Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"
Àngel Guimerà
ENTREVISTES » 06-08-2015  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
16453

En Bilbeny és entrevistat a Ràdio Extremadura

Hi parla de la Universitat Nova Història de Montblanc i dels grans personatges que la censura d'estat ha esborrat de Catalunya i situat a Castella.

Podeu escoltar els 10 minuts del programa «El sol sale por el oeste», del 6 d'agost de 2015 amb flaix:

També podeu descarregar-lo (5MB): MP3




versió per imprimir

  1. Implacable
    05-11-2015 18:27

    BRUTAL!!

  2. Eduard Baro
    30-10-2015 19:21

    Impecable pepet, pero tesforces amb animalons sense capacitat de raonar.
    Donals carnassa i no esperis massa cosa, fora dw bords i esgarrameus

  3. Yol
    18-10-2015 22:30

    Es extraño que un Reino como Castilla, analfabeta, inculta casi en su totalidad, con una aristocracia que no podìa trabajar, fuera capaz de destruir la inmensa cultura catalana, tradujese sus libros, cambiase los nombres de los autores, prohibiese el uso del catalàn en los altos estamentos europeos y del Vaticano, y de todo eso no quedase ni rastro. Es cuando menos dudoso. Universidades como la de Salamanca, Alcalà de Henares, no eran realmente tales. Archivo de indias, libros, codices, todo traducido al castellano y el original en catalàn, ni rastro. Para qué querian traducirlo al castellano si nadie era capaz de leerlo? Q me lo expliquen, por favor

  4. Gonçal
    26-08-2015 15:34

    Gran explicación científica, me quedo anonadado de tal erudicción, me lo creo de cabo a rabo, sobretodo viniendo de una parte tan imparcial y poco dada a moverse por las vísceras. Cervantes no creo que pudierá ser un cateto castellano, con ese dominio del lenguaje ni conocimientos y como le encantaban los libros de caballerías, como Tirant lo Blanc, que Joanot Martorell no era valencià si no català, claro, creo yo que seguramente lo escribiría un català de profit.
    Busquemos ahora sobre mi teoría, y si nadie quiere perder el tiempo conmigo rebatiendomela, claro, doy por hecho que tengo razón.
    Lo mismo también tengo otra teoría, que la NASA no era así, sino que era la NACA, nazionalista aeroespacial catalana, por tanto el primer hombre que piso la luna, no era americano, sino català, se llamaba Arthur Mas.

  5. pitoriangrey
    26-08-2015 01:16

    No estoy de acuerdo con casi nada o por no decir con nada. En castilla habia analfabetos como en todos lados, pero de ahí a decir que todo el mundo era analfabeto y no escribia, hay un pase.
    Luego Bilbeny comete un error enorme, escribir como pintar curiosamente no se consideraba un trabajo, era arte, igual que usar una espada o una lanza. Para poner un gran ejemplo Velazquez y Quevedo, eran hidalgos, si no malamente te hacian caballero santiago.
    Que en castilla no habria burguesía, no es demasiado realista, que no habia tradicion literaria, tampoco es poco creible, que todo lo hicieran catalanes tampoco es muy creible, porque los catalanes eran tan analfabetos como el resto.
    Si tenemos en cuenta la cantidad de ciudades y demas creo que castilla sobradamente supera en muchas cosas a cataluña, o es que tambien los de las ciudades eran analfabetos?
    Yo no digo que cataluña sea inferior y demas, pero es que echarse tantas flores ucnado la situacion social de castilla y cataluña era tan similar como que no cuela.
    Otro apunte, los reyes de napoles sicilia los curas y los cardenales solian hablar en italiano, porque cuando napoles y sicilia forman parte de la corona de españa en estas tierras se habla italiano completamente no catalan igual que nunca se habla castellano mas simple chapurreo.

  6. José Igancio
    24-08-2015 08:52

    En relación con la analfabeta Castilla, y a raíz del fallecimiento de Lina Morgan, me he acordado de un personaje histórico.

    Beatriz Galindo estudió Gramática en Salamanca y fue considerada, ya en su época, una ilustre humanista y una mujer de extraordinaria cultura, condición que hizo que la reina Isabel de Castilla la llamara a la Corte donde ejerció como su preceptora de latín y su consejera y amiga.

    Pasó sus últimos años en Madrid, donde murió en 1535, en el barrio que lleva el nombre del apodo con que se la conocía, La Latina.


    Se dice que nació en Salamanca en 1465?

  7. Pepet
    22-08-2015 19:33

    De fet, Par, gràcies pel tip. Potser funcionarà amb la veïna...

  8. xavier fabra
    22-08-2015 14:34

    me gusta cogerme una voll damm doble malta y sentarme delante de l ordenador i leer los cuentos inconclusos del bibelny ,me rio un huevo y los comparto por facebook , pero me estoy pensando firmemente escribir a damm para que saque una cerveza cuadruple malta y con mas alcohol por que esto no hay ya por donde cogerlo

  9. par
    18-08-2015 00:48

    Me encanta. Mezclar mecánica cuántica e historia, justificándolo con una (excelente) película japonesa. Y eso sin tener ni idea de cuántica ni de cine ni de ná. Con ese razonamiento supongo que podrás meter en casa de tu vecina y decirle que en realidad tu momento está indeterminado y que en realidad estás en tu propia casa.

    Salud

  10. Pepet
    17-08-2015 23:54

    Hola Agor,

    Avui he llegit al diari Ara el següent article que sembla que va publicar inicialment el NYTimes:
    http://www.nytimes.com/2015/02/22/opinion/sunday/the-reality-of-quantum-weirdness.html
    http://www.ara.cat/premium/The-Reality-of-Quantum-Weirdness_0_1414058583.html

    Parla de la pel.li japonesa Rashomon. Precisament la vaig veure fa uns mesos. Molt bona. Minimitzaré els spoilers.

    Com diu l'article, la pel.li explica les histories alternatives que els diversos implicats en un esdeveniment donen del mateix, de tal manera que l'espectador pot decidir, si en te ganes, amb quina historia es queda, tot aplicant el seus propis criteris, prejudicis o intuicions, com també farà un altre personatge de la pel.li, no implicat en els esdeveniments.

    L'article utilitza l'ambiguitat representada a la pel.li per il.lustrar la mena d'observacions amb què es baralla la mecànica quàntica. Des del punt de vista d'aquesta, totes les histories son vàlides, i és igualment vàlid que l'observador decideixi amb quina es queda, o que decideixi no quedar-se amb cap. El fenòmen quàntic en qüestió compren totes les histories i també inclou l'espectador.

    També pot servir per il.lustrar el cas que ens ocupa.

    Tal com estan les coses, hom pot decantar-se, si vol, per una de les histories, essent conscient que també hauria pogut decantar-se per una altra. Perque ens trobem davant d'un cas obert a la interpretació. O hom pot simplement tenir-ho tot en compte.

    La descripció del fenòmen hauria de posar atenció a totes les histories. Però no es fa?

    Parlant del Quixot, per exemple, crec que és totalment legítim incorporar en la visió multifacètica que hauriem de tenir d el'obra, les interpretacions que l'INH dona del contingut i el llenguatge utilitzat. El mateix podriem fer amb l'autor. Fos qui fos la persona en qüestió els segles XVI i XVII, només en detectem un figura d'interferència, com el que genera l'electró que pot passar per dos orificis diferents a la vegada mentre no sigui observat.

    Si arribessim a trobar el document o la manera que constituís un equivalent d'un sensor als orificis oberts a l'electró, o que ens permetés tancar un orifici, ens trobariem ja davant d'un cas complematemnt diferent.

  11. Pepet
    16-08-2015 19:39

    Bé, tinc la teva opinió quan als arguments reunits pel Francesc.

    T'has descuidat de comentar-me les proves a favor de la tesi castellana.

    En qualsevol cas, em costarà acceptar això del "ninguna duda".

    M'acuses de ser incondicional de l'INH però t'equivoques. Simplement trobo interessant com s'expliquen, i voldria que els que hi sou crítics també miressiu d'explicar-vos com cal. Si vull saber què opines tu, t'haig d'anar preguntant, després d'haver-me fet amic teu si no vull que m'insultis.

