Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)

Articles & Papers del Projecte sobre la Censura i la Manipulació• En Jordi Bilbeny, un heroi lliurepensador del nostre temps

La Nuri Esteve va assistir a la presentació del llibre 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana', que es va esdevenir a la vila de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) el 15 de juliol i en va fer un article a la revista 'La Segarra' -que no té versió digital- del juliol/agost d'enguany. El reproduïm a continuació per la seva força i valentia.

AUTOR : Nuri Esteve
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-09-2021


• Recuperar el passat per guanyar el futur. 8a Universitat. Mots d'En Juli Cuéllar

En Juli Cuéllar també va participar a la taula rodona que l'Institut Nova Història va organitzar dimarts 3 d'agost sota el títol "Recuperar el passat per guanyar el futur" en el marc de la 8a Universitat Nova Història. Us en transcrivim els mots, els quals també es poden trobar al web 'llibertat.cat'. A la taula hi van prendre part també N'Elisenda Sala, En Ramon Faura i Na Pilar Calçada, que va presentar i moderar l'acte.

AUTOR : Juli Cuellar
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-09-2021


• 8a Universitat Nova Història. Manipulació i censura a la Viquipèdia: casos i evidències

En Manel Capdevila ens ha fet avinent diumenge 1 d'agost la seva experiència de com multitud de textos seus que va editar a la viquipèdia han estat censurats per personatges a sou de les FAES del PP. Article d'En Pol Bragulat.

AUTOR : Pol Bragulat
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-08-2021


• Parlament d'obertura de la 8a Universitat Nova Història, pronunciat per En Jordi Bilbeny a Montblanc el 31 de juliol d'enguany

Us fem arribar el parlament que En Jordi Bilbeny ha pronunciat aquest matí per a obrir la 8a edició de la Universitat Nova Història.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-07-2021


• L'atzarosa història de la Bíblia en català

En 1498, Tomàs de Torquemada, l'inquisidor general dels regnes de Ferran i Isabel, inicià el procés contra la Bíblia en català impresa a València en 1478. De sis-cents exemplars impresos només se'n conserva un full. Article d'en David Garrido per al setmanari El Temps.

AUTOR : David Garrido
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-06-2021


• Els Ducs d'Ossuna són els catalans Ducs d'Ossona (Osona)

Un altre cas flagrant d'adulteració. Aquest cop es tracta d'una de les nissagues més importants de la història de Catalunya: els ducs d'Os(s)ona han estat substituïts pels ducs d'Os(s)una. Artilcle d'En Bel·lònides al seu blog 'La història Usurpada' del dia 2 de març del 2020.

AUTOR : Bel·lònides/Història usurpada
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-06-2021


• L’orde de la Mercè a Salamanca: uns apunts

En Leandre Martí ha visitat la ciutat de Salamanca i ens ha fet arribar quatre pinzellades sobre el col·legi-convent de la Mercè i sobre personalitats que, suposadament, hi van despuntar.

AUTOR : Leandre Martí
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-05-2021


• Goya no era Goya

Polèmica. Segons un historiador, era un fill bastard d’un Borbó. La resposta a qui era realment "es troba a l’armari número 38 de l’Arxiu Vaticà". Això sosté l’autor d’un llibre sobre el pintor, al qual atribueix 170 noves obres que no havien estat considerades seves. El seu nom, diu, el va adoptar perquè era maçó. Article de la Irene Hernández per a 'El Mundo' de l'1 de juny del 2019.

AUTOR : Irene Hernández/El Mundo
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-04-2021


• Fes-te de l'Institut Nova Història. Ara li cal el nostre suport

En Salvador Llopis convida els nostres seguidors a fer-se adherits de l'Institut Nova Història.

AUTOR : Salvador Llopis
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-04-2021


• Sebastián de Covarrubias: viola ‘versus’ guitarra

En Joan Casajuana analitza el vell dilema entre la viola de mà i la guitarra, dos instruments que el relat històric diferencia, malgrat la seva semblança.

AUTOR : Joan Casajuana
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-02-2021


• La consciència de la censura entre els escriptors catalans dels segles XVI, XVII i XVIII

Als segles XVI, XVII i XVIII, la censura era omnipresent a Catalunya i va afectar de ple el contingut dels llibres. Hi va haver un atac implacable contra els textos escrits originàriament en català. Aquest atac va afectar la mentalitat de les elits catalanes. La Montse Montesinos es fa ressò de tot plegat i presenta dos escriptors catalans que van provar de burlar-la, i un que va acceptar de ple d'escriure en castellà.

AUTOR : Montse Montesinos
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-02-2021


• El cas Cifuentes, l’INH i Jordi Bilbeny

Si ara es falseja des de les més altes instàncies d'una «democràcia avançada», què no s’hauria falsejat en segles passats, amb una Inquisició que, a tall d’autèntica policia política, va gaudir de tota la impunitat durant quasi quatre segles? Carta d'En Lleonard Garcia al Punt Avui+ que ha sortit avui dijous 4 de febrer del 2021.

AUTOR : Lleonard Garcia i Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-02-2021


• Carles I, sense costures

Jordi Bilbeny revisa la figura de l’emperador i la relació silenciada de la seva cort amb el Principat de Catalunya i el Regne de València a ‘Carles I, sense censura’. Article d'En Miquel Riera d'avui mateix al diari 'El Punt Avui+'.

AUTOR : Miquel Riera/ El Punt Avui +
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-01-2021


• El 'bibliocauste' espanyol: la crema de llibres pel franquisme durant la guerra i la postguerra

Un episodi poc conegut: la bibliofòbia entre el 1936 i 1945 a Espanya. S’hi van cremar biblioteques públiques i privades, com la d’En Pompeu Fabra. La dictadura franquista repeteix gairebé fil per randa els mateixos actes de terror contra el món de la cultura com els que va patir la Nació Catalana als segles XVI, XVII i XVIII. Article de l’Olga Rodríguez per a 'elDiario.es' arran de l’estrena del film «Palabras para el fin del mundo».

