Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història s'assembla a un sord que contesta preguntes que ningú fa."
Lleó Tolstoi

Portada


Un jove estudiant d’Història, que ha assistit a la 10a Universitat, ens fa arribar el seu parer de la seva estada entre nosaltres.


LLEGEIX-NE MÉS »
156 lectures

El diari francès Le Monde ha denunciat les fosques desaparicions de llibres a la Biblioteca Nacional espanyola, entre elles obres de Galileu.

LLEGEIX-NE MÉS »
408 lectures

El 5 de setembre del 1909, Joan Olivert Serra va fer a Paterna (l’Horta Nord) el primer vol a motor d'Europa.

LLEGEIX-NE MÉS »
257 lectures

En Daniel Ibàñez explica per què creu que Carles l va morir a Sant Jeroni de la Murtra, al programa BDN360º, de Badalona Comunicació.

LLEGEIX-NE MÉS »
832 lectures

Què pensava Machado dels catalans que lluitaven per un estatut d'autonomia a l'any 32? Què pensava dels catalans que no se sentien espanyols? Què en pensava un cop acabada la Guerra Franquista? L'historiador Agustí Soler ens ho explica, citant les mateixes paraules del poeta andalús.

LLEGEIX-NE MÉS »
1016 lectures

Publiquem un article molt interessant sobre l'onada d'immigració occitana al Principat a cavall dels segles XVI i XVII.

LLEGEIX-NE MÉS »
352 lectures


Entrevistes recents


Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.

LLEGEIX-NE MÉS »
5934 lectures

En Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.

LLEGEIX-NE MÉS »
3338 lectures


Publicacions


Aquest mes d'abril es publica el nou llibre d'En Pep Mayolas sobre la figura de Santa Teresa de Jesús.

LLEGEIX-NE MÉS »
3794 lectures

L’Institut Nova Història ha obert una campanya de micomecenatge per a editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: hi tracta de les estades que l'Emperador Carles féu als estats catalans i que la censura va situar a Castella. Us oferim l’escrit de presentació del llibre. Col·labora en el seu finançament!

LLEGEIX-NE MÉS »
5067 lectures


Més articles...


L’Institut Nova Història fa saber que acabem de publicar els videus de les comunicacions presentades al simposi anual d'Arenys de Munt sobre la Història Censurada de Catalunya. En concret, els del 20è Simposi, que s'escaigué divendres 19 de novembre d’enguany i dissabte 20 de novembre del 2021.

LLEGEIX-NE MÉS »
1999 lectures
ARTICLES » 29-08-2020

L'arrel basca de Catalunya

Article d'En Marc Pons a 'Elnacional.cat' del dia 9 d'agost d'aquest 2020. Catalunya té un subsrat basc que va durar fins a l'onzena centúria.

LLEGEIX-NE MÉS »
7487 lectures

“Sense els catalans la història d’Andalusia no quedaria mai completa, i sense els andalusos, la història de Catalunya és senzillament incomprensible”. Article d’En Manuel Peña Díaz a ‘Crónica Global-El Español’ de l’1 d’abril del 2018.

LLEGEIX-NE MÉS »
3862 lectures

A poc a poc, algunes tesis d’En Bilbeny i l’Institut Nova Història es van internacionalitzant. Sobretot la de la catalanitat d’En Cristòfor Colom i la de la descoberta que la Nació Catalana va dur a terme, des d'una perspectiva europea, de les terres americanes. Avui us fem a mans en la versió original anglesa el resum que, de totes dues tesis, va confegir-ne En Simon Harrys per al seu blog 'Catalonia calling'.

LLEGEIX-NE MÉS »
5392 lectures
  AGENDA
Dimecres
27
SET
7
del vespre
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "TERESA DE JESÚS" (PEP MAYOLAS) A LA LLIBRERIA ALIBRI
  Dia: Dimecres, 27 de de setembre del 2023 Hora: de 7 del vespre fins a dos quarts de nou de la tarda. Lloc: Llibreria Alibri
Adreça: Carrer Balmes, 26. Ciutat: Barcelona Organitza: Llibres de l'Índex Autor del llibre: Pep Mayolas
Llibreria Alibri, Barcelona.

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dijous
28
SET
7
del vespre
LES XERRADES DEL MARÍTIM: UN MAR DE BANDERES
Les xerrades del Marítim: Un Mar de Banderes, estendards i altres senyals marítims en vaixells

Dia: Dijous, 28 de setembre del 2023 Hora: 7 del vespre Lloc: Reial Club Marítim de Barcelona Adreça: Passeig d'Ítaca, 3 Ciutat: Barcelona Organitza: Reial Club Marítim de Barcelona Ponents: Jordi Avià Faure i Joan-Marc Passada

(Entrada gratuïta)
Reial Club Marítim de Barcelona

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dissabte
30
SET
9
del matí
RUTA MEGALÍTICA PER SAVASSONA AMB EN JORDI BILBENY
  Dia: Dissabte, 30 de de setembre del 2023 Hora: de 9 del matí fins a les 6 de la tarda. Lloc: Restaurant Colomer (Punt de  trobada). Ciutat: Tavèrnoles Organitza: Institut Nova Història Responsables de la ruta: Jordi Bilbeny i Xevi Roviró (escriptor i etnòleg) Restaurant Colomer, Tavèrnoles.

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Dissabte
07
OCT
1
del migdia
DINAR HOMENATGE A LA PILAR MONTOLIU
Dinar d’homenatge a la Pilar Montoliu, col.laboradora de l’INH Restaurant “El Secret” de Vilassar de Mar

VEGEU-NE ELS DETALLS »
Vols que organitzem una activitat al teu municipi?
Fes clic aquí per veure les ofertes disponibles.
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Més enllà de tots els tòpics que s'han dit sobre Sant Jordi, ara en Jordi Bilbeny aprofundeix en les arrels...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de...[+]