    Ja vaig deixar escrit que estaria bé que algú publiqués un bon article on fos, on s'expliqués per què l'INH no explica bé això o allò, o per què hi ha alternatives.

    ***

    Abans m'he deixat de comentar això:

    "Es más, históricamente el archivo de Exteriores era de los "más liberales? del mundo, como sostiene Sanz, toda vez que permitía tener acceso a documentos anteriores a hace 25 años, mientras que en la mayoría de los países lo normal son 30 años. Ahora, sin embargo, se han endurecido esos requisitos."

    Collons, si s'han endurit! Ara enlloc de ser 25 o 30 anys, la censura ha tornat fins al segle XV.

    ***

    Bueno, continuaré llegint i fent preguntes, ni que sigui al Google.

  12. Jaume Marquet
    16-08-2015 19:31

    Carai, Pepet, d'això que fas tu en dius parlar? Si no ets capaç d'escriure dues frases coherents, i es veu d'una hora lluny que no has investigat mai res.

    No hi ha cap de les investigacions de l'INH que pugui passar la prova d'un professor de primer de grau universitari. Fes-ne la prova.

    A votar hi aniré el 27 de setembre. Sí, sí.

  13. Lluís
    16-08-2015 18:06

    Ui, el macarra anònim castellà (si no de naixor, de pensament) del web de l'inh em diu que no en tinc ni idea. Ui, ui. La gran autoritat. La gran autoritat que ningú coneix, que ningú pot comprovar, de la que ningú dona fe de res. El que rep floretes només d'ell mateix. El que ni gosa dir qui és, de tant que es creu el que aquí predica. Quina misèria la teva, no? Ha de ser dura la teva vida.

    I dels documents del XVII, els deus conèixer tan bé que potser has participat en algun i tot. :)

  14. Pepet
    16-08-2015 11:23

    Nota: Quan dic "Jo de moment no he sabut trobar res més al respecte." m'hauria pogut estalviar el "de moment" perque no és que pretengui veure'm capaç de trobar res. Simplement la meva manera de parlar em traeix a l'hora d'expresar-me. Hi ha fórmules que les repeteixo sempre, com això del "de moment".

  15. Pepet
    16-08-2015 10:20

    Veig que sense voler (liant-la) he introduït un s-tag (http://www.w3schools.com/tags/tag_s.asp)
    en copiar un text literalment. Torno a afegir el text en questió havent-ne extret els caràcters problemàtics:



    Micaela Carrera De La Red: "en 1529 y 1533 hay muestras de seseo, pero se trata de un seseo andaluzante [...] o de andaluz confirmado como tal [...]; es, de nuevo, en 1540 [...] cuando se dan ejemplos del que creemos seseo de origen meridional pero mediando el correspondiente proceso de aclimatación al medio americano. La preferencia grafémica del seseo no está aún decantada de forma clara: en 1529 'ç' o 'z' (tipo pesquiza, estorçiones), pero también 's' (tipo sincho); en 1540 tenemos ya serraron o casique. En 1546, tenemos un seseo que nos atrevemos a concluir como de posible de origen vasco [...] (hasienda). Las sibilantes alveolares ofrecen, además, casos de pérdida de -s final de palabra significativos en dos fechas claves 1529 y 1540, con claras reminiscencias andaluzantes en el primer caso y con aclimatación americana en el segundo (Carrera de la Red 2001, 355)."

    5.

    Se'n pot extreure una conclusió final, de tot això? A mi em sembla que no.

    I és que això és ciència, un procés de la consciència. I mai ens aclarirà com és realment el món, només ens aclarirà com el veiem, o com el podem arribar a veure, en aquest cas el passat.


  16. Pepet
    16-08-2015 10:14

    (Sense voler-ho jo, ha quedat tatxat part del text, incloent del peu de pàgina, més enllà del comentari. Si algú ho pot arreglar, sisplau.)

  17. Pepet
    16-08-2015 10:11

    Bon dia a tothom :)

    I doncs, per què sessejen els americans, tigre?

    Jo m'ho acabo de mirar al Google. I m'he topat amb el següent.

    ***

    1.

    He trobat la teoria d'en bilbeny:

    http://cch.cat/pdf/primers_pobladors.pdf

    "Andalusia no sessejava al segle XV ni al començament del XVI."

    (En Bilbeny és molt assertiu al parlar, certament. És cosa del seu estil, suposo. Cadascú te el seu. El Tigre també n'és molt d'assertiu.)

    fonamentada en l'estudi d'un tal Alonso:

    2.

    http://cvc.cervantes.es/lengua/thesaurus/pdf/07/TH_07_123_123_0.pdf

    "Los andaluces que sólo vinieron a América en abundancia de la zona ceceante, no trajeron hecho a América el seseo."

    3.

    També he trobat referències a un estudi posterior al de l'Alonso, d'una tal Olga Cock de Hincapié:

    http://cvc.cervantes.es/lengua/thesaurus/pdf/24/TH_24_001_156_0.pdf

    "En los dos últimos decenios han visto la luz importantes trabajos -- de Lapesa, Menéndez Pidal, Catalán, Boyd-Bowman y otros -- que comienzan a arrojar luz sobre el origen de las peculiaridades del español americano y que dan saldo favorable a la explicación 'andalucista' de dichas peculiaridades, en contra de las tesis de Henríquez Ureña y Amado Alonso que creían firmemente en un mero paralelismo entre los procesos lingüísticos en Andalucía y en América.

    Uno de los problemas más importantes de la dialectología hispanoamericana es el del seseo, problema que aún dista de quedar satisfactoriamente aclarado."

    "Por lo que toca a los autores de procedencia peninsular, la perspectiva que el libro nos ofrece es compleja: de los cuatro andaluces estudiados, dos -- nada menos que Jiménez de Quesada y Castellanos -- no revelan, al menos en los documentos aquí considerados, la menor traza de seseo; sí, en cambio, los dos restantes. Los tres castellanos viejos presentan confusión en punto a sibilantes, explicable fácilmente en uno de ellos por su larga permanencia en el Nuevo Reino de Granada y la consiguiente acomodación al medio lingüístico americano, al cual, según parece, se adaptaban no pocos peninsulares que inicialmente practicaban la distinción entre diversas especies de sibilantes. Respecto a otro de los castellanos viejos -- cabalmente fray Cristóbal de Torres, ex-predicador del Rey Felipe III, arzobispo de Santa Fe y fundador del Colegio del Rosario --, es altamente curioso que tan distinguido humanista y escritor ofrezca casos de confusión, diez años tan sólo después de haber llegado al Nuevo Reino. Sesean, también, además de los nombrados, un aragonés y tres extremeños. No dan indicio de seseo los dos castellanos nuevos estudiados ni dos de los cinco extremeños."

    4.

    També he trobat el següent document que fa un repàs a diversos estudis que s'han anat fent (tot i que que potser no es mencionen tots perque veig que el de l'Alonso només és mencionat per boca de la Olga Cock):

    http://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5033368.pdf

    Olga Cock de Hincapié: "La autora concluye que el seseo es un rasgo introducido por los con- quistadores, afianzado por las primeras oleadas migratorias, y cuya gene- ralización se estaba alcanzando, por lo menos en el territorio estudiado, hacia 1600"

    Micaela Carrera De La Red: "en 1529 y 1533 hay muestras de seseo, pero se trata de un seseo andaluzante [...] o de andaluz confirmado como tal [...]; es, de nuevo, en 1540 [...] cuando se dan ejemplos del que creemos seseo de origen meridional pero mediando el correspondiente proceso de aclimatación al medio americano. La preferencia grafémica del seseo no está aún decantada de forma clara: en 1529 <ç> o (tipo pesquiza, estorçiones), pero también (tipo sincho); en 1540 tenemos ya serraron o casique. En 1546, tenemos un seseo que nos atrevemos a concluir como de posible de origen vasco [...] (hasienda). Las sibilantes alveolares ofrecen, además, casos de pérdida de -s final de palabra significativos en dos fechas claves 1529 y 1540, con claras reminiscencias andaluzantes en el primer caso y con aclimatación americana en el segundo (Carrera de la Red 2001, 355)."

    5.

    Se'n pot extreure una conclusió final, de tot això? A mi em sembla que no.