AUTOR : Olga Rodríguez/ElDiario.es
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-01-2021


• Defensar l'Institut Nova Història és pensar per un mateix

Un llicenciat en història, En Santos Fernàndez, creu que no es pot aprendre història sense tenir en compte els estudis de l'Institut Nova Història. Alhora, pensa que per redescobrir la història amagada del nostre país cal desenvolupar quatre habilitats importants. Llegiu-ho.

AUTOR : Santos Fernández
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-01-2021


• Rèplica a ‘Sàpiens’ (i 4): els arxius

Publiquem la quarta i darrera part de l'article que En Lleonard Garcia va confegir en resposta a les declaracions de quatre historiadors a la revista 'Sàpiens'. Els arxius també han patit massivament la censura. Posa els exemples de l'arxiu del Consolat de Mar de Barcelona, l'Arxiu Històric de Girona i l'Arxiu Diocesà també de Girona. Les fogueres, els espolis, els saquejos, la venda il·legal o els robatoris han pogut igualment afectar un arxiu «ben organitzat».

AUTOR : Lleonard Garcia i Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2021


• El millor que podeu fer per la llibertat política de Catalunya és apuntar-vos a l'Institut Nova Història

En Toni Torà està convençut que Espanya controla quasi tots els moviments de Catalunya. Tots? No. Menys l'Institut Nova Història. I que el millor que podeu fer pel procés és apuntar-vos-hi.

AUTOR : Toni Torà
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-01-2021


• Perillosament correcte

Per la seva incontestable vigència, hem rescatat un antic article que En Vicenç Villatoro va publicar al diari digital elmon.cat. Hi parla dels perills d'un llenguatge políticament correcte, que, massa sovint, passa per sobre de la veritat i esdevé una eina censora a favor de les causes totalitàries. El perill totalitari de la correcció política.

AUTOR : Vicenç Villatoro
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-01-2021


• Un adoctrinat menys

En Jaume Vallcorba, antic directiu d’una multinacional, del Cercle Català de Negocis i de la Fundació Catalunya Estat, ha patit, segons diu, l’adoctrinament de l’escola franquista. Ara està descobrint l’abast d’aquesta manipulació i redescobrint la veritable història dels catalans. Un adoctrinat menys. Ens ho explica en aquest escrit que ens ha fet arribar.

AUTOR : Jaume Vallcorba
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-01-2021


• La reveladora façana del «Colegio de nuestra señora de los infantes» de Toledo

Noves imatges de l’edifici revelen un detall inadvertit i fan augmentar les sospites que vincularien la portalada renaixentista a una possible fundació teresiana en terres catalanes.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-01-2021


• Destapant un pamflet

En Carles Ortiz s’ha llegit el llibre «Pseudohistòria contra Catalunya» i ens mostra com aquest llibre no és res més que un simple pamflet per desprestigiar una persona —En Jordi Bilbeny— i una institució i els seus membres: l’Institut Nova Història.

AUTOR : Carles Ortiz
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-12-2020


• Enginyeria històrica del Renaixement

En Sergi Turiella s'ha llegit el llibre d'En Pep Mayolas 'Erasme i l'Imperi Català de Carles I' i expressa, a través del seu blog 'Els ponts de Sant Boi', les seves impressions.

AUTOR : Sergi Turiella
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-12-2020


• Més arguments per a identificar Santa Teresa de Jesús com a Caterina de Cardona (2)

Avui 15 d'octubre, festivitat de Santa Teresa, publiquem la segona part de l'impactant article d’En Rafel Mompó sobre la identificació d'aquesta santa amb Caterina de Cardona.

AUTOR : Rafel Mompó
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-10-2020


• Deixem de pagar els mitjans que promouen el pensament únic

Escrit d'En Toni Torà que ens encoratja a no comprar o a donar-nos de baixa de tots aquells mitjans que facin befa explícita de la nostra recerca sobre el passat censurat.

AUTOR : Toni Torà
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-10-2020


• La gosadia d’enredar-se amb Carles I

En Miquel Ques s'ha llegit el darrer llibre d'En Jordi Bilbeny sobre Carles I i ens fa arribar les seves impressions. El que ha aconseguit En Bilbeny és marcar l'agenda historiogràfica a casa nostra, cosa que no ha agradat a segons quins reductes apuntaladors de l'estatus polític, acadèmic i mediàtic.

AUTOR : Miquel Ques
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-10-2020


• La misteriosa malaltia que agermana Teresa de Jesús amb l’esposa del conquistador de Mèxic

Teresa d’Ávila i Catalina Suárez Marcayda patien una malaltia que les paralitzava fins al punt que les prenien per mortes. En Pep Mayolas explora la possibilitat que aquestes dues figures inconnexes fossin, en realitat, dues germanes que pertanyien a la família dels ducs de Cardona.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-10-2020


• Desmuntant les cròniques colonials

Impressions que En Sergi Turiella va expressar al seu blog ‘Els ponts de Sant Boi’ després de llegir el llibre ‘Carles I sense censura’ d’En Jordi Bilbeny.

AUTOR : Sergi Turiella
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-09-2020


• La historicitat de la bandera blavera

La bandera blavera és la bandera de la ciutat de València només des de finals del segle XIX i no la del País Valencià. És el resultat d'una incompetent restauració. Article d'En Lluís Brines.

AUTOR : Lluís Brines
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-09-2020


• La petulància cognitiva contra la història real

Escrit que l'Andreu Marfull va redactar al seu blog per replicar les paraules que la lingüista Carme Junyent va publicar al diari digital Vilaweb el 8 d'agost d'enguany en contra de l'Institut Nova Història i les tesis que defensa. Molt sovint, quan es tracta d’opinar sobre un tema que és complex, aliè o posa en perill unes creences alimentades durant tota una vida, moltes persones perden capacitat crítica i no respecten els qui pensen diferent perquè això demana fer un esforç que requereix posar en dubte temes, creences i idees contràries a allò que han acceptat de sempre.

AUTOR : Andreu Marfull
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-08-2020


• Unes 80 persones passen per la 7a edició de la Universitat Nova Història

Transcrivim al nostre lloc web una primera valoració que l'Institut Nova Història va redactar sobre la 7a Universitat Nova Història i que vam fer arribar al setmanari Nova Conca, on va sortir publicada aquest 7 d’agost.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-08-2020


• Parlament d’inauguració d’En Manuel Civera a la 7a Universitat Nova Història

En Manel Civera, president del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, va inaugurar la 7a Universitat Nova Història aquest dissabte 1 d’agost. Heus ací les seves paraules.

