Posem de relleu les contribucions catalanes a la ciència, moltes d'elles del tot desconegudes.
• La vacuna del doctor Ferran i la reacció colèrica del poder espanyol
En Marc Pons ens explica els entrebancs, les traves, els impediments i les enveges -sobretot del Premi Nobel Santiago Ramón i Cajal- que va haver de patir el doctor Ferran per fer efectiva la vacuna contra el còlera que ell mateix havia descobert i que va provar amb gran èxit entre la població, fins al punt que es va aconseguir erradicar aquesta pandèmia. Article editat al diari digital elnacional.cat del 5 d'abril d'enguany.
AUTOR :
Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ :
09-09-2020
• La negació de la realitat: com més evidències, més enuig
Nou article de la Neus Rossell, psicòloga clínica. "Alguns intel·lectuals se senten impunes quan fan una distorsió deliberada de la realitat, on els fets objectius tenen menys influència que les emocions i les creences personals. Se senten impunes perquè estan sota l’aixopluc de poders socials. Aplicar el mètode científic i fer recerca s'ha convertit més que mai en una lluita d'interessos a favor dels egos dels investigadors. I quan algú discrepa no s'utilitzen arguments, sinó desqualificacions i insults".
AUTOR :
Neus Rossell i Bancells
DATA DE PUBLICACIÓ :
08-06-2020
• Un estudi atribueix l'invent del telescopi a l'òptic gironí Joan Roget
L'òptic gironí Joan Roget és l'inventor del telescopi? Article al suplement 'Cultura' del 'Diari de Girona' del 16 de setembre del 2008.
AUTOR :
Diari de Girona
DATA DE PUBLICACIÓ :
05-05-2020
• Malta i la guitarra catalana
Després d’un viatge a Malta, En Jordi Bilbeny s’adona que l’instrument més difós de la cultura musical de l’illa és la guitarra. En cercar-ne el perquè, descobreix el que ja d’altres investigadors havien proposat: que la guitarra és un invent català. I que, justament per això mateix, va arrelar tant a Malta i arreu d’Itàlia.
AUTOR :
Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ :
10-04-2019
• La marina catalana, aportacions científiques a la nàutica
Conversa amb En Manel Capdevila a la 'Clau de la Nostra Història' del dia 6 de març del 2019 sobre nàutica catalana. "Els treballs a les drassanes continuaren amb una activitat incessant i els seus dipòsits el 1390 foren insuficients per a guarir, sota les immenses arcades, que encara avui es conserven, una esquadra de vint-i-cinc a trenta galeres”
AUTOR :
Manel Capdevila/La Clau de la Nostra Història
DATA DE PUBLICACIÓ :
08-03-2019
• La filosofia d'En Ramon Llull i el naixement de la ciència moderna
En Joan Cassola ha trobat semblances sorprenents entre la filosofia d’En Ramon Llull i la teoria gravitacional de L’Isaac Newton, les quals no poden ser fruit de la casualitat. Comunicació presentada al 18è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (novembre del 2018 a Arenys de Munt).
AUTOR :
Joan Cassola
DATA DE PUBLICACIÓ :
06-02-2019
• L'astrolabi de Barcelona
L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters carolingis més antic de l'Occident Cristià.
AUTOR :
Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ :
29-06-2012
• La pólvora i el llibre dels feits
AUTOR :
Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ :
01-05-2010
• Instruments i taules catalanes d'En Colom
En Colom va arribar al nou continent amb instruments, cartes i taules catalanes
AUTOR :
Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ :
01-05-2010
• Colom i la pólvora catalana
Catalunya és un dels països ón s’han cremat o expoliat més arxius-biblioteques, dels importants coneguts: Montserrat, Poblet i Ripoll
AUTOR :
Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ :
01-05-2010
• Cartografia italiana o catalana? Mercator català?
AUTOR :
Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ :
24-06-2006