    I és que això és ciència, no? Un procés de la consciència. I mai ens aclarirà com és realment el món, o en aquest cas el passat, només ens aclarirà com el veiem, o com el podem arribar a veure.

  18. Lluís
    16-08-2015 00:11

    Ah, així que "el mundo académico"... ets tu! El famós macarra anònim del web de l'INH! En fi.

  19. Lluís
    15-08-2015 23:54

    Sí, em considero qualificat per distingir acadèmics assenyats. Quin acadèmic dius que ha argumentat contra l'INH? Fes-me memòria.

  20. Lluís
    15-08-2015 23:38

    Ara acuses l'INH de jeràrquic? Tu? :) va, dedica 5 minuts més a la propera acusació.

    I ja m'agradaria trobar un acadèmic assenyat que argumentés què fem malament, però només ens escriuen els macarres.

  21. Lluís
    15-08-2015 23:20

    "History for the Spanish is not often respected as an interpretive discipline and is usually regarded as a narrative delivered down from authority".

    http://www.thescottishindependent.com/welcome-to-fascist-spain/

  22. Lluís
    15-08-2015 23:07

    Ho entens tot fi, com els més grans erudits. Demana l'ascens.

  23. Lluís
    15-08-2015 21:47

    Seràs l'últim a assabentar-te'n, com amb tot.

  24. Lluís
    15-08-2015 13:44

    Efectivament, en resum, penso que tenim raó, i tu i els teus experts no. Amb el temps veurem qui té raó. Ja ho anirem explicant de manera que fins i tot els erudits ho entenguin.

  25. Lluís
    14-08-2015 22:30

    I de la traducció del Tirant... evidentment, el text és presentat com si fos una traducció d'una obra del portuguès que ve de l'anglès (parlo de memòria), ... però la castellana diu el mateix. No diu que és una traducció del català, i ho és. Prou que m'havies entès, quan t'he dit que el castellà no diu que és una traducció. Sobre si era traducció del portuguès o de l'anglès, crec que ningú dubta que sigui original català, i això no era més que un recurs per espolsar-se de sobre responsabilitats de l'obra, o bé maneres gratuïtes de donar prestigi al text.

  26. Lluís
    14-08-2015 18:09

    Collonut, així que quan als llibres hi trobem "espanyol" volent dir català, és perquè els que ho van escriure no eren filòlegs i les llengües s'assemblen.

    I clar, que els nacionals cerquin llibres vells per les cases no té res a veure amb el Siglo de Oro.

    I es feia recollir llibres venuts per ordre d'estat, però és impossible que els recollíssin tots. Només han tingut 400 anys, 300 d'inquisició i unes quantes guerres, i per tant seria impossible que els hagués pogut amagar fins els nostres dies. I si hagués estat el cas, ja els hauria fet públics.

    I si debatim si el que es recollia eren els llibres en català, potser per aquesta raó no calia fer-ne cap índex.

    Dels tiratges d'El Tirant: Llibreters" target="_blank" class="linkc">https://books.google.es/books?id=bpiHt236tmAC&pg=PA156'>Llibreters i impressors a la Corona d'Aragó, Jordi Rubió i Balaguer.

    I per tenir preguntes que no tenen res a veure amb l'INH, et passes les hores per aquí, emplenant els comentaris de vòmit. En fi, tot sigui per què quedi clar de quin pal vas.

  27. Guerau
    14-08-2015 13:36

    El regne de Castella s'apropia del terme Espanya i espanyol que a cavall entre el segle XV-XVI vol dir exactament de la Corona de Catalunya-Aragó. la Història oficial admet que el terme espanyol es va forjar en la colonització americana, allà va nàixer el terme i el significat espanyol, cosa que contradiu amb l'oficialitat també de que Amèrica era única i exclusivament castellana. Si la majoria de conqueridors es van fer amb les guerres d'itàlia, on els espanyols defensaven interessos catalans, aquests van passar a Amèrica defensant els mateixos interessos. I hi ha una dada que s'ha de tenir en compte, els documents en què s'han basat la re-elaboració de la història per fer-la únicament castellana o per passar el terme espanyol/corona d'aragó a espanyol/corona de castella en part existeixen físicament als arxius secrets de Madrid o al vaticà, en aquests documents i relats reals del que va passar es basa la reelaboraciño de la història espanyola, per força n'ha d'haver encara molts intactes, perquè s'ha d'anar reelaborant la història continuament a mesura que van eixint noves dades, per tant existeixen i molts que han pogut veure'ls saben perfectament, que espanya està constantment intentant castellanitzar la història perquè la corona d'aragó ja no existeix legalment, per tant se l'ha d'esborrar de manera retroactiva cap enrere.

  28. Lluís
    14-08-2015 13:16

    1a república espanyola amb el govern d'Espanya composat per majoria de catalans. Quan els diaris de Madrid deien "Los catalanes han tomado Madrid!". En aquestes circumstàncies és quan es pot tornar a editar el Tirant després de quasi 400 anys de l'última edició, i 200 anys després de tenir constància de que hi ha el text català i també constància de la catalanitat original de l'obra.

  29. Guerau
    14-08-2015 02:02

    Lluís, doncs és molt fàcil d'entendre com el Regne de Castella i la seua èlit ho va fer, la prova la tens actualment i el passat recent del fraquisme com ha actuat i segeuix actuant aquesta elit que controla completament l'estat espanyol: és una qúestió d'Hidalguia i señorio, és a dir, és una qüestió de "Casta" que està per damunt de tots els mortals, i tenien tots els instruments per fer-ho. I s'ha repetit en diversos imperis al llarg de la història el mateix patró amb resultats òbviament diferents.

  30. Pepet
    14-08-2015 01:43

    De fet, Agor, jo no he vingut a esquivar preguntes, sinó a fer-me-les.

    Els astrònoms no parlen, que jo sàpiga, d'avistaments d'ovnis perquè la seva feina es fixar els ulls bastant més enllà de l'atmosfera terrestre, i en particular a vegades detecten planetes com la terra, com ha passat recentment ,que n'han descobert un. Els ovnis s'associen tradicionalment amb la vida extraterrestre, i els astrònoms s'hi interessen directa o indirectament, per la vida extraterrestre, tot buscant planetes com la terra.

    Els ovnis atmosfèrics, si existeixen, serien feina de l'exèrcit dels USA.

  31. Pepet
    14-08-2015 00:04

    Merci, Lluís.

  32. Gambeta
    13-08-2015 22:14

    AGOR ESCRIBES:
    Gambeta... Si... Es que mi boina no lleva rabito. La tuya si? Claro... Por eso eres mas listo. (ten cuidado no vayas a llevar dos, que eso ya no son rabitos sino cuernos
    RESPUESTA: Primero para ser españo escribes con muchas faltas de ortografía, segundo te has fijado mucho en el rabito, tercero, los cuernos los has visto por mirar en el espejo.

  33. Pepet
    13-08-2015 22:04

    Ai! Que volia escriure Pepet! Ja m'ha passat altre cop.

  34. Pepet
    13-08-2015 22:03

    (I he vist els documentals, perque hi ha qui els comparteix en xarxes p2p, ho sabieu?)

  35. Guerau
    13-08-2015 20:40

    Erudits??? la història està escrita desde l'òptica de la pirateria, la calavera és la part religiosa del fenomen, que vol dir que a religió va participar amb la pirateria de la història.

  36. Pepet
    13-08-2015 20:36

    Enlloc de respondre'm d'aquesta manera, m'hauries pogut explicar què entens com censura, si en coneixes algun exemple, i per què creus que, comparativament, la censura que diuen veure els de l'INH no és tal.

  37. Pepet
    13-08-2015 19:44

    Em vas entendre malament quant a les veritats absolutes, però ja t'ho vaig aclarir. Ho reculls allò que et diuen?

    Ja et dic que els termes absoluts en els quals tendeixes a parlar, estrictament no s'aguanten per enlloc. Però ja entenc que els fas servir per fer mofa a l'estil del Nelson dels Simpsons, i per tant no en vull fer massa cas.

    Si, entenc el "Complex conjugate root theorem" i els nombres complexes, perque els he hagut d'estudiar en el sí de la teoria de senyals i sistemes, que s'estudia en certes enginyeries.