AUTOR : Manel Civera
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-08-2020


• Engega la 7a Universitat Nova Història, a Montblanc, amb més suports que mai

Malgrat la campanya de desprestigi i difamació perpetrada per professors d'Història, la revista Sàpiens i mitjans informatius públics i privats, una part important de la societat catalana, lliurepensadora i lúcida, ens ha donat un suport valuosíssim.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 31-07-2020


• En defensa de la llibertat acadèmica, de recerca, difusió i debat històric

En Miquel-Àngel Soriano-Montagut, president de l’Ateneu Popular de Ponent, dóna suport, en nom seu i de l'entitat que presideix, a la 7a Edició de la Universitat Nova Història que es tornarà a fer a a Montblanc des del dia 1 fins al 4 d'agost.

AUTOR : Miquel Àngel Soriano-Montagut/Ateneu popular de Po
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-07-2020


• Tot a punt per a la 7a Universitat Nova Història

L'Institut Nova Història us ofereix el programa de la nova universitat d'estiu que s'ha de celebrar a Montblanc (Conca de Barberà) des de l'1 fins al 4 d'agost: la 7a Universitat Nova Història. També hi hem introduït l'enllaç de matrícula.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-07-2020


• La presó del rei de França

En Sergi Turiella ha expressat en el seu blog 'Els ponts de Sant Boi' les impressions que li ha provocat la lectura del darrer llibre d'En Jordi Bilbeny: 'Carles I sense censura'.

AUTOR : Sergi Turiella
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-07-2020


• La duquessa de Somma i la marquesa de Gibraleón, dues germanes catalanes de mitjan segle XVI

En Pep Mayolas ens presenta més indicis contundents conforme els nobles andalusos anomenats Fernández de Córdoba foren un recurs habitual de la censura per suplantar la identitat d’alguns Folch de Cardona catalans durant els segles XV i XVI.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-07-2020


• Rèplica a Sàpiens (2): Antoni de Campmany

En Lleonard Garcia continua refutant reflexions dels historiadors de 'Sàpiens'. S'adona que l'Antoni de Capmany (1742-1813) aïllà quatre casos de censura en una obra mèdica del segle XVI, que tracta de l'arribada de la sífilis a Barcelona.

AUTOR : Lleonard Garcia i Solà
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2020


• La teoria cíclica de la història

Els arquitectes Eva Jiménez i Xavi Llobet reflexionen en aquest article sobre quines són les eines i les referències teòriques més adequades per interpretar el material històric que tenim al nostre abast.

AUTOR : Eva Jiménez i Xavi Llobet
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-06-2020


• La història nacional dels estats: la construcció d'un relat oficial

En aquest article, En Lluís Roldán i Pascual reflexiona sobre la construcció del relat històric dels Estats. Què representa per a aquests i com és interpretat per la població nacional? Fins a quin punt un Estat pot acceptar que el discurs històric oficial pugui ser modificat amb noves aportacions historiogràfiques?

AUTOR : Lluís Roldán i Pascual
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-05-2020


• Nou comunicat del Patronat de l'Institut Nova Història

L'Institut Nova Història afirma, novament, que mai no ha rebut cap ajut o subvenció ni directa ni de caràcter general, ni ha estat contractat per a cap mena de servei específic per part de la Generalitat de Catalunya.

AUTOR : Patronat de l'Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-03-2020


• L’art de la falsificació

L'art de la falsificació és tan antic com l'escriptura. A Europa, durant l'Edat Mitjana i sobretot en segles posteriors, les falsificacions es van practicar amb la recomanació dels responsables de cada govern. Aquestes tipus de pràctiques es realitzaven amb total impunitat durant el segle XIX. Article de la Griselda Lozano del 29 de març del 2019 per a 'Vibrant'.

AUTOR : Griselda Lozano
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-05-2019


• Contra el discurs dominant i pervers, exigim la crítica i el dubte

L’escriptor felanitxenc Bartomeu Balutxo respon de forma clara i contundent la difamació de Sàpiens contra En Jordi Bilbeny i l’Institut Nova Història.

AUTOR : Bartomeu Balutxo
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-03-2019


• Desmuntar la vella història i enderrocar el dogma

La revista ‘Sàpiens’ ha dedicat sis pàgines de la darrera edició a blasmar durament la feina que duu a terme l’Institut Nova Història i En Jordi Bilbeny. Heus ací una primera rèplica en nom dels investigadors d’aquesta institució.

AUTOR : Institut Nova Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-03-2019


• Espanya i la mentida

Unes reflexions de la Maria Cristina Vilardell. Què no haurà fet l’Estat Espanyol en els darrers cinc-cents anys, si respecte a l’actual procés català ha mentit impunement davant dels ulls de tot el món?

AUTOR : Maria Cristina Vilardell
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-12-2018


• El segle de la marmota

Article d’en Cesc Batlle al diari El Punt-Avui+ del 27 de març del 2018 sobre el llibre “Inquisició i Decadència” d’en Jordi Bilbeny que acaba d’aparèixer.

AUTOR : Cesc Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-03-2018


• La història menteix sempre a favor del poder: una de pirates a Pollença (Mallorca)

Partint d’un fet puntual, l’assalt del pirata Dragut a la vila de Pollença, podem veure com les narracions dels fets van manipulant-se amb el pas del temps i en detriment de la veritat. La documentació arxivística ha servit, en aquest cas, per contrastar la veritat amb la història. En Miquel Cifre i Cifre ens ho explica.

AUTOR : Miiquel Cifre i Cifre
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-03-2018


• L'agnotologia explica la postveritat

Dolors Marín parla de l'estratègia espanyola de fer que els catalans ignorem la nostra pròpia història.

