Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, la història de la cacera glorificarà sempre el caçador”"
Chinua Achebe
ARTICLES » 07-02-2018
Miquel Ques

Els Geraldino, catalans de nació

Els germans Geraldino, famosos humanistes, relacionats amb els Reis Catòlics i amb En Colom, ¿són italians o catalans? En Miquel Ques ens ho intenta dilucidar en aquest estudi.

»
5854     

ARTICLES » 04-02-2018
Marc Pons

El Rosselló i la Cerdanya tornen a Catalunya

Article d'en Marc Pons al diari digital elnacional.cat. El rei Ferran II recupera la Catalunya Nord, de la qual cosa Els Reis Catòlics van voler que en Cristòfor Colom, essent ja escollit virrei per a les Antilles, en fos informat.

»
5781     

ARTICLES » 30-01-2018
Jordi Bilbeny

Francesc d’Aldana: de valencià a extremeny per obra i gràcia de la censura d’Estat

Es pot ser valencià i extremeny alhora? Aquest és el cas del poeta del Renaixement català Francesc d’Aldana, que ara en Jordi Bilbeny ressitua en el seu context nacional del qual ha estat, durant segles, esborrat: el de la València del segle XVI.

»
4505     

ARTICLES » 25-01-2018
Xavier Llobet i Eva Jiménez

Bandera pre-catalana a Northumbria 3/3

Tercera i darrera part de l’article d’en Xavi Llobet i l’Eva Jiménez, en què han desenvolupat la comunicació que van presentar al 16è Simposi de la Història Censurada de Catalunya (2016).

»
8009     

ARTICLES » 23-01-2018
Jordi Indiano

La nissaga dels Yàñez i el seu establiment a Catalunya

¿Els famosos germans Yàñez Pinçon eren mariners andalusos o nobles portuguesos que es van establir a Catalunya durant la Guerra Civil del segle XV? ¿En Colom els coneixia i els va convèncer perquè l’acompanyessin en el seu primer viatge transoceànic o hi van anar perquè se’ls va trobar per atzar? L’historiador Jordi Indiano ens ho revela en aquest preciosíssim estudi.

»
11049     

ARTICLES » 21-01-2018
Jordi Bilbeny

Els noms esborrats dels descobridors d’Amèrica

Reproduïm un article antic d'En Jordi Bilbeny en què ens parla de com el nom dels mariners catalans que van anar amb En Colom en els primers viatges transoceànics van ser esborrats o castellanitzats.

»
10120     

ARTICLES » 19-01-2018
Pep Comajuncosa

La Decadència: de les lleis del mercat a les lleis de censura

¿Va ser la Decadència provocada per unes lleis de mercat, que van fer que quasi tota la producció literària feta a la Nació Catalana, per catalans, passés de la nit al dia, a editar-se en castellà? O la raó de fons van ser les lleis de censura i el control d’impremta, que van establir un filtre letal per a tot allò escrit en català? El Doctor en Economia Pep Comajuncosa ens n’aporta una solució tan versemblant com satisfactòria. Comunicació presentada al 17è simposi sobre la Història Cenusrada de Catalunya (2017).

»
5321     

ARTICLES » 16-01-2018
Marcel Mañé Pasqual

Demostració que el 'Regne d’Espanya' començà el 1870

En Marcel Mañé demostra que el "Regne d'Espanya" -i amb ell la Nació Espanyola- va començar de dret en un any tan recent com el 1870. Durant els dos mil anys anteriors, la denominació "Espanya" era un concepte geogràfic, equivalent a Península Ibèrica. Oficialment, Espanya només té 148 anys d'existència. Comunicació presentada al 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (2016).

»
9428     

ARTICLES » 13-01-2018
Jacint Bassó

El nou «Diccionari de la literatura catalana 62»: un pou de sorpreses

En Jacint Bassó s’estranya que en el «Nou Diccionari 62 de la literatura catalana» (2000) s’hi referencïin vint-i-dos autors catalans —que van viure des del segle XIII fins al XVIII— l’obra dels quals ha desaparegut. Per què?

»
5212     

ARTICLES » 09-01-2018
Pep Mayolas

La mort d’En Joan Boscà. Una hipòtesi

Què s’amaga darrera dels formalismes de la biografia d’En Boscà? Qui era realment el seu amic Garcilasso? Va escriure en català o no? Que va passar amb els originals de la seva obra? Com va morir? En aquest estudi, En Pep Mayolas respon totes aquestes qüestions i ens dibuixa una perspectiva lingüística i literària del poeta barceloní força diferent a l’exposada fins ara.

»
6319     

ARTICLES » 09-01-2018
David Garrido

Jaume I, l’Aragó i els valencians

Jaume I no concebé que València fóra aragonesa. Féu de València un regne català. Amb el temps, la historiografia aragonesa no li ho perdonà. Article d'en David Garrido a "Diari La Veu".

»
4878     

ARTICLES » 07-01-2018
Nito Verdera

TVE i la fal·làcia del Cristòfor Colom portuguès

El colombista eivissenc Nito Verdera es queixa de TVE perquè està interessada a escampar entre els televidents del país la falòrnia d’un Cristòfor Colom ara ja no genovès, sinó de Portugal, i n’obvia la seva catalanitat lingüística i geogràfica, que ell mateix va contribuir a provar. Per què? Article al Periódico de Ibiza y Formentera.

»
4072     

ARTICLES » 02-01-2018
Diari Balears

La història dels minorcans

L'Alfons Martí ens acostarà a la història dels minorcans (menorquins) en el pròxim Dilluns de l’Obra Cultural Balear (dilluns 8 de gener del 2018). Notícia del diari Balears.

»
3669     

ARTICLES » 29-12-2017
Francesc Sánchez i Garcia

Crònica d’un viatge a Andalusia

L’Institut Nova Història edita una ja antiga crònica d’en Francesc Sánchez i Garcia que va escriure arran d’un viatge a Gibraleón i Palos de la Frontera (2008). La va redactar per explicar, entre d’altres coses, les contradiccions amb què va ensopegar quant al relat oficial del port de sortida d’en Colom cap al Nou Món.

»
10877     

ARTICLES » 20-12-2017
Joan Baeza

Catalans en el naixement de l’Argentina

Els catalans foren cofundadors de les aleshores denominades Provincias Unidas del Río de la Plata el 25 de Maig del 1810, però abans havien fet una aportació extraordinària en aconseguir reconquerir Buenos Aires, que estava en poder de les tropes angleses. Blog d'en Joan Baeza.

»
4482     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35123     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]
Jordi Bilbeny investiga les arrels catalanes del descobridor del nou continent en El dit de Colom, un treball en...[+]
Segons En Javier García Blanco, autor d'aquest article, En Lleonard va tenir relacions i contactes hispànics de...[+]