  38. Pepet
    13-08-2015 18:33

    Ui, volia dir que soc el Pepet, no el Pep. Però ja es devia veure en les faltes d'ortografia, suposo.

  39. Pepet
    13-08-2015 17:16

    De fet, ara no sé si m'equivoco, Agor, quant dic, quan al segle d'or, que hi ha més gent fora de l'INH que investigui en tals direccions alternatives, a part d'aquest autor, el Francis Carr.

    Però encara que els de l'INH fossin els pimers que divergissin de la interpretació que tradicionalment s'ha donat a les observacions disponibles, la història que m'expliquen a mi, torno a repetir, em sembla consistent, fins on he pogut veure, de moment.

    L'argument de la censura deu ser difícil de brandar, perque ha de ser fàcil que et diguin que serveix per planxar fàcilment les anomalies. Aquí a l'INH en saben d'argumentar, certament. Però havent-hi hagut la inquisició, no hi hauria d'haver arreu molts investigadors considerant aquesta variable, i no només els de l'INH? Hi son?

  40. Guerau
    13-08-2015 16:31

    No, això és contextualitzar el discurs, Anglaterra va trigar 200 anys en començar a veure els fruits el seu imperi, Catalunya 250 anys i Castella en va trigar 0 anys, rècord mundial, a partir del 1492 que s'acaba de completar amb Granada l'estat castellà. I una altra dada important quan parlem de la nació catalana parlem d'una nació derrotada, ocupada i sense cap d'estat clar i supeditada a un poder estranger a partir de 1563 i feta desaparéixer per complet a partir de 1707-16.

  41. Pepet
    13-08-2015 15:10

    Bé ha quedat dit ja, Agor, que fora de l'INH, també hi ha gent que posa en dubte les bases des de les quals s'afirma que el segle d'or fou escrit en castellà. No sé quin tan percent suposen, d'entre aquells que estudien aquests temes amb detall, i crec que tu tampoc ho deus saber.

    Si qui riu, riu com ho fa el nelson dels Simpsons, no importa gens.

    Si hi ha qui està en posició de mostrar que la historia de l'INH no funciona, que ho fagi, sisplau. Jo, si m'adono que la historia fa anys que dura, que se'n fan llibres i documentals, i que ningú surt a rebatre-la, però bé, amb un bon article publicat on sigui que apel.li a la sensibilitat del lector, "peer reviewed" o simplement d'opinió, em pregunto, i sospito. I penso que probablement és per què qui s'entera de la història compren que és consistent, simplement.

    Així que per mi res està clar, però res ;)

  42. Lluís
    13-08-2015 14:27

    Guerau, d'això se'n diu condeir o péixer els trols. Quines ganes de brega que tens! Ells creuen que sí que tenien literatura, clar. El seu suposat Siglo de Oro no comença pas amb Cervantes.

  43. Guerau
    13-08-2015 14:22

    La pregunta hauria de ser perquè Cervantes havia de ser castellà?, si Castella no té cap tradició literària, ni havia destacat en cap llibre abans de Cervantes, ens trobem en el mateix cas que Colom. Pel dret d'Hidalguía i honors nobiliaris i "ancha es castilla" no s'escriuen llibres.

  44. Lluís
    13-08-2015 14:18

    Volai dir "que de manera més directa NO se li hagués publicat".

  45. Lluís
    13-08-2015 14:17

    Agor, constantment deixes clar que no entens ni un borrall del que ensenyem aquí. Ni mica. Només faltava que t'aferressis a això de la ploma, per acabar-ho d'adobar.

    Primer, en Bilbeny no diu que en Cervantes ho digui a "El Quixot". Això li atribueixes tu. I si ho digués, seria una errada sense importància. Per altra banda, el que fa en Bilbeny amb aquesta frase és una interpretació política del text, on creu que Cervantes comunica una cosa al lector que de manera més directa se li hagués publicat. Tampoc diu que això sigui prova de res. És una interpretació possible, i ell la veu així.

    Tothom pot interpretar-ho com vulguis. Hi ha molts castellans que es pensen que El Quixot és famós arreu del món perquè explica aventures divertides i fa molt de riure, com quan en Sanxo es caga a les calces. D'altres hi veiem missatges polítics que no són sempre explícits. Hi ha parers per a tot. Hi ha textos que jo m'agafo com literals, i els erudits castellans diuen que són bromes, i no s'ha d'agafar al peu de la lletra. Tothom s'amotlla al text com li sembla més encertat.

    Et contesto perquè repetint-te amb això t'estàs enfonsant més i més en el femer. No t'hi neguis.

  46. Pepet
    13-08-2015 13:39

    Hola Agot :)

    (Se'n podria fer una xarxa social d'aquest lloc web. Per a implementar-la de tal manera que fos possible registrar-s'hi, per tal de què els usuaris disposéssin d'un perfil i d'una història de comentaris, proposo Drupal, perque tinc entès que permet construir sense massa dificultat llocs web diversos, i a més és software lliure.)

    Realment no hi estic posat, Agot, com deia. Però molt interessant sí que ho trobo, tot plegat.

    Parles amb mi, quan dius s'hi m'atreveixo a entrar en el tema que menciones? Jo no t'hi puc ajudar gaire, ni se per què no et responen. Potser t'ignoren per què estan molestos amb algun comentari que has deixat anar. Em refereixo a aquest sobre la fruiteria del teu amic, que voldries fer passar com la prova de què el nacionalisme català genera ultres, o és de naturalesa ultra. Evidentment no recolzo la teva opinió en absolut. Però no tinc ganes de parlar de temes que no corresponen a aquest lloc web, si no m'hi veig abocat, i t'agrairia que no intentessis abocar-m'hi més enllà d'aquí.

    Però tornant al tema de la llengua i la ploma pel qual t'interesses, diré com a aficionat i no-expert que soc, que a vegades els artistes parlen per veu dels seus personatges, que sovint fins i tot són alter-egos, o en general per "veu" de les seves obres, continguin personatges o siguin d'altra mena.

  47. agot
    13-08-2015 12:59

    El Quijote catalán? Tu también estas en eso Pepet??

    'Nos han prohibido la lengua pero no la pluma'
    Veo que tampoco te atreves a entrar en ese tema. Porque?
    Gambeta... Si... Es que mi boina no lleva rabito. La tuya si? Claro... Por eso eres mas listo. (ten cuidado no vayas a llevar dos, que eso ya no son rabitos sino cuernos)

  48. Pepet
    13-08-2015 12:40

    Ara l'he cagaten això de l'edició en anglès del Quixot. No és a través de la data de publicació de l'exemplar en anglès corresponent que en Francis Carr argumenta. Bé, el cas és que està clar que res està clar, aquí. Afegiré l'article corresponent, que és aquest:
    http://www.inh.cat/articles/L'original-del-Quixot-no-era-en-angles,-sino-en-catala
    a la llista d'articles per llegir, encapcalada pels que m'has proposat.

  49. Pepet
    12-08-2015 04:22

    Certament estem d'acord quan a escepticisme i veritats absolutes. Però no faig trampa. Simplement no m'he expresat de manera clara. He parlat de veritats absolutes i de "lleis últimes", però no he aclarit a què em refereixo amb "lleis últimes". Deixa-m'ho fer ara.

    * S'ha mostrat que sería impossible arribar a coneixer tot el que és, la veritat absoluta:
    http://arxiv.org/abs/0708.1362
    * La manera com s'havia concebut tal coneixement era a través d'una postura reduccionista: l'existència es pot explicar mitjançant un nombre finit de lleis, lleis últimes. Tant si hi ha, com si no hi ha tals lleis, ara se sap que no es podran coneixer.
    * Però hi son o no? Si l'existència és una cosa finita, un grapat de lleis, per què tals lleis i no unes altres? Hi hauria d'haver unes altres lleis, encara més últimes, que decidicin quines seran les últimes, no?
    * Si no hi ha tals lleis, no vol dir això que no hi hagi veritats absolutes, vol dir simplement aquestes no son un grapat de lleis.
    * Però en el sí de l'existència, de lleis sembla que n'hi ha, encara que no n'hi hagin d'haver d'últimes. Sembla que les lleis que hi ha son d'àmbit local i no universal, i em sembla que és amb aquesta mena de lleis que es baralla l'autor de l'article enllaçat.