AUTOR : Dolors Marín Tuyà
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-02-2017


• Creació de la Biblioteca Nacional de España, inici de l'espoli documental

En Marc Pons ens recorda que bona part de la Biblioteca Nacional d'Espanya prové de fons espoliats a la Guerra de Successió.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-01-2017


• Parlament d’obertura d’En Jordi Bilbeny del 16è Simposi d’Arenys de Munt

En Jordi Bilbeny va inaugurar el 16è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya, el passat dia 17 de novembre del 2016, amb aquestes paraules.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-11-2016


• El 16è Simposi sobre la «Història Censurada de Catalunya» ja és a punt

Els propers divendres i dissabte, dies 18 i 19 de novembre, s'escaurà el 16è Simposi d'Arenys de Munt sobre la «Història Censurada de Catalunya».

AUTOR : Gemma Bufias i Daniel S. Bello
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-11-2016


• Llibres prohibits per ambaixadors

En Cesc Garrido ens fa veure com la intervenció de l’ambaixada espanyola perquè no es presenti un llibre d’En Sànchez Piñol a Utrecth al 2014, té els seus antecedents al segle XVII

AUTOR : Francesc Garrido i Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-10-2016


• La Nova Cronologia d'Anatoly Fomenko

Comunicació de l’Andreu Marfull al 15è. Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica. S’hi tracta d’una nova manera de concebre la cronologia dels fets de la humanitat i del relat històric que en resulta.

AUTOR : Andreu Marfull
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-10-2016


• Salpem, mariners, salpem

Ahir 3 d'agost podíem llegir un article de l'Andreu Mas a El Punt Avui+ en què esmentava la tasca de la Universitat Nova Història, dirigida per En Jordi Bilbeny, i ens animava a tots plegats, com a país, a salpar d'una vegada.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-08-2016


• Tormes o Tormos: la necessitat de revisar una història que pot haver estat falsificada

En Josep Maria Canyelles ens dóna la seva opinió sobre els estudis d'En Jordi Bilbeny que situen l'acció del «Lazarillo de Tormes» entre Tormos i València

AUTOR : Josep Maria Canyelles
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-06-2016


• El paper dels periodistes en la recuperació del nostre passat esborrat

Comunicació de l’Ester Sardans al 15è Simposi d’Arenys de Munt. El periodisme pot ajudar a recuperar el passat mitjançant la controvèrsia i fent negoci amb la història dins d’un estat independent.

AUTOR : Ester Sardans
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-06-2016


• València, la capital de les Espanyes durant el renaixement

En Pep Mayolas i en Víctor Cucurull ens parlen de la vida esborrada dels Reis Catòlics a València al programa «La clau de la nostra història», amb en Jaume Marfany.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-06-2016


• Les «Relaciones Topográficas» (1575-1578) de Felip II i el canvi de la història

Comunicació d’En Francesc Garrido al 15è Simposi d’Arenys de Munt, on descobreix que l’obra «Relaciones Topográficas de los pueblos de España» està retocada i que, tot i així, serveix d’autoritat per donar validesa a afirmacions d'«El Quixot» que també han estat falsejades.

AUTOR : Francesc Garrido i Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-06-2016


• Una barretina massa comprometedora

En Xavier Laserrada ens exposa com, en dues versions diferents d'un mateix quadre de Sant Pere Nolasc, hi ha peces de roba que desapareixen.

AUTOR : Xavier Laserrada
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-04-2016


• Teories i opinions respecte a l'origen del nom «Aragó». Breu recorregut historiogràfic

L’Ivan Giménez fa un viatge en el temps i ens exposa algunes de les teories i opinions més rellevants respecte a l’origen del nom Aragó.

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-01-2016


• L'Alguer: descoberts documents de la Inquisició espanyola

Són estats descoberts i identificats 138 documents del Tribunal de la Inquisició episcopal de l’Alguer del sec. XVIII

AUTOR : Acat
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-01-2016


• Els escuts de Castella i la marca dels esclaus

Els escuts de Castella dins la Nació Catalana són com la marca amb què es van estigmatitzar els esclaus. Són com el ferro roent que es posa a les cuixes de les vaques per indicar-ne la propietat. En Bartomeu Balutxo mostra alguns exemples d’escuts castellans que ha descobert a les Illes Balears. Algun d’ells especialment humiliant.

AUTOR : Bartomeu Balutxo
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-12-2015


• Josep Pla i les fonts documentals de la Història d’Espanya

Segons En Pla, que ho recull d’una conversa personal mantinguda amb En Vicens i Vives, les fonts documentals de l’època dels Àustries, cal anar-les a cercar a París i Viena

AUTOR : Jordi Segarra
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-12-2015


• Històries paral·leles

Sempre se'ns ha dit que mai un mateix fet històric pot haver succeït en dos llocs diferents: un dels dos és fals. Segur? Poden existir dues cronologies paral·leles? L’Àngel Daniel reflexiona sobre com i què es fa amb la Història

AUTOR : Àngel Daniel Torrelles
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-09-2015


• Vicent Baydal: 'La Història que arriba al gran públic té una visió madrilenyo-cèntrica'

L’historiador Vicent Baydal reivindica mes divulgació històrica valenciana en els mitjans de comunicació per millorar l’ "autoestima com a poble"

AUTOR : Anna Valls
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-09-2015


• Han trobat els ossos de Servent-Cervantes a Madrid

En Lluís Maria Mandado fa unes interessants reflexions a l'entorn de les suposades despulles d'en Miguel de Cervantes “descobertes” recentment a Madrid.

AUTOR : Lluís M. Mandado i Rossell
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-08-2015


• Ràdio i Televisió Arenys de Munt, la nostra

Recuperem un article d’opinió d’En Josep Manel Ximenis sobre el 2n Simposi d’Arenys de Munt, aparegut a la revista Batec al febrer del 2003, que tracta del paper dels mitjans de comunicació locals en el tractament del Simposi, però que també es pot llegir, avui dia, en clau nacional, atès el silenciament informatiu amb què es continua tractant el Simposi.

AUTOR : Josep Manel Ximenis
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-07-2015


• La citació interessada dels «Col·loquis»

En Lluís Batlle fa notar que l'historiador Ricard García Cárcel desfigura una citació bo i adaptant-la als seus interessos.

AUTOR : Lluís Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-07-2015


• La redacció de la història al 1651

En Lluís Batlle ens fa un recull de les idees més controvertides d'un assaig de 1651 sobre l'escriptura de la història.

