Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és una combinació de realitat i mentides. La realitat de la història arriba a ser una mentida. La irrealitat de la faula arriba a ser la veritat. "
Jean Cocteau

Articles & Papers del Ciència Catalana


Posem de relleu les contribucions catalanes a la ciència, moltes d'elles del tot desconegudes.


• Barcelona 1543: el primer vaixell de vapor de la història

Reproduïm un antic article d’En Carles Camp a l’entorn del primer vaixell de vapor de la història. El va inventar a Barcelona un català que la censura amaga rere el nom Blasco de Garay. El nacionalisme espanyol ha fet mans i mànigues per desvirtuar-ne la catalanitat, desvirtuació que alguns savis catalans han seguit.

AUTOR : Carles Camp
DATA DE PUBLICACIÓ : 11-02-2022


• Francesc Salvà i Campillo. Precursor de la telegrafia sense fils

Francesc Salvà i Campillo (Barcelona, 12 de juliol de 1751 - 13 de febrer de 1828) fou un metge, físic i meteoròleg català. Malgrat les seves aportacions al món de la medicina, Salvà també va fer aportacions importants en el camp de la física i és considerat un dels pioners de la telegrafia elèctrica. Publiquem un antic article sobre aquesta personalitat, el qual va ser redactat per Na Susana Ramos, l'Antoni Elias i En Jordi Romeu, article que podeu llegir també en format PDF.

AUTOR : Susana Ramos, Antoni Elias, Jordi Romeu
DATA DE PUBLICACIÓ : 03-06-2021
Descarregueu el fitxer PDF


• Miquel Servet era valencià segons l’Antonio de Fuenmayor

En Pau Mora ha trobat en tres edicions d’una mateixa obra que l’humanista, teòleg i científic Miquel Servet havia nascut al regne de València.

AUTOR : Pau Mora
DATA DE PUBLICACIÓ : 15-05-2021


• La vacuna del doctor Ferran i la reacció colèrica del poder espanyol

En Marc Pons ens explica els entrebancs, les traves, els impediments i les enveges -sobretot del Premi Nobel Santiago Ramón i Cajal- que va haver de patir el doctor Ferran per fer efectiva la vacuna contra el còlera que ell mateix havia descobert i que va provar amb gran èxit entre la població, fins al punt que es va aconseguir erradicar aquesta pandèmia. Article editat al diari digital elnacional.cat del 5 d'abril d'enguany.

AUTOR : Marc Pons
DATA DE PUBLICACIÓ : 09-09-2020


• La negació de la realitat: com més evidències, més enuig

Nou article de la Neus Rossell, psicòloga clínica. "Alguns intel·lectuals se senten impunes quan fan una distorsió deliberada de la realitat, on els fets objectius tenen menys influència que les emocions i les creences personals. Se senten impunes perquè estan sota l’aixopluc de poders socials. Aplicar el mètode científic i fer recerca s'ha convertit més que mai en una lluita d'interessos a favor dels egos dels investigadors. I quan algú discrepa no s'utilitzen arguments, sinó desqualificacions i insults".

AUTOR : Neus Rossell i Bancells
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-06-2020


• Un estudi atribueix l'invent del telescopi a l'òptic gironí Joan Roget

L'òptic gironí Joan Roget és l'inventor del telescopi? Article al suplement 'Cultura' del 'Diari de Girona' del 16 de setembre del 2008.

AUTOR : Diari de Girona
DATA DE PUBLICACIÓ : 05-05-2020


• Malta i la guitarra catalana

Després d’un viatge a Malta, En Jordi Bilbeny s’adona que l’instrument més difós de la cultura musical de l’illa és la guitarra. En cercar-ne el perquè, descobreix el que ja d’altres investigadors havien proposat: que la guitarra és un invent català. I que, justament per això mateix, va arrelar tant a Malta i arreu d’Itàlia.

AUTOR : Jordi Bilbeny
DATA DE PUBLICACIÓ : 10-04-2019


• La marina catalana, aportacions científiques a la nàutica

Conversa amb En Manel Capdevila a la 'Clau de la Nostra Història' del dia 6 de març del 2019 sobre nàutica catalana. "Els treballs a les drassanes continuaren amb una activitat incessant i els seus dipòsits el 1390 foren insuficients per a guarir, sota les immenses arcades, que encara avui es conserven, una esquadra de vint-i-cinc a trenta galeres”

AUTOR : Manel Capdevila/La Clau de la Nostra Història
DATA DE PUBLICACIÓ : 08-03-2019


• La filosofia d'En Ramon Llull i el naixement de la ciència moderna

En Joan Cassola ha trobat semblances sorprenents entre la filosofia d’En Ramon Llull i la teoria gravitacional de L’Isaac Newton, les quals no poden ser fruit de la casualitat. Comunicació presentada al 18è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya (novembre del 2018 a Arenys de Munt).

AUTOR : Joan Cassola
DATA DE PUBLICACIÓ : 06-02-2019


• L'astrolabi de Barcelona

L'astrolau o astrolabi de Barcelona, atribuït a Sunifred Llobet a l'any 980, és l'astrolau amb caràcters carolingis més antic de l'Occident Cristià.

AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 29-06-2012


• La pólvora i el llibre dels feitsAUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Instruments i taules catalanes d'En Colom

En Colom va arribar al nou continent amb instruments, cartes i taules catalanes

AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• Colom i la pólvora catalana

Catalunya és un dels països ón s’han cremat o expoliat més arxius-biblioteques, dels importants coneguts: Montserrat, Poblet i Ripoll

AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 01-05-2010


• La Carta d'En Colom al Gran Ca: 'prova de l'origen català del viatge de la descoberta', per en Manel CapdevilaAUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 28-10-2006


• Cartografia italiana o catalana? Mercator català?AUTOR : Manel Capdevila
DATA DE PUBLICACIÓ : 24-06-2006

SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En David Grau exposa els seus dubtes i reflexions sobre el nom del Mestre del Renaixement. Era realment De Vinci?...[+]
La Biblioteca Nacional de la capital francesa conserva un exemplar complet del text del segle xv del qual es creia...[+]
Són de Quevedo tots els poemes atribuïts a Quevedo? O com passa al llarg de tota la història de la literatura...[+]