    Resta ampliar la menció que feia a l'indeterminisme, però ho deixo per un altre moment.

    El que tinc ganes de dir, perque cadascú diu el que vol, aquí, és que jo em prenc la recerca de coneixement de la següent manera. Donades les nostres percepcions, no podem fer altra cosa que construir amb aquestes una concepció del món, un model del món. Un model que constitueix una imitació del món. Si tal imitació és bona o no, el temps ho acaba aclarint, i mentrestant no desistim. Llavors, segons com, interactuant amb el món segons el model mental a imitació del mateix que tenim, apareixen en el món noves coses mai vistes, i això és realment curiós.

    ***

    Trobo que els models i teories de l'INH estan molt ben explicats. Representa que en els teus comentaris hi fas referència, però de tal manera, que si no fos pel context d'on ens trobem parlant, gairebé ni sabria de què parles. Vols dir que no parles d'uns altres de models i teories? D'uns de teus que t'inventes per a l'ocasió?

    ***

    Quines probes no té en consideració el model de l'INH? Això és interessant. Parlem-ne.

    ***

    T'entestes a parlar d'ètnies, però en això sí que no t'hi donaré conversa.

  50. Anna
    11-08-2015 23:47

    I mira que n'és de trist que persones amb grau d'intel·ligència dediqueu temps i coneixements per a respondre als que els qui els hi porta fluixa el que estudiem, investiguem, analitzem, comparem, i donem com a conclusions, bona part d'elles embrions d'investigacions lapidàries als nostres botxins.... Ara bé, si això us fa més feliços, i a ells (diversificats però camuflats...) els hi permet justificar el sou...., endavant

  51. Josep Lluis
    11-08-2015 16:39

    Els has deixat amb "un palmo de nariz". Gràcies per la teva feina i la de tota la gent del inh.

  52. Lluís
    11-08-2015 16:12

    Cesc, a la última part de la meva conferència ja apunto a un sospitós canvi sobtat de pronúncia/ortografia als manuals de castellà per a estrangers vora 1600. Es passa de la pronúncia/ortografia catalana del XVI a la pronúncia castellana actual quasi d'un any a l'altre. Em miraré què diu aquest Eisenberg.

  53. Berenguer
    11-08-2015 16:12

    gran intervenció d'En Jordi. Segurament esperaven trobar un boig que anés deixant anar bombes sense justificació, i del qual se'n poguessin enriure i s'han trobat amb una persona molt ben documentada i que parla amb educació, respecte i rigor. Total que Radio Extremadura ha fet un favor a l'INH permetent difondre les teories de la nova història en terres extremenyes.

  54. Guerau
    11-08-2015 14:11

    És molt senzill d'entendre. La corona d'Aragó s'expandeix globalment amb les descobertes d'Amèrica, però Castella es queda sense expansió i reclama al rei ser partícep d'aquesta expansió, primerament les expedicions es farien per separat, però Castella no pot improvisar una estructura marítima d'expansió colonial, i reclama protagonisme en les expedicions catalanes, així els expedicionaris sortien de València i Barcelona i feien escala a Cadis i Sevilla per embarcar la part castellana de l'expedició. Hi ha moltes denúncies d'expediccions a Amèrica on els castellans denuncien que no hi va cap súbdit de Castella. però l'expedició està pereparada, és el cas de l'expedició de Francisco d'orellana. Després el que passa es evident Castella no pot ni entén compartir sobirania amb ningú, I es fa amb la part catalana de l'expansió, Al mateix que va passar a Nàpols i Sicilia, els castellans es queden amb el control dels llocs d'administració i poder.

  55. Cesc
    11-08-2015 11:27

    A number of Spanish consonants changed between medieval and modern Spanish. These changes took place irregularly, and each has its own chronology and geography. In several cases, therefore, different pronunciations coexisted in Golden Age Spain. DANIEL EISENBERG

    Aquests americans quant parlen de "Spanish", de quina llengua parlen?. No saben distingir entre les diferentes llengües de la península Ibérica?

    Los que son pusilánimes,
    descuidados y de pecho flaco suelen
    no pronunciar la h en las dicciones
    aspiradas como eno por heno y umo
    por humo, etc. Sebastián de Covarrubias.

    Yo soy de pecho ancho y pronuncio eno por heno y umo por humo.

    Foto en camp, vaig a Holanda. Ja portaré fotos de senyeres a Holanda i Bèlgica. Adeu

    Fot-l'hi canya Pep, tu que ests intel.ligent

  56. Guerau
    11-08-2015 00:24

    Una prova podia ser que en català antic formal "aire" s'escrigués "àyer" i que Ulrich Schmídel que va particpar en l'expedició de fundació de Santa maría de Bonaire (buenos aires) en el seu "Viaje al Río de la Plata : (1534-1554) traduit de l'alemany hi posa en l'original: "Bonas Ayers", només pot venir del català antic, doncs això és un prova física.

    http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/12586186423471506765435/p0000004.htm#I_37_

  57. Pep
    10-08-2015 23:59

    No podria haver-hi pau, gambeta?

  58. Pep
  59. Pep
    10-08-2015 23:12

    Vull dir que amb l'Eric Clapton o el Ricardo Arjón sonant de fons m'encanta pensar en l'Univers...

  60. ORLANDO
    10-08-2015 22:32

    y DICE QUE TIENE POCO!!!!!

  61. Pep
    10-08-2015 22:26

    Parlant de proves em ve al cap un article que ha tingut ressò recentment:

    http://www.nytimes.com/2015/06/07/opinion/a-crisis-at-the-edge-of-physics.html

    "DO physicists need empirical evidence to confirm their theories? [...] Two leading researchers [...] criticized a newfound willingness among some scientists to explicitly set aside the need for experimental confirmation of today's most ambitious cosmic theories -- so long as those theories are sufficiently elegant and explanatory [...] breaking with centuries of philosophical tradition of defining scientific knowledge as empirical."

    I que ha estat matitzat:

    http://www.nytimes.com/2015/06/17/opinion/testing-scientific-theories.html

    "The philosopher Karl Popper argued that falsifiability rather than confirmation is at the heart of science. Popper believed that the main role of the experimental scientist is to test hypotheses, find that many are false and discard them. From this point of view, physics is in no crisis."

  62. Pep
    10-08-2015 21:42

    I vull dir que passades pel teu filtre, ves a saber quin sentit cobren les coses. Que cadascú entengui el que vulgui o pugui.

  63. JJ Cale
    10-08-2015 21:24
  64. Pep
    10-08-2015 21:14
  65. Pep
    10-08-2015 20:38

    Qui és qui en aquest sketch?

    https://www.youtube.com/watch?v=CUvFeyGxaaU

  66. Guerau
    10-08-2015 20:05

    Espanya té el rècord mundial dels fets marítims més espectaculars i poderosos de tota la història. va fer un gran exèrcit de mariners i navegants allà on no hi havia mar. És un cas únic a la història però tothom ho troba normal, axí al segle XV-XVI Castella va fer una imperi naval des de Salamanca, Lleó, Badajoz, Àvila, Cuéllar, Madrid, Cuenca, Càceres, etc. i els enginys més avançats en la marina de l'època es feien al Tajo i al Duero, això no m'ho invente està escrit per la història oficial espanyola. Saludem la meravella més gran del món.

  67. almogàver.cat
    10-08-2015 19:24

    Disculpa'm Jordi. Fins a quan deixaràs que aquests indocumentats policies, amb retòrica tavernera i quartellera del Manicomio del Interior esgotin la paciència? a un parell que és realment un sol, només fa que injectar odi com pus una nafra infectada. Semble aquell borratxo de les Rambles (que l'enviava Capitania) un malalt sobretot de l'anima, que amb una ampolla d'anís de la Lagarteja, fabricat al Morrejo del Porquejo, només deia més i més, disbarats sobretot a les mares amb criatures. Fins que esgotat i alcoholitzàssim s'adormia a terra.
    al meu entendre deuria de ser intolerable. titllar de deshonest a una altra persona, es un insult al seu honor. i l'altra és, que almenys, és bastant agosarat, que a qui va escriure "Colom Príncep de Catalunya", d'editorial Proa, és poc documentat en els seus escrits.
    Jordi, és la teva web i la teva paciència. però penso que aquest policia que fa ús de varius pseudònims amb material informàtic,del Manicomio del Interior, deuria ser expulsat per contravenir les normes del INH per gamberro i traspuar irracional i paranoic odi a tot el que és català, de Catalunya i dels Catalans.