AUTOR : Lluís Batlle
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-06-2015


• El viatge esborrat del cardenal Roderic de Borja al seu bisbat de Cartagena (1485-1486)

Un autor britànic apunta que la reina d’Anglaterra Caterina d’Aragó fou batejada pel bisbe de València a Alcalá de Henares. En Pep Mayolas argumenta per què s’hauria esborrat aquella visita del futur papa Borja a la Península Ibèrica.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-06-2015


• Joan II de Castella o Joan II de Catalunya?

L’Ivan Giménez, aprofundint en el seu estudi sobre el possible desdoblament del rei Joan II de Castella i el rei Joan II de Catalunya/Aragó, es demana per què en una crònica navarresa de 1709 s’hi diu que aquest començà a regnar a Navarra amb vint anys el 1425 quan de fet va néixer el 1398.

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-06-2015


• Conferència d’Albert Codinas en l’acte d’entrega dels Premis Joan Coromines 2015

Amb motiu del lliurament dels Premis Joan Coromines 2015 celebrat el 16 de maig al Casal d’Olesa de Montserrat, Albert Codinas, president de la Fundació Institut Nova Història, va presentar la ponència “La llengua catalana, històries de distorsió i manipulació”.

AUTOR : Albert Codinas
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-06-2015


• Enric IV de Castella: un apunt

L’Ivan Giménez ressegueix el possible desdoblament dels reis Enric IV de Castella i Alfons V de Portugal i ens menciona la curiosa errada d'una crònica de 1665 en relació a aquests reis.

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 26-05-2015


• L’absència de Tordesillas en una història de Castella

L’Ivan Giménez s’estranya i treu conclusions molt valuoses del fet que la vila de Tordesillas, tan important per a la història de Castella, no aparegui en un llibre de geografia espanyola del 1548 i reeditat el 1566, i que sí que ho faci en una reedició del 1599

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-04-2015


• “Monarquía e Imperio”, el llibre d'història que mai no llegiria En Wert

En Ramon Serrano ens fa la ressenya d'un llibre espanyol d'història, escrit per acadèmics, que comparteix punts de vista amb l'Institut Nova Història.

AUTOR : Ramon Serrano
DATA DE PUBLICACIÓ : 16-02-2015


• Miguel-Anxo Murado: «La història està sempre distorsionada. És part de la seva naturalesa»

Entrevista de Carlos Pérez a Miguel-Anxo Murado sobre la manipulació, falsificació i distorsió del passat.

AUTOR : Carlos Pérez Cruz
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-01-2015


• Censura o Judici

L’Andreu Marfull fa un repàs a la censura d’estat espanyola des del segle XV fins als nostres dies i reclama dels governs europeu i espanyol que reconeguin i assumeixin la realitat catalana a fi d’escriure una nova història, ara ja verídica, per al bé de la humanitat.

AUTOR : Andreu Marfull
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-01-2015


• Espanya ens esborra

En Josep M. Comajuncosa defensa en un article a El Punt/Avui que fa temps que s'explica malament la Història d'Espanya i reivindica el llibre d'En Pep Mayolas Erasme i la construcció catalana d'Espanya per entendre millor com havien d'haver estat els fets, si s'expliquessin més enllà de la versió distorsionada de la censura.

AUTOR : Josep Manel Comajuncosa
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-12-2014


• L’assetjament espanyol de la costa catalana: una pràctica que ve de lluny

A pocs dies de la consulta del 9 de novembre, arriba al port de Barcelona la fragata Cristóbal Colón, amb plena capacitat operativa militar, fet que té uns antecedents semblants al 1907

AUTOR : Natàlia Barenys
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-11-2014


• Joan I de Castella i Joan I de Catalunya

L'Ivan Giménez ha trobat un text del segle XVII on l'autor relata que Joan I de Castella es va morir l'any en què va traspassar Joan I de Catalunya.

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-10-2014


• Oterdesillas-Tordesillas i la vila valenciana de Silla

Té alguna relació el topònim castellà de Tordesillas amb la valenciana Torre de Silla? Per què la història de les seves fundacions són tan idèntiques, s'encavalquen i s'arriben a confondre? L'Ivan Giménez en mira de treure el desllorigador en aquest article

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-09-2014


• Pere el Gran fou rei de Xipre i de Jerusalem?

A partir de coincidències en les dates i en els noms d'alguns reis hispànics, l'Ivan Giménez creu que Pere el Gran podria haver estat també rei de Xipre i Jerusalem

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 02-09-2014


• L'increïble naixement del rei Felip II a Valladolid

En Pep Mayolas ens explica el conjunt de misteris, incoherències i estranyes situacions que envolten el naixement de Felip II i que fan sospitar que, com de costum, som davant d'un muntatge de la censura a fi d'evitar que sapiguem relament on va néixer i on fou batejat.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-08-2014


• La usurpació de la història, vista per una argentina

Pot entendre una argentina el que ha passat a Catalunya? Pot assumir que hi ha hagut una censura ferotge i que ens han canviat la història? I, pot entendre que recuperar el passat és una qüestió d'estat fonamental per assolir la nostra llibertat com a poble? La Susana Rodríguez-Vida ho explica en aquesta ponència, presentada al 13è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, d'Arenys de Munt.

AUTOR : Susana Rodríguez-Vida
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-06-2014


• Tres-cents anys amagats: innombrables obres d'historiadors d'Índies perdudes durant segles

Hi ha algun fet que pugui explicar per què una gran quantitat d’obres que tracten de la colonització i conquesta americana no es publiquessin fins molt temps després? La Montse Montesinos creu que som davant de la prova concloent que hi va haver una intervenció censora de gran abast.

AUTOR : Montse Montesinos
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-05-2014


• Pròleg d'En Jordi Bilbeny a la nova edició de la Brevíssima Relació de la Destrucció de la Història

Quinze anys després que Els Llibres del Set-Ciències publiquessin l'òpera prima d'En Bilbeny en el tema colombí i americà, ara Librooks en treu una nova edició. Us oferim el pròleg de l'autor perquè comenceu a fer salivera.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-04-2014


• Madrid contra el món. La manipulació del present

Discurs de cloenda de l'Eugeni Casanova al 13è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, pronunciat a Arenys de Munt, el proppassat 23 de novembre del 2013.

