Crea el teu compte
Accedeix
"La història és sempre una fantasia sense base científica, i quan es pretén aixecar un embull invulnerable i col·locar-hi a sobre una conseqüència, es corre el perill que una dada canviï i s'ensorri tota la carcassa històrica."
Pío Baroja (1872-1956)

Articles


Article d'En Marc Pons a el nacional.cat d'ahir 2 de juliol del 2020. El 2 de juliol del 1502 un huracà va destruir la primera capital d'Amèrica, que havia estat fundada per En Cristòfor Colom.


»

3580

Uns gravats de l’Alexandre de Laborde i altres estudis suggereixen a En Francesc Garrido que En Leonardo va ser a Sant Jeroni de Montserrat i que va pintar-hi el quadre «Sant Jeroni al desert».


»

5393

Giuliano Bonfante a l'any 1948 va escriure l'article titulat «Le nom de la Catalogne», on explica i defensa perquè, al seu parer, el terme 'Catalunya' prové del poble dels 'catalauni'. Article d'En Bel·lònides al seu blog "La història usurpada" del dia 11 de juny del 2020.


»

4427

En Lleonard Garcia continua refutant reflexions dels historiadors de 'Sàpiens'. S'adona que l'Antoni de Capmany (1742-1813) aïllà quatre casos de censura en una obra mèdica del segle XVI, que tracta de l'arribada de la sífilis a Barcelona.


»

4425
ENTREVISTES » 27-06-2020

La Diabòlica secta colombina

Entrevista publicada a ‘Ultima Hora’ del 13 de juny d’enguany per A. Pol. L’historiador Guillem Morro explica la seva novel·la 'La diabòlica secta colombina'. Què varen portar els menestrals de Ciutat de Mallorca i de la Part Forana a aixecar-se durant tres anys contra l'emperador Carles I? La germania de Mallorca. Traducció d’En Joan Romeu.


»

3085

Article d'En Marc Pons del 25 de juny del 2020 a elnacional.cat. En D'Artagnan, un personatge històric, i la seva relació amb els catalans durant la Guerra dels Segadors.


»

7097

El ninotaire Miquel Ferreres tracta, en clau satírica i per mitjà de dues caricatures, l'actual debat sobre l'enderroc del monument d'En Colom a Barcelona.


»

4130
ARTICLES » 23-06-2020

El foc secret de Sant Joan

Encara que avui dia s’hagin descrit les fogueres com el símbol de la renovació de la vida moderna en la crema dels mobles vells i d'altres andròmines, el cert és que antigament hi havia relació entre aquestes fogueres i els cultes xamànics d'iniciació. Article d’En Jordi Bilbeny.


»

6038

Aquest 19 de juny del 2020 fa 313 anys que l’exèrcit de Felip V es va llançar a incendiar i destruir a sang i foc la ciutat de Xàtiva. Alhora, la punta més meridional de Sud-amèrica, va deixar de ser coneguda com a «Illa de Xàtiva». Article d’En Socarrat i d’En Manel Capdevila.


»

5063

''Reloj'', ''cohete'', ''viaje'', ''macarra'', ''prensa''… i un grapat més. A poc a poc la ‘Real Academia Española de la Lengua’ va reconeixent la procedència catalana de moltes paraules del castellà. Amb motiu de la diada de Sant Jordi d’enguany, la Laura Romerales n’ha fet una petita llista per a ‘El País’. Set termes de vint-i-un estan relacionats amb l'àmbit mariner.


»

6299

En Lleonard Garcia i Solà ha respost d’una manera molt detallada i aprofundida algunes de les afirmacions que quatre historiadors van emetre a la revista «Sàpiens» el març del 2019 contra la tasca de l’Institut Nova Història i la del seu cap de recerca. Avui publiquem la primera part: les excavacions a Palos de Moguer, estat de la qüestió.


»

7006

Josep i Pasqual Vila Sivill i Baldomer Curià van inventar la primera ploma estilogràfica d'Espanya i els primers bolígrafs d'Europa i alhora es van comprometre amb la llengua i cultura catalanes. L'Albert Verdaguer ha escrit la biografia del seu avi Josep Vila. Article per a 'territoris.cat' d'En Josep A. Pérez.


»

3654

La història d’una aventura atlàntica robada per l’imperialisme espanyol. Article de l'Antoni Janer Torrens per al diari 'Ara' del 6 de febrer del 2016.


»

5415

Un equip d’investigadors de l’Institut Nova Història ha trobat que dos historiadors de ‘Sàpiens’ han confós, en un article al web d'aquesta revista, dues personalitats amb el mateix nom i han atribuït gestes de l'un a l'altre. En Manel Capdevila ho explica per a aquest web.


»

5415

Als afores de la capital de Cuba hi ha una ermita amb un marcat caràcter mediterrani. Es tracta de l’Església de Nostra Senyora de Montserrat a l’Havana i està inspirada en l’església de la localitat empordanesa de S’Agaró. Article de la Marta Faixedas al blog 'petjada catalana'.


»

2854

Nou article de la Neus Rossell, psicòloga clínica. "Alguns intel·lectuals se senten impunes quan fan una distorsió deliberada de la realitat, on els fets objectius tenen menys influència que les emocions i les creences personals. Se senten impunes perquè estan sota l’aixopluc de poders socials. Aplicar el mètode científic i fer recerca s'ha convertit més que mai en una lluita d'interessos a favor dels egos dels investigadors. I quan algú discrepa no s'utilitzen arguments, sinó desqualificacions i insults".


»

5533
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
37898
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament,...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]
Va ser àcrata En Salvat-Papasseit? Va ser autonomista o federalista? Va tenir alguna mena d’ideologia...[+]