  68. 101
    10-08-2015 19:08

    Agor. No has escoltat l'entrevista? parla de la llengua i la ploma. Insisteix. Passa bastant de tu id'aquell altre

  69. Lluís
    10-08-2015 18:40

    On he escrit abans "fa entrar", ha de dir "fan entrar".

  70. Lluís
    10-08-2015 18:38

    Estic amb en Jordi. És una llàstima que el poble castellà tingui en aquest fòrum uns representants que semblen unes caricatures que ni fetes espressament. Si mai "castellà" ha estat un terme despectiu, ho ha estat per a anomenar just aquests soques d'aquí. Que si en Rico diu "tonel, quiere decir grueso, pero no es grueso, así que es irónico"... doncs a missa amb en Rico. Que en Rico diu que "echar una tela" és "hacer el amor", doncs a missa. En Rico, un dia potser ho veuran, s'ho inventa tot. S'ho inventa tot, com s'ho han inventat els que han intentat bastir aquesta Castella de cartró, la Castella de Villar del Rio. Una Castella que no existiria sense els abanderats del coneixement fumat com els castellans d'aquesta pàgina que, com deia en Sendra, fa entrar els claus per la cabota, amb les patums de la RAE de martell.

    Els entrevistadors perden els papers a l'últim moment, posant-se en una situació de poc temps disponible, però han estat molt més respectuosos que qualsevol castellà dels de per aquí. I tant.

  71. super
    10-08-2015 16:27

    crec que és més honest que tu... et val?

  72. Jordi Bilbeny
    10-08-2015 16:27

    Jo penso que el presentador i entrevistador va ser cent vegades més correcte que la majoria de comentaristes d'aquest espai, en què destil·len tot un arxiu de menyspreu, ressentiment i odi infinits. Jo parlo d'estudis, de conjectures, de documents, de proves, d'ipòtesis, que l'entrevistador accepta si bé, com diu, amb un alt grau d'escepticisme, cosa ben normal. Els insults que recull aquest espai obert al pensament demostra que estan en contra de les raons, de les proves, dels documents, del pensament. I em diuen fanàtic pel sol fet de no creure en el que ells creuen i d'argumentar i raonar el que defenso. Com veiue l'esperit inquisitorial no és mort. S'agafen als textos manipulats, traduïts, censurats, tergiversats i reescrits per agafar-se a un decorat inexistent, a un decorat que caurà així que el pensament i la raó es difongui i faci niu en la ment dels éssers lliures. Defensant que tonel és sinòmin de llibre es veu que no tenen ni vida ni pensament propis, que són un apèndix d'un mala traducció. Això sÍ: la seva. Per això la identitat --la identitat falsa i induïda per milers de retocs i manipulacions-- és el seu únic argument. Com el Quixot que defensa que els molins són els castells i les posades palaus i les pageses princeses. Ho han llegit. S'ho han cregut. I ara qualsevol que intenti argumentar el muntatge és un fanàtic i l'embesteixen dalt del rossí escanyolit dels seus tòpics suats, desnodrits, a cops de llança, amb els ulls en blanc i cridant: "oh, fanàtics, fanàtics"!!! I criden sobre la seva veritat: "La importancia está en que si verla lo habéis de creer, confesar, afirmar, jurar y defender; donde no [que vol dir si no] conmigo sois en batlla, gente descomunal y soberbia"!!! No passen els anys: són els mateixos. Si no dius i jures i creus i confesses el que ells diuen que s'ha de creure, sense que hi hagi re al darrera, ets un fanàtic, un nazi, un genocida, un manipulador. Així, amics, tenim la vida. I hem d'anar passant com puguem entre les goles dels més ferotges depredadors que la raça umana mai no agi vist. Però, sigui com fos, nosaltres continuarem aportant raons, arguments, senyals, proves, documetns, indicis per si mai el Quixot cau del cavall, veu la realitat i comença a pensar, no pas des de dins del decorat sinó des de la vida mateixa. Amb tot el respecte del món.

  73. super
    10-08-2015 12:18

    david... crec que se senyala més el "quien" que el "tonel"... en castellà "quien" es refereix a persones... i un llibre és un objecte... en català "quin" pot referir-se tant a persones com a objectes... igual durant el siglo de oro es feia un altre ús del "quien"... a mi em sorprèn la comparació d'un llibre amb una bóta... ja sigui pel volum com per la lectura... però bé... algú et respondrà millor que jo per aquí

  74. David-arag.
    10-08-2015 11:15

    ¿Traducir al castellano "quién es ese tonel"? ¿Qué problema hay? Se refiere a algo o alguien muy grueso. Por ejemplo, "ese hombre está hecho un tonel" en referencia a un aspecto físico más bien grueso.
    Si llevamos esa expresión al Quijote se refiere a un libro especialmente voluminoso.

  75. Agost
    10-08-2015 10:21

    Totalment d'acord Andreu. L'entrevistador vol mostrar a Bilbeny com un fanàtic a Radio Extremadura i fa el prejudici de pensar que en Bilbeny és un indocumentat. Quant surten uns quants noms de persones i erudits com Alberto Lecua, Francisco Calero, García Valdecasas que també discrepen de l'origen d'alguna d'aquestes obres s'en va cap a -todo lo bueno proviene de Cataluña - . Certament, el ferrocarril, el federalismo, el anarquismo i els millors cuiners del món.

  76. Andreu Marfull-Pujadas
    10-08-2015 08:45

    Realment no és una entrevista, és una manera de cridar l'atenció. És com aquest tipus de preteses entrevistes en què l'entrevistador té una idea feta a partir d'una opinió col·lectiva donada, i utilitza l'entrevistat.
    Tanmateix, l'entrevistat ha resultat tenir idees pròpies!!! i això ha deixat l'entrevistador fora de lloc.

  77. Guerau
    10-08-2015 01:31

    Em jugue un pèsol a que aquest Gomez Pereira no és de Medina del Campo.

    https://es.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3mez_Pereira

    I que Juan Villuga reconegut valencià no es deia així. Ah i mira publica a Medina del campo.
    Mireu quant enginyers són de la corona d'aragó i itàlia i repasseu. és qüestió d'estadística.
    https://es.wikipedia.org/wiki/Categor%C3%ADa:Ingenieros_de_Espa%C3%B1a_del_siglo_XVI

  78. Pep
    10-08-2015 00:22

    Realment, ja es veu que certs comentaristes es prenen l'àgora implementada en aquesta pàgina web com un lloc on fer-la petar sense voler-hi (o potser ni poder-hi) posar massa coco, i simplement desfogar-se una miqueta i anar més distrets al llit. Com qui va al bar de la cantonada, certament.

    Jo crec que alguns us divertiu fent-li perdre el temps al personal, com al Francesc, aprofitant-vos de què es veu una persona que vol mostrar interès, paciència i tacte.

  79. Francesc
    10-08-2015 00:18

    Bufff... es va fent tard...Àgor, sí que puc donar el meu parer, però seria més just amb igualtat de condicions. Grups de nacionalistes espanyols d'ultradreta molestant? Bé, se'ns han carregat el Pi de les Tres Branques, un metge no va voler atendre una pacient perquè parlava en català. O la pacient parlava en castellà o en anglès, però.de cap manera ho podia fer en català. O els atacs de dirigents de la dreta nacionalista espanyola com ara en Wert a la immersió. O la política lingüística de C's a Lleida o les declaracions de la filla d'Eduard Ponset al País Valencià sobre l'aldeanisme dels qui parlem català Molesten, sí... Però en general tens raó, en aquests moments --i toco ferro--. no hi ha, que jo sàpiga, gaires conflictes per la llengua. Jo no conec cap grup nacionalista català que hagi empipat ningú per cap rètol en castellà. Vols dir que no en fas un gra massa? Em sona una mica a escusa, em sap greu dir-t'ho. Que disfrutis la nit!