AUTOR : Eugeni Casanova
DATA DE PUBLICACIÓ : 20-02-2014


• Anatoly Fomenko i la invenció de la Història

Us exposem la tesi d'Anatoly Fomenko sobre la ciència de la cronologia dels fets històrics i la seva concepció errònia, resumida del seu llibre Chronology per Zrubavel, que la va publicar al seu bloc Pons Asinorum el 8 de gener del 2008.

AUTOR : Zrubavel
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-02-2014


• Joan II de Castella: un rei de ploma i paper

Hi ha només una identiat de noms i ordinalitat entre Joan II de Castellà i Joan II de Catalunya? En aquest article l'Ivan Giménez es demana si hi ha quelcom més que ens pugui fer sospitar que, salvant totes les manipulacions i rescripturacions textuals, siguem davant d'un únic i mateix personatge.

AUTOR : Ivan Giménez
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-07-2013


• La Universitat de Barcelona fou fundada al 1450?

Hi va haver una Universitat a Barcelona abans del segle XV? La història oficial ho nega, però en Manel Capdevila ha trobat diversos testimonis que certifiquen que hauria existit uns dos-cents anys abans del que ens pensem

AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-07-2013


• La Franja de Ponent, territori català durant l'Edat Mitjana i el Renaixement

L’historiador aragonès Jerónimo Çurita ja va certificar que l’anomenada Franja de Ponent formava part legítima del Principat de Catalunya. I, fins i tot, la vila i castell de Montsó també pertanyia al Bisbat de Lleida, raó per la qual els catalans hi podien celebrar Corts

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-04-2013


• La manipulació de la història i la destrucció dels documents

Davant dels atemptats reiterats d'exèrcits i estats contra el llegat documental dels pobles vençuts, en Jordi Piqué ens explica com hi ha una raó superior que porta els estats vencedors a eliminar documents de tota mena a fi de construir un nou passat que serveixi per legitimar el futur

AUTOR : Jordi Piqué Padró
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-03-2013


• Montpeller: el bressol esvaït i envaït

En Bartomeu Mestre reflexiona sobre la importància de la casa pairal de Jaume I, que actualment és una hamburgueseria, i proposa convertir-la en un museu que mostri la història catalana a Europa

AUTOR : Bartomeu Mestre i Sureda
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-03-2013


• Manuel de Montsuar

L'Oriol Escuté ens incita a recuperar la memòria de qui fou, entre 1461 i 1464, el 28è president de la Generalitat i a prendre'l com a model de polític en el dia d'avui, durant la nova transició política de Catalunya cap a la sobirania plena

AUTOR : Oriol Escuté
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-03-2013


• Una relíquia imperial amagada

En Francesc Garrido ens fa arribar una notícia apareguda a La Vanguardia sobre l'Església de la Mercè i la relació que va tenir amb l'Orde de Malta i ens obre noves possibilitats de recerca sobre el nostre passat

AUTOR : Francesc Garrido i Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-03-2013


• El Marquès de Santillana i Catalunya

Els catalanismes i catalanades que es troben a l'obra del Marquès de Santillana són el resultat normal d’un castellà afincat a Catalunya i Nàpols o són el fruit d’haver atribuït a aquest noble castellà l’obra d’algun català desposseït i esborrat?

AUTOR : Josep Maria Betriu
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-11-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• La meva experiència personal amb la història de Catalunya

En Guillem Saperas ens explica la seva experiència personal amb la impossibilitat d'aprendre la nostra història a l'ESO/Batxillerat i manifesta la seva conformitat més absoluta amb el fet que s'ha manipulat el nostre passat de forma premeditada.

AUTOR : Guillem Saperas
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-11-2012


• Tergiversació històrica, també a la Vikipèdia espanyola

No cal remuntar-nos al segle XV per trobar indicis de manipulació de la història. La Vikipèdia espanyola n'és un exemple ben viu i actual que ens serveix per il·lustrar l'afany immutable de Castella per potenciar els seus interessos en detriment dels catalans. En Joan Rius ens n'ha enviat una petita mostra.

AUTOR : Joan Rius
DATA DE PUBLICACIÓ : 17-10-2012


• Algunes consideracions sobre La Gioconda d'El Prado

Un cop feta pública la restauració de la Gioconda del Museu del Prado, l'Albert Fortuny ens dóna el seu punt de vista de l'obra i la seva relació amb la del Louvre, sense perdre de vista el fons montserratí.

AUTOR : Albert Fortuny
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-10-2012


• Erasme denuncia la censura a l'Elogi de la Follia

Al 1511, en editar-se l'Elogi de la Follia, Erasme ja hi denuncia la pràctica consolidada de la censura, on els censors “afegeixen, canvien, treuen, tornen a posar, repeteixen, refan”. Però, sobretot, hi posa de relleu “els qui publiquen obres d’altri com a pròpies, i s’atribueixen falsament una glòria guanyada per un altre”. En Paolo Pellegrino ens aporta un document valuosíssim que hauria de deixar sense arguments als fonamentalistes que defensen que el text és intocable i immutable.

AUTOR : Paolo Pellegrino
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-09-2012


• Amagau lo valencià! (3/3)

Es van passar tots els escriptors catalans, d'un dia per l'altre, bruscament, a escriure en castellà, perquè era una llengua més noble? Per raons de mercat? O simplement per les coaccions, sancions i perills que van haver de patir per part de les autoritats competents i que, al final no van poder salvar? En Jordi Bilbeny ens ho explica en aquest document.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-09-2012


• Amagau lo valencià! (2/3)

Es van passar tots els escriptors catalans, d’un dia per l’altre, bruscament, a escriure en castellà, perquè era una llengua més noble? Per raons de mercat? O simplement per les coaccions, sancions i perills que van haver de patir per part de les autoritats competents i que, al final no van poder salvar? En Jordi Bilbeny ens ho explica en aquest document

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 07-09-2012


• Amagau lo valencià! (1/3)

Es van passar tots els escriptors catalans, d’un dia per l’altre, bruscament, a escriure en castellà, perquè era una llengua més noble? Per raons de mercat? O simplement per les coaccions, sancions i perills que van haver de patir per part de les autoritats competents i que, al final no van poder salvar? En Jordi Bilbeny ens ho explica en aquest document

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-09-2012


• Els vitralls de la Catedral dels Sants Miquel-i-Gudula de Brussel·les i la història falsejada de Catalunya

Quins fets ens narren els vitralls d'aquesta catedral belga? Com s'hi ordenen els escuts d'armes i els símbols? Què tenen d'important per Catalunya? L'Isaac Mestres ens ho raona amb un article personalíssim i tan ben raonat com documentat.

