Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La intel·liència és la capacitat de canviar d'opinió quan se't presenta informació precisa que contradiu les teves creences"
Vala Afshar
ARTICLES » 25-07-2020
Joan Casajuana

En Manuel Saumell i la música cubana

En Joan Casajuana ens introdueix en l'obra del compositor nascut a l'Havana i d'origen català Manuel Saumell, un dels fundadors de la música moderna de les Antilles. Va combinar en les seves obres dues tradicions musicals: la tradició clàssica europea i la influència musical vinguda d'Africa que van aportar els antics esclaus establerts a Cuba. Escolteu, entre d'altres, alguns fragments de les seves contradanses.

»
3265     

ARTICLES » 24-07-2020
Institut Nova Història

Tot a punt per a la 7a Universitat Nova Història

L'Institut Nova Història us ofereix el programa de la nova universitat d'estiu que s'ha de celebrar a Montblanc (Conca de Barberà) des de l'1 fins al 4 d'agost: la 7a Universitat Nova Història. També hi hem introduït l'enllaç de matrícula.

»
5744     

ARTICLES » 23-07-2020
Eliseo López Benito

La porta dels déus

Un nou videu de l'Eliseo López Benito. Els megàlits tan excepcionals que trobem a Montserrat no són pas el resultat de milions anys d'evolució geològica, sinó que són producte de l'acció dels homes. Són construccions arquitectòniques fetes per humans que van viure entre fa 10000 i 5000 anys abans de Crist, durant l'època de la "civilització mare". Són temples.

»
3762     

ARTICLES » 22-07-2020
Miquel Àngel Soriano-Montagut/Ateneu popular de Po

En defensa de la llibertat acadèmica, de recerca, difusió i debat històric

En Miquel-Àngel Soriano-Montagut, president de l’Ateneu Popular de Ponent, dóna suport, en nom seu i de l'entitat que presideix, a la 7a Edició de la Universitat Nova Història que es tornarà a fer a a Montblanc des del dia 1 fins al 4 d'agost.

»
4184     

ARTICLES » 21-07-2020
Daniel Bonaventura, Diari de Girona/Eva Sans

Troben a l'Arxiu de la Corona d'Aragó la prova que Pals tenia port marítim ja al segle XV

Més dades sobre un port a Pals ja a començaments del segle XV (i al XVII i XVIII). La investigadora Eva Sans relaciona l'existència de la infraestructura portuària amb En Colom i la descoberta d'Amèrica. Article que En Daniel Bonaventura va publicar per al 'Diari de Girona' del dia 1r de febrer del 2011.

»
5397     

ARTICLES » 20-07-2020
Jordi Badia i Pujol/Vilaweb

Quan el castellà copiava el català

Hem aplegat en un dos articles d'En Jordi Badia i Pujol, publicats respectivament a Vilaweb el 3 i el 17 de juliol dins la secció ‘ras i curt’, sobre mots castellans manllevats del català. El castellà en té més de tres-cents que en el curs de la història ha copiat de la nostra llengua: 'clavel' 'cohete', 'añorar', 'guante', 'faena', 'correo'... O mots com ara 'papel', 'reloj' i 'viaje'. Fins i tot 'quijote'.

»
4269     

ARTICLES » 19-07-2020
Jordi Bilbeny

Apunts sobre «el Caganer» del pessebre. Furgant entre els abismes d'una sacralitat perduda

El caganer del nostre pessebre és un personatge àcid o groller? És una befa a la religiositat? O és un relicte vivent d'una sacralitat arcaica i perduda? En Jordi Bilbeny ens ofereix uns apunts d'un estudi més vast que està escrivint sobre un dels personatges de més ressò de la cultura popular catalana

»
5934     

ARTICLES » 15-07-2020
Enric H. March

L'últim català d'Istanbul

Recopiem un antic article de l'Enric H. March. Quaranta anys després que els catalans defensessin el darrer pany de murada de Constantinoble, jueus catalans expulsats pels Reis Catòlics s'hi instal·laren fins que van emigrar a Israel.

»
3198     

ARTICLES » 10-07-2020
Sergi Turiella

La presó del rei de França

En Sergi Turiella ha expressat en el seu blog 'Els ponts de Sant Boi' les impressions que li ha provocat la lectura del darrer llibre d'En Jordi Bilbeny: 'Carles I sense censura'.

»
3958     

ARTICLES » 09-07-2020
Eva Sans/Cercle Català d'Història

Pals aposta per l’oblit

Reproduïm un antic article de l'Eva Sans que va aparèixer al blog 'Cathalònia' el 22 d'agost de l'any 2012. L'autora s'hi planyia perquè l'ajuntament de la vila de Pals ha deixat d'impulsar, per pressions, iniciatives que donaven a conèixer l'estreta relació entre Pals, el seu port i Cristòfor Colom. El consistori s'ha esforçat a tapar-ho tot.

»
3025     

ARTICLES » 08-07-2020
Pep Mayolas

La duquessa de Somma i la marquesa de Gibraleón, dues germanes catalanes de mitjan segle XVI

En Pep Mayolas ens presenta més indicis contundents conforme els nobles andalusos anomenats Fernández de Córdoba foren un recurs habitual de la censura per suplantar la identitat d’alguns Folch de Cardona catalans durant els segles XV i XVI.

»
3830     

ARTICLES » 06-07-2020
Lleonard Garcia i Solà

Rèplica a Sàpiens (3): un port a Pals

Tercera part de l’article d’En Lleonard Garcia i Solà, en què exposa un seguit d’arguments a favor d’un port marítim a Pals a finals del segle XV i durant el XVI.

»
5890     

ARTICLES » 03-07-2020
Marc Pons/El nacional.cat

Un huracà destrueix la primera capital americana, fundada pels Colom

Article d'En Marc Pons a el nacional.cat d'ahir 2 de juliol del 2020. El 2 de juliol del 1502 un huracà va destruir la primera capital d'Amèrica, que havia estat fundada per En Cristòfor Colom.

»
3065     

ARTICLES » 02-07-2020
Francesc Garrido Costa

Tot apunta que En Leonardo va ser a Sant Jeroni de Montserrat

Uns gravats de l’Alexandre de Laborde i altres estudis suggereixen a En Francesc Garrido que En Leonardo va ser a Sant Jeroni de Montserrat i que va pintar-hi el quadre «Sant Jeroni al desert».

»
4697     

ARTICLES » 01-07-2020
Bel·lònides/la Història Usurpada

Un lingüista diu que el mot 'Catalunya' ve dels 'catalauni'

Giuliano Bonfante a l'any 1948 va escriure l'article titulat «Le nom de la Catalogne», on explica i defensa perquè, al seu parer, el terme 'Catalunya' prové del poble dels 'catalauni'. Article d'En Bel·lònides al seu blog "La història usurpada" del dia 11 de juny del 2020.

»
3896     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35161     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'acadèmia peruana de la llengua reconeix l'origen català algunes paraules com...[+]
En Felip Rodríguez ha trobat un text que explicita de forma incontestable que el famós pintor de l'alt...[+]
Si els Della Rovere eren els Rovira, llavors tindria sentit que al 1471, any que Francesco della Rovere esdevé el...[+]
A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]