  80. Pepitogrillo67
    09-08-2015 22:21

    Francesc se ha quedado sin argumentos, si alguna vez los ha llegado a tener. Ahora se comporta como un crio. Francesc, usar pseudonimo es algo completamente valido y aceptado en el ambito cultural. ¿Por que tanta obsesion por conocer sus nombres y apellidos? ¿Va a variar la validez de sunargumento segun sean sus nombres y apellidos?. ¿O buscas pureza de sangre?

  81. Boss Tuner
    09-08-2015 20:10

    Pizarro, el gran conquistador extremeño pero analfabeto que conquistó el Imperio Inca.

    Que quede claro que yo no pienso que Pizarro fuera analfabeto ni extremeño, pero los extremeños sienten orgullo de Pizarro, y además era analfabeto (para más gloria). Que también quede claro que son los propios extremeños los que se han perjudicado a ellos mismos asumiendo tanto analfabetismo.

  82. joancendros
    09-08-2015 19:15

    Arnau Massaguer
    tu ets un ESCLAU català si sens vergonya d'una persona que intenta descobrir la historia verdadera de la seva nació i no tota la falsificada que ve de mans dels nostres colonitzadors, O tampoc et creus que som una colonia d'Espanya?

  83. Arnau Massaguer
    09-08-2015 18:41

    Sóc català i només sento vergonya de les afirmacions del Sr. Bilbeny, només fan mal a Catalunya. Que poden pensar de nosaltres sentint tantes ximpleries???? Lamentable que hi hagi gent que en el segle XXI es guanyi la vida dient mentides.

  84. Francesc
    09-08-2015 16:29

    Agor, amb molt de gust et respondré. Amb molt de gust. Però abans... identifiqui's, si us plau. Valentia...

  85. Francesc
    09-08-2015 13:05

    Sí, es fa difícil acceptar que un poble que va aconseguir crear tot un imperi vastíssim, que va fundar ciutats i crear una administració centralitzada, que educava la casta de la noblesa en coses de llengua... no tingués una escriptura, encara que aquesta restés reduïda només a una petitíssima part de la població, cosa molt normal, per cert..

  86. Guerau
    09-08-2015 02:15

    efectivament, l'imperi sempre funciona igual (uns més bèsties que altres) quan es conquereix una altra nació o un altre imperi, el primer que fan els conqueridors és destruir el coneixement enmagatzemat en biblioteques, obres d'art, cultura, etc. és a dir el primer que destrueixen o se n'apropien manipulant-los són els llibres. L'arqueologia en sap molt d'això.

  87. Pep
    09-08-2015 01:17

    Molt interessant tot això dels inques. El següent article comenta que potser els inques haurien codificat la informació en una espècie de bytes de set bits.

    http://www.nytimes.com/2003/08/12/science/string-and-knot-theory-of-inca-writing.html

    Aquí es dona més informació interessant:

    http://khipukamayuq.fas.harvard.edu/WhatIsAKhipu.html

  88. super
    08-08-2015 20:18

    ("quipo" no es escritura, obviamente)... hi ha uns quants experts que no pensen com tu i s'estan trencant les banyes per desxifrar com s'ho feien els inques per registrar la seva historia, fer mapes celestes, etc, amb 4 nusos en una corda... hi ha gent que ho feia en dibuixets en pedra, amb ratlletes, sobre papirs, sobre fusta, sobre metall, sobre paper... i com diu alguna crònica dels primers colonitzadors, els inques ho feien fent nusos en cordes... si no haguessin prohibit i cremat aquestes eines de coneixement igual els experts ja haguessin tret l'entrellat de tot plegat... per tu et resulta obvi que la cultura inca era completament analfabeta... a mi em resulta obvi que era necessari algun tipus d'eina per enregistrar el coneixement, un coneixement que fa fer possible realitzar una de les majors obres d'arquitectura i enginyeria de la història de la humanitat... alguns diuen que hi havia un tipus de casta destinada a memoritzar tots aquests coneixements... i es queden tan amples... una casta que no utilitzava "biblioteques" ni res semblant... els quipos només servien per comptar llames i patates... obvi, de ben segur... pero bé, el de sempre... si no ets un expert CALLA

  89. CATALA CATALA
    08-08-2015 13:31

    JAJAJA, EM SAP GREU GAMBETA PUNT, SET I PARTIT PER ELS CASTELLANOS JAJAJA

  90. Sr.PIZARRO
    08-08-2015 13:04

    LIBRO-TESIS ACEPTADAS:

    MARIA DEL CARMEN MARTIN RUBIO
    Lda.Historia-Doctora en Historia de América.
    (No como el filólogo de catalán Bilbeny, Bilbeny cómprate el libro y admira a Pizarro que se hizo hombre a sí mismo chaval).

    Libro:"PIZARRO, EL HOMBRE DESCONOCIDO" Editorial Nobel:
    "Pizarro fue un hombre muy inteligente y gran general que aceptaba consejos, con sed de horizontes y no de sangre y oro"
    En Hispanistas.org

    (Pizarro era la antítesis a los asesinos brutales y catalanes almogávares).

    Y los INCAS ERAN GENOCIDAS Y CANÍBALES para que no lo escondáis



  91. GAMBRINUS cervezero
    08-08-2015 12:35

    GAMBA GAMBETA que tu inteligencia poética cojea,y mucho, por hacerse minúscula,torpe e incorrecta,¿analfabeta? . Que el que yo tenga VIDA te revienta por el "desaborío" aburrido de vuestras catalanas ¿cabezas?.
    Y punto y aparte ¿qué llamar tiene de la higiene mental ,y otra,que me espetas que huele mal hasta en vuestra rancia "kloaka mental" de "marka katalana abolenga"?:ES MALA IRA, MALA BABA ¿O TAL VEZ POR SIMPLEZA DECIR Y HACER COSAS "DE LA CATALUÑA QUE INSULTA VUESTRA"?.
    Pues yo te pregunto y no insulto como haces tú y los tuyos en cada letra de odio a Castilla que tan mal pergeñan.

    MACHT POINT PARA CASTILLA

  92. super
    08-08-2015 11:04

    l'imperi inca... un imperi enorme... amb milions d'habitants.. amb coneixements matemàtics, agrícoles, administratius, arquitectònics, d'enginyeria i sobretot astronòmics... i ens hem de creure que era una civilització totalment ANALFABETA...claroooo... i per què es creu que era analfabeta? perque els "erudits" encara no han esbrinat com coi s'ho feien per transmetre els seus alts coneixements de generació a generació...

    - anem a fer al machu picchu
    - com ho fotem?
    - tanquil que el meu avi li va explicar al meu pare... esta xupao... comença a pujar rocs

  93. LA VERDAD 4.......
    08-08-2015 10:02

    "CATALUÑA ANALFABETA Y GENOCIDA"

    Mayor analfabetismo de un "pueblo catalán" que no conoce y FALSIFICA su pequeñita historia NO LO HAY.

    Y ya sabemos que fue un Condezuelo de Barzelona llamado Fernando el genocida cultural y por ende económico de Castilla y los castellanos.Llámese de la "SIMVERGONZONERIA CATALANA".

  94. GAMBRINUS cervezero
    08-08-2015 09:33

    "NO CATAis la LUNA QUE NO QUE NO"

    A "ESA CATETALUÑA DE LA PUÑETA"
    VOMITIVA Y VOMITONA
    QUE DE HISTORIA CARECIDA
    SE APROPIA DE LA NO TENIDA
    Y QUE ESCUPE A LA ESCUPITONA
    SU BABOSA IRA CONTRA CASTILLA
    DECIOS POR BIEN TENGO
    QUE SOIS LA "CATETALUÑA TONTUNA".


    EL POETA DE LA COPA DAVIS DEL RAKETÓN DEVOLUCIÓN.
    ¡Vaaaamos Raaaafa!

  95. GAMBRINUS cervezero
    08-08-2015 09:15

    "NO CATAis LA LUNA que no que no"


    A "ESA CATETALUÑA DE LA PUÑETA"
    VOMITIVA Y VOMITONA
    QUE DE HISTORIA CARECIDA
    SE APROPIA DE LA NO TENIDA
    Y ESCUPE DE ESCUPITONA
    SU BABOSA IRA CONTRA CASTILLA.


    EL POETA DE LA COPA DAVIS DEL RAKETÓN DEVOLUCIÓN.
    ¡Vaaaamos Rafa!