AUTOR : Isaac Mestres
DATA DE PUBLICACIÓ : 30-07-2012


• La baronia d'Elx i Crevillent. La falsa dotació nupcial d'Isabel la Catòlica

Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran d'Aragó. Aquesta baronia, però, ja havia format part dos anys abans d'un altre dot de casament. En Pep Mayolas ens explica què s'amaga rere un nou cas de contradiccions historiogràfiques.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-07-2012


• Digue'm què diu i et diré d'on és (2)

Per què En Quevedo mensyprea i insulta els catalans i Catalunya i, per contra, En Cervantes en fa uns elogis tan desmesurats que cap escriptor castellà no ha tornat a repetir mai més? Vol dir això alguna cosa? Per l'Albert Fortuny l'actitud de l'un i de l'altre envers el nostre país és el baròmetre de quelcom essencial: el context social i polític, que crea el pensament dels escriptors.

AUTOR : Albert Fortuny
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-07-2012


• Revisem la història

Carta d'en Xavier Sánchez al diari El Punt, el dissabte 21 de gener del 2006, en resposta a l'article "Revisant la història" de Joan Poyano, publicat el dia 17 del mateix mes.

AUTOR : Xavier Sánchez
DATA DE PUBLICACIÓ : 27-06-2012


• Sobre el mot castellà «rayo» que apareix en textos del Siglo de Oro amb el significat de «raig»

Quan trobem en textos castellans del Siglo de Oro l'expressió “rayo de sangre”, “rayo de leche”, “rayo de agua”, “rayo de aceite” o “rayo de vino”, ¿som davant d’una expressió genuïnament castellana dels segles XVI i XVII, desconeguda dels catalans d'avui, o d'una mala traducció, d'una traducció barroera d'un text català i coneguda de tothom? L'Àlex Sendra ens ho explica en aquest article.

AUTOR : Alex Sendra
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-06-2012


• L'enfortiment de l'Estat en la modernitat i la qüestió de la descoberta del Nou Món

En aquest article, que va ser la ponència inaugural de l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica del 2011, en Roger Mallola raona sobre la manipulació de la nostra història des de la perspectiva de les ciències polítiques i ens fa veure com aquest procés castellà d'esborrar-nos el passat i assimilar-lo com si fos seu, no es pot explicar de cap més altra manera que des de la raó d'Estat. D'un estat que, per subsistir, ha d'eliminar qualsevol mena de referent català.

AUTOR : Roger Mallola
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-06-2012


• Els marits de Joana la Boja

Per què van tancar Joana la Boja a la presó? Per amor? Perquè era boja? O per una evident raó d’Estat? En Lluís Maria Mandado ens ho explica, segons la interpretació que extreu de la lectura acurada de l'Orland Furiós d'Ariost.

AUTOR : Lluís Mª Mandado i Rossell
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-06-2012


• Castella, el regne més pobre d'Europa a final del segle XV

Va tenir Castella els 8 milions d’habitants que ens diuen que va tenir, constituint així el motor i el nexe aglutinador de l’Imperi Hispànic de final del segle XV? O, sense burgesia, sense capitalisme, sense una forta organització comercial de ciutats i una xarxa de vies de comunicació potent; sense ports, sense un clima benèvol i una economia estable, es tracta simplement d’una xifra inflada per raons d’estat i per camuflar que Castella va ser el regne més pobre d’Europa?

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 14-05-2012


• Notes sobre el mot castellà «bostezo» que apareix en textos del siglo de oro

Van ser traduïts els autors catalans dels segles XVI i XVII sistemàticament al castellà? Ho van ser alguns de les darreries del XV? Hi ha una manera de saber-ho. Analitzant lingüísticament llurs obres i trobant-hi errors de traducció que ho delatin obertament. Aquesta és una tasca que fa anys que practica l'Àlex Sendra. Aquí us oferim ara un tast del que ha observat al mot “bostezo” quan apareix als textos del Siglo de Oro.

AUTOR : Àlex Sendra
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-05-2012


• Una guillotina contra el cordó umbilical mental o com vèncer la gran placenta de la ceguesa i de tot prejudici

Us oferim tot seguit el pròleg que en Jordi Bilbeny ha escrit pel primer llibre de l'Enric Guillot, Descoberta i Conquesta catalanes d'Amèrica, que acaba de publicar l'Editorial Librooks i amb el qual us volem fer venir ganes de comprar-lo i llegir-lo. Un pròleg especial, ple de matisos i vivències, per a un llibre únic, que no hauria de faltar als prestatges de cap català.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-04-2012


• El misteri dels germans Valdés

Davant les múltiples catalanades i catalanismes que l'Alfonso de Valdés deixa als seus llibres, en Raimon Balagué ha mirat d'aprofundir una mica més en la biografia i l'obra d'aquest humanista i s’ha trobat que al segle XVIII, l'erudit italià Piero Antonio Serassi ja va afirmar que era català.

AUTOR : Raimon Balagué
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-04-2012


• Felipa de Coïmbra i d'Urgell, un llibre sobre la dona esborrada d'En Cristòfor Colom

En Joan Calsapeu ens ofereix una ressenya del llibre d'En Pep Mayolas, La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra i Urgell (1435-1497). I aprofita l’avinentesa per parlar-nos d’altres manipulacons històriques recents que li són familiars. L’ha publicat al seu bloc Ucronies i us l’oferim també aquí.

