Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 04-02-2021
Jordi Bilbeny

Pero Vàzquez de Saavedra i Cristòfor Colom

Una relació científica, ideològica i de parentiu a cavall de Portugal i Catalunya, que aclareix definitivament la descoberta catalana d’Amèrica.

»
3349     

ARTICLES » 02-02-2021
Marcel Pellejà

El català, llengua mare?

En Marcel Pellejà, atent a les darreres línies de recerca sobre el català i els catalans, ens informa d'una teoria sobre l'important paper de la nostra llengua a l'Europa Occidental desenvolupada pel 'Grup del Diccionari Lexemalògic' del qual ell en forma part.

»
4849     

ARTICLES » 31-01-2021
Miquel Riera/ El Punt Avui +

Carles I, sense costures

Jordi Bilbeny revisa la figura de l’emperador i la relació silenciada de la seva cort amb el Principat de Catalunya i el Regne de València a ‘Carles I, sense censura’. Article d'En Miquel Riera d'avui mateix al diari 'El Punt Avui+'.

»
2800     

ARTICLES » 29-01-2021
Jordi Bilbeny

Santa Teresa de Cardona, la santa i abadessa catalana que els censors van fer passar per Santa Teresa d'Àvila

Noves evidències exposen que Teresa de Cardona, identificada amb Teresa de Jesús pels investigadors de l'institut Nova Història, va ser coneguda també pels catalans com a «Santa Teresa de Cardona»

»
7533     

ARTICLES » 28-01-2021
Olga Rodríguez/ElDiario.es

El 'bibliocauste' espanyol: la crema de llibres pel franquisme durant la guerra i la postguerra

Un episodi poc conegut: la bibliofòbia entre el 1936 i 1945 a Espanya. S’hi van cremar biblioteques públiques i privades, com la d’En Pompeu Fabra. La dictadura franquista repeteix gairebé fil per randa els mateixos actes de terror contra el món de la cultura com els que va patir la Nació Catalana als segles XVI, XVII i XVIII. Article de l’Olga Rodríguez per a 'elDiario.es' arran de l’estrena del film «Palabras para el fin del mundo».

»
4875     

ARTICLES » 26-01-2021
Pep Mayolas

El Pare Joan de Jesús Roca i la llengua de Santa Teresa

En Pep Mayolas ens acosta la figura del pare Joan de Jesús Roca, gran impulsor dels carmelites descalços a Catalunya, però, al mateix temps, difusor d’unes impressions força contundents sobre la llengua catalana de Teresa de Jesús.

»
3051     

ARTICLES » 24-01-2021
Santos Fernández

Defensar l'Institut Nova Història és pensar per un mateix

Un llicenciat en història, En Santos Fernàndez, creu que no es pot aprendre història sense tenir en compte els estudis de l'Institut Nova Història. Alhora, pensa que per redescobrir la història amagada del nostre país cal desenvolupar quatre habilitats importants. Llegiu-ho.

»
3492     

ARTICLES » 21-01-2021
Lleonard Garcia i Solà

Rèplica a Sàpiens (i 4): els arxius

Publiquem la quarta i darrera part de l'article que En Lleonard Garcia va confegir en resposta a les declaracions de quatre historiadors a la revista 'Sàpiens'. Els arxius també han patit massivament la censura. Posa els exemples de l'arxiu del Consolat de Mar de Barcelona, l'Arxiu Històric de Girona i l'Arxiu Diocesà també de Girona. Les fogueres, els espolis, els saquejos, la venda il·legal o els robatoris han pogut igualment afectar un arxiu «ben organitzat».

»
3525     

ARTICLES » 19-01-2021
Toni Torà

El millor que podeu fer per la llibertat política de Catalunya és apuntar-vos a l'Institut Nova Història

En Toni Torà està convençut que Espanya controla quasi tots els moviments de Catalunya. Tots? No. Menys l'Institut Nova Història. I que el millor que podeu fer pel procés és apuntar-vos-hi.

»
3972     

ARTICLES » 17-01-2021
NLV

Hui fa 305 anys que es va publicar el Decret de Nova Planta de Catalunya

Article d'ahir a «Nosaltres la Veu». Felip V va configurar a tota la Nació Catalana un règim polític que excloïa la representació de la societat i reforçava la preeminència de les autoritats militars sobre les civils i una assignació quasi sistemàtica del govern dels corregiments a oficials de l'exèrcit del rei. Catalunya i tota la Nació van viure quasi permanentment en estat d'excepció fins a l'any 1833.

»
2584     

ARTICLES » 16-01-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

Mor Pere Claver, defensor dels esclaus a les colònies hispàniques d’Amèrica

Un català que va fer una gran feina a Amèrica en un temps en què, segons la història oficial, els catalans tenien prohibit d' anar-hi. L'urgellenc Pere Claver, missioner jesuïta, va dedicar la seva vida a defensar els esclaus africans. Article d'En Marc Pons a el nacional.cat.

»
2662     

ARTICLES » 14-01-2021
Vicenç Villatoro

Perillosament correcte

Per la seva incontestable vigència, hem rescatat un antic article que En Vicenç Villatoro va publicar al diari digital elmon.cat. Hi parla dels perills d'un llenguatge políticament correcte, que, massa sovint, passa per sobre de la veritat i esdevé una eina censora a favor de les causes totalitàries. El perill totalitari de la correcció política.

»
2991     

ARTICLES » 12-01-2021
Jaume Vallcorba

Un adoctrinat menys

En Jaume Vallcorba, antic directiu d’una multinacional, del Cercle Català de Negocis i de la Fundació Catalunya Estat, ha patit, segons diu, l’adoctrinament de l’escola franquista. Ara està descobrint l’abast d’aquesta manipulació i redescobrint la veritable història dels catalans. Un adoctrinat menys. Ens ho explica en aquest escrit que ens ha fet arribar.

»
9810     

ARTICLES » 10-01-2021
Joan Cassola

Lo pou de santa Teresa de Cardona

En Joan Cassola ha fet una gran descoberta sobre Santa Teresa. Ha trobat un document, en concret una postal del segle XIX, en el qual es fa referència a Santa Teresa amb la denominació «de Cardona», tal com defensa l’Institut Nova Història.

»
6488     

ARTICLES » 08-01-2021
Bartomeu Mestre Sureda

Pau, justícia i germania. Al rescat de la memòria

En Bartomeu Mestre reivindica, des del seu blog «Etziba Balutxo» a Vilaweb , el moviment agermanat, que va encapçalar Joanot Colom i es va desenvolupar a Mallorca entre el 1521 i 1523 contra l’abús de poder, l’espoliació fiscal i la corrupció. El 7 de febrer d’enguany s’escaurà el cinquè centenari de l’inici de la revolta. Una revolta que sempre s’ha volgut amagar o tergiversar.

»
3059     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35161     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Per l'Esteve Renom, hi podria haver hagut una relació directa entre En Servet i En Servent. Una relació ocultada...[+]
La investigació d'En Jordi Bilbeny sobre En Lleonard sembla que avança amb fermesa i decisió. Ara, un pas més...[+]
Castella és Espanya? Espanya és i ha estat Castella? Els catalans érem espanyols? Massa sovint cometem l'error...[+]