mayolas

Santa Teresa i els escacs catalans (1)

Una metàfora en una carta de Teresa de Jesús revela que la santa tenia nocions del joc d’escacs i ens aporta un nou indici de la seva criança a la cort valenciana dels Reis Catòlics. Primera part.

»
5387     

ARTICLES » 27-10-2020
Silvia Marimon/Diari 'Ara'

La catedral de Barcelona té un passat heretge

Durant 173 anys a la capital catalana hi van conviure un bisbe arrià visigot i un de catòlic. La troballa d'una piscina baptismal demostra que la catedral catòlica era la de Sant Just i la de Barcelona era l'heretge. Article de Na Sílvia Marimon al diari ‘Ara’ del 17 de gener del 2013.

»
3165     

ARTICLES » 25-10-2020
Leandre Martí

Cinturons militars dels Estats Units amb barres vermelles i grogues

De vegades quatre imatges valen més que mil paraules. Els pals catalans en els uniformes dels militars estatunidencs? Una nova troballa que En Leandre Martí ens ha fet arribar perquè l'escampem entre els seguidors de l'Institut Nova Història.

»
3728     

ARTICLES » 22-10-2020
Jordi Bilbeny

La preparació, a Barcelona, del segon viatge colombí

On es va preparar el segon viatge colombí? A Sevilla? A Huelva? A Cadis? O a Barcelona? Ara En Jordi Bilbeny ho exposa amb l'aval de múltiples evidències extretes de cròniques, cartes, cèdules i documentació diversa.

»
4710     

ARTICLES » 20-10-2020
Simon Harrys

Was Christopher Columbus Catalan?

A poc a poc, algunes tesis d’En Bilbeny i l’Institut Nova Història es van internacionalitzant. Sobretot la de la catalanitat d’En Cristòfor Colom i la de la descoberta que la Nació Catalana va dur a terme, des d'una perspectiva europea, de les terres americanes. Avui us fem a mans en la versió original anglesa el resum que, de totes dues tesis, va confegir-ne En Simon Harrys per al seu blog 'Catalonia calling'.

»
6069     

ARTICLES » 18-10-2020
Curiositats passejant per València

La corporació notarial de València, la més antiga d’Espanya

Ens fem ressò d'una notícia apareguda a la revista digital 'Curiositats passejant per València' sobre l'antiguitat del gremi de notaris de la ciutat de València, el primer de les terres hispàniques.

»
2545     

ARTICLES » 15-10-2020
Rafel Mompó

Més arguments per a identificar Santa Teresa de Jesús com a Caterina de Cardona (2)

Avui 15 d'octubre, festivitat de Santa Teresa, publiquem la segona part de l'impactant article d’En Rafel Mompó sobre la identificació d'aquesta santa amb Caterina de Cardona.

»
4370     

ARTICLES » 13-10-2020
Centre d'Estudis Mitològics de Catalunya

Llegenda de l'abat de Poblet i l'emperador de la Xina

Molt sovint les llegendes són el resultat de la fabulació de fets reals. El Centre d'Estudis Mitològics de Catalunya ha recollit una llegenda molt bonica, extreta d'un llibre del folklorista Joan Amades, sobre l'abat de Poblet i l'emperador de la Xina. La realitat és que el rei En Jaume I va enviar-li un missatger: En Jaume d'Alarich, personatge amagat rere la figura d'En Marco Polo.

»
3489     

ARTICLES » 12-10-2020
Jordi Bilbeny

Santa Teresa estava emparentada amb famílies catalanes, segons un calendari del 1898

En Joan Baptista Batlle va publicar «El Calendari Català pera l'any 1898» amb la intenció de recuperar, en gran part, una història esborrada. En comentar el dia 15 d'octubre, que es va escaure en dissabte, s'hi va escriure: «Santa Teresa de Jesús, v. y f., emparentada ab families catalanes». Article d'En Jordi Bilbeny.

»
6461     

ARTICLES » 09-10-2020
Toni Torà

Deixem de pagar els mitjans que promouen el pensament únic

Escrit d'En Toni Torà que ens encoratja a no comprar o a donar-nos de baixa de tots aquells mitjans que facin befa explícita de la nostra recerca sobre el passat censurat.

»
3890     

ARTICLES » 08-10-2020
Miquel Ques

La gosadia d’enredar-se amb Carles I

En Miquel Ques s'ha llegit el darrer llibre d'En Jordi Bilbeny sobre Carles I i ens fa arribar les seves impressions. El que ha aconseguit En Bilbeny és marcar l'agenda historiogràfica a casa nostra, cosa que no ha agradat a segons quins reductes apuntaladors de l'estatus polític, acadèmic i mediàtic.

»
4065     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35179     

Aconseguits 2200€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Amb una cura i una precisió inusitades, En Paolo Pellegrino rellegeix la biografia d’En Lleonard, la contrasta...[+]
Tothom assegura que Jeronimus Bosch era un pintor flamenc, però en Pau Mora ha trobat una referència que ens fa...[+]
Magazín d'entreteniment i actualitat de les comarques gironines. El programa pretén acostar tots els temes que...[+]
La lectura de l'article "Lleonard i la Casa Catalana d'Itàlia'" d'en Jordi Bilbeny ens dóna moltes pistes de qui...[+]