AUTOR : Joan Calsapeu
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-03-2012


• Focs de més de quatre persones a la Barcelona del 1400

Quantes persones vivien a cada casa a la Catalunya del segle XV? Quatre? Cinc? Els còmputs oficials s’acostumen a fer multiplicant cada foc per 4. Ara podem dir que en força casos, els nombre de residents eren molts més.

AUTOR : Carles Ortiz
DATA DE PUBLICACIÓ : 25-01-2012


• El que no ens diuen de la nau Victòria

Què hi fa la bandera espanyola en una rèplica històrica de la nau Victòria? ¿Per què en aquesta rèplica construïda a Espanya, no hi han posat les banderes i escuts originals que sí que trobem en altres rèpliques que s'han fet de la mateixa nau? Quins eren els escuts i banderes originals?

AUTOR : Jordi Berenguer
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-01-2012
Descarregueu el fitxer PDF


• La llengua castellana no tenia una bona literatura al segle XVI

Una petita referència que en Joan Ventura troba en un llibre d'en Henry Kamen, li fa pensar que, efectivament, Castella no tindria un bona literatura a l'inici del segle XVI

AUTOR : Joan Ventura
DATA DE PUBLICACIÓ : 23-12-2011
Descarregueu el fitxer PDF


• Videus 1r Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya

Compartim amb vosaltres tots els videus del 1r cicle de les "Jornades d'Història i Censura" celebrades a Plural-21. Agraïm especialment a en Pere Ardèvol la tasca voluntària d'enregistrar-los i editar-los tots.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-09-2011


• La relació entre Caterina d'Aragó i Joana de Castella

En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva tia Caterina d'Aragó. I a partir d'aquí es demana si Caterina d'Aragó i la seva germana Joana no s'escriviren mai. Com que ho havien d'haver fet, perquè Caterina era una humanista, i no s'han conservat les lletres, l'autor conjectura que es podrien haver fet desaparèixer per una evident raó d'estat que coneixem prou bé.

AUTOR : Francesc Garrido Costa
DATA DE PUBLICACIÓ : 22-06-2011


• La nau Victòria duia una bandera catalana quadribarrada

Descobrim una prova de catalanitat a la nau Victòria de Magallanes en un mapa antic de les Philipines exposat al Museu Etnològic de Barcelona

AUTOR : Jordi Berenguer
DATA DE PUBLICACIÓ : 19-05-2011


• Censura històrica als nostres dies

La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment encara, davant dels nostres nassos. L’Albert Fortuny ens n’exposa una evidència recent: com un retall innocent d’un plafó dels Episodis de la Conquesta de Mèxic, del 1698, pot tenir i té connotacions polítiques.

AUTOR : Albert Fortuny
DATA DE PUBLICACIÓ : 18-04-2011


• Per què Madrid és la capital d'Espanya?

Per què el canvi de Toledo per Madrid? No era una ciutat prou castellana, Toledo? No hi havia ja l'estructura del govern? No funcionava com a capital? En Pep Mayolas respon, definitavament, aquests interrogants.

AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 04-04-2011


• Espanya no sempre ha estat Castella

Castella és Espanya? Espanya és i ha estat Castella? Els catalans érem espanyols? Massa sovint cometem l'error de no distingir entre Castella i Espanya i de no saber veure com fets atribuïts als espanyols, eren obra de catalans i no pas de castellans

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 12-03-2011


• La veritable llengua espanyola al segle XVI

En Pep Mayolas és un mestre del detall i de la feina ben feta, tant que sempre ens sorprèn amb una visió renovada de textos. Aquest cop ha trobat un filó en un text d'En Manuel Llanas.

AUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 13-10-2010


• Quod Natura Non Dat, Salmantica Non PraestatAUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-05-2010


• Catalans, àlias genovesos

Es confirma, a nivell pràctic, la tesi que els catalans eren coneguts o confosos per «genovesos»

AUTOR : Josep Menargues
DATA DE PUBLICACIÓ : 21-05-2010


• Fou Carles I rebut per Moriscos a Astúries?AUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Les Universitats catalanes i la renovació cultural d'Espanya

Tenia una xarxa d'Universitats Castella? O les tenia la Nació Catalana? En quin dels dos països es va poder donar una revolució cultural i literària al segle XV que permetés els avenços tècnics, la cartografia, les exploracions navals i el renaixement de l'art i les lletres? Aquest article ho explica.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010
Descarregueu el fitxer PDF


• Violant, l'enigmàtica cunyada d'En ColomAUTOR : Pep Mayolas
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Catalanismes al Planisferi d'En Sebastià Cabot

Nombrosos errors a la grafia dels topònims delaten la intervenció d'un copista poc atent o atent només a desfigurar els noms catalans per dar-los una fesomia castellana

AUTOR : Joan Calsapeu
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Recuperem els nostres músicsAUTOR : Bernat Dedéu / Filòsof i músic
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Ferran Cortès extremeny?

Tot seguit us mostrem una sèrie de quadres d'En Ferran Cortès, mes conegut per la historiografia oficial com Hernan Cortés, Són aquestes unes imatges que sense cap mena de dubtes no poden deixar ningú impassible. De vegades una imatge val mes que mil paraules.

AUTOR : Enric Guillot
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• El naufragi de la Galiassa Girona a IrlandaAUTOR :
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• El «Crisi de Catalunya» i la descoberta catalana d'Amèrica

Al segle XVII, a Catalunya, encara era ben viva la memòria que els catalans van ser els descobridors, conqueridors i evangelitzadors del continent americà. El Pare Marcillo ho glossa sense embuts en aquest llibre del 1685

AUTOR : Pare Manuel Marcillo (JHS)
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• El tractat d'Alcàçovas i Catalunya

El català Joan Colom, va haver d'acatar el tractat d'Alcàçovas signat pel seu Rei, que prohibia als catalans navegar més avall de la Gomera.

AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010

SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
En Xavier Martínez Gil fa un repàs a la significació del dia 12 d'octubre i conclou que hauria de ser la Diada...[+]
Si en Leonardo da Vinci va ser en realiat en Lleonard della Rovere, com defensa en Jordi Bilbeny, aleshores la...[+]
Josep Maria Vall Comaposada ens parla sobre l'origen de la bandera...[+]