  96. LA VERDAD 2.........
    08-08-2015 00:06


    "CATALUÑA ES EL.VERDUGO DEL PUEBLO CASTELLANO"

    VERGÜENZA CATALANA DESDE EL SIGLO XVI:

    GUERAU ESCRIBE Y ESCRIBE PARA OCULTAR LA MENTIRA CÍNICA Y OBSCURANTISTA CATALANA.

    Guerau.se ha enfurecido porque Bilbeny nos ha descubierto LA VERDAD CATALANA desde el siglo XVI: CATALUÑA ES EL.VERDUGO DE LAS GENTES DE CASTILLA, y lo que es peor, de sus GENTES MÁS HUMILDES.

    Debe doler e importar cuando se descubre,.o no, si se es mala persona y quieres exterminar al otro.

    Pidan perdón, cínicos.


  97. Guerau
    07-08-2015 23:11

    Ningú nega que l'imperi romà es va fer sobre la base de la civilització grega, concretament de la magna grècia a Nàpols i sicilia. Ningú nega que l'imperi romà d'orient era l'imperi bizantí, és a dir un imperi grec, o greco-llatí. O potser sí, Turquia ho nega (perquè l'interessa) Doncs el mateix amb l'imperi espanyol, hi ha una nació acomplexada que nega que la nació catalana haja participat en res en l'imperi espanyol. ah però si, si participa ha de ser en rang inferior, és a dir sota la tutela de la "grandeur" d'una altra nació més noble, ah mira igual que França tenen "grandeur", i d'on va agafar la grandeur França?, exacte de la cultura occitana que l'ha exprimida al 100%, i tant França com Castella ja no tenen res a dir avui dia al món, perquè ho han expremut tot de les altres nacions i no ténen creació proòpia, ara cinisme en tene un bon tros.

  98. LA VERDAD.............
    07-08-2015 23:07


    "CATALUÑA MASACRA A CASTILLA EN UN GENOCIDIO DESDE EL SIGLO XVI".


    A BILBENY, SIGLO XVI:

    EL SIGLO XVI ES EL SIGLO DEL GENOCIDIO CULTURAL DEL GOBERNANTE CATALÁN O CONDE DE BARCELONA, SU HIJA Y SUS SECUACES CORTESANOS CATALANES CONTRA LA POBLACIÓN MÁS HUMILDE Y SENCILLA DE CASTILLA A LA QUE CONDENAN AL.MAYOR DE LOS CASTIGOS: EL ANALFABETISMO Y SUS TERRIBLES CONSECUENCIAS.
    UNA POBLACIÓN CASTELLANA QUE EN LOS SIGLOS POSTERIORES BUSCARÁ UNA SALIDA DESESPERADA CON HECHOS AL HAMBRE
    PROPORCIONADO CON TERROR POR PARTE DEL GOBERNANTE CATALÁN Y SUS SECUACES CATALANES EN TIERRAS CASTELLANAS Y QUE LASTRARÁ A LAS GENTES CASTELLANAS HASTA NUESTROS DÍAS.


    CATALUÑA EN EL SIGLO XXI CONTINÚA SIN PEDIR PERDÓN A LAS GENTES DE CASTILLA.

    PIDAN PERDÓN.

  99. TP-LINK
    07-08-2015 22:04

    Ser analfabeto es una cosa que se da. No es ninguna lacra. Agor ha dicho en uno de sus comentarios que su abuela era analfabeta. Alguien está tratando a los anafabetos como deficientes mentales y me parece que no es el caso. Habéis visto la película "los santos inocentes"? Es Extremadura en el siglo XX. Que el analfabetismo superaba tal o cual tanto por ciento en Castilla en el S. XVI es un dato, no es un insulto.

    De todas maneras podeis continuar con vuestro rollo. El año que viene intentaré asistir a la Universidad de INH. De hecho lo quexplican es la historia de España desde un punto de vista distinto

  100. KASKOPORRO
    07-08-2015 21:22

    BILBENY: SIGLO XVI:
    GENOCIDIO CULTURAL DEL CONDE DE BARCELONA Y SU HIJA SOBRE LA POBLACION HUMILDE CASTELLANA.


    PEDID PERDON

  101. Jordi Bilbeny
    07-08-2015 21:14

    I una darrera nota sobre el context cultura femení en què va viure Santa Teresa:
    Antonio Castilla Gómez, «Historia de la cultura escrita». Ediciones Trea, Xixon, 2002, p. 197;
    "La tasa de analfabetismo en Ávila y Segovia en 1503 ascendía al 97%".

  102. Jordi Bilbeny
    07-08-2015 20:46

    L'analfabetisme a Castella, per posar tan sols tres exemples. Amb tot el respecte per a totom:

    1.- David E. Vassberg, «Tierra y sociedad en Castilla». Barcelona, Crítica, 1986, p. 9:
    "La inmensa mayoría de los campesinos de la Castilla del siglo XVI eran analfabetos y los analfabetos no suelen dejar testimonios escritos a la posteridad";

    2.- Francisco Moreno Fernández, «La lengua española en su geografía». Arco/Libros, Madrid, 2009, p. 114:
    "La inmensa mayoría de la población era analfabeta y no tenía acceso al aprendizaje";

    3.- Ángel de Prado Moura: «Inquisición y inquisidores en Castilla». Universidad de VAlladolid, Valladolid, 1995, p. 37;
    "La mayoría de la población del distrito inquisitorial vallisoletano es analfabeta".

    Amb tot el respecte.

  103. david_bcn
    07-08-2015 18:16

    Bona exposició Bilbeny, a la ràdio no és gens fàcil argumentar res i ho has aconseguit, ni més ni menys, a la ràdio d'Extremadura.
    Aquesta gent no escolta, no volen ni poden escoltar, i menys encara poden llegir i documentar-se, és l'Espanya del Sálvame Deluxe, de la majoria absoluta del PP i del "todo vale contra Cataluña".
    Per cert, el "muchas gracias Bilbeni" tot un detall de qualitat del locutor, al qual ja ens tenen habituats aquesta gent tan culta i refinada.

  104. Jordi Bilbeny
    07-08-2015 15:16

    Ja he dit a l'entrevista que el tema de l'alt analfabetisme castellà no és una opinió meva. Ho dieun grapats d'entesos en el tema que no són ni catalans. Jo només he recollit els estudis d'espanyols que considero ben documentats. I algun d'ells s'aventura a afirmar que un 97 per cent dels ciutadans d'una contrada puntual són analfabets. Ni racisme, ni odi, ni re. Ho dic amb un gran respecte per totom. Les xifres són les xifres i els estudis els estudis. Una part immensa de la societat castellana als segle XV i XVI no sap llegir. Quin problema hi ha? Fa gràcies veure com els racistes i genocides, els qui han perseguit la nostra llengua i la nostra cultura, s'encenen i ataquen i insulten quan algú mostra una part de la realitat que no volen veure. Ja ho deia En Despuig: es pensen que tots som fills de la terra i només ells descendeixen dels àngels. Dels àngels exterminadors, es va deixar.

  105. El món groc
    07-08-2015 13:27

    No tigre, no. El entrevistador corta porque cuando escucha la palabra analfabeto siente pánico y las piernas le empiezan a temblar conociendo, como conoce que a Pizarro, Orellana (me parece) y compañía los hicieron analfabetos y se jactaron de ello. Se jactaron de que unos personajes extremeños pero analfabetos capitanearon y conquistaron América. (ES imposible que estos personajes fueran analfabetos).
    Por esa razón corta el entrevistador. Porque tienen órden, repito - ÓRDEN- (Esto es de la época de Ibarra) de no asociar el analfabetismo con Extremadura. Recuerdo a Ibarra despotricando contra la película "Las Urdes" de Buñuel, contra la película "Los santos inocentes" libro de Miguel Delibes, y contra la novela "La familia de Pascual Duarte " de Camilo José Cela y más...........
    En la época de internet, con la cantidad de información que existe empieza a ser ridículo pernsar que aquellos que capitanearon la conquista de América no fueran nobles y por lo tanto alfabetizados

  106. ARTINO 5047
    07-08-2015 12:01

    Realment hi ha un problema. Perquè la biografia d'alguns conqueridors encaixi amb el personatge extremeny buscat, l'han fet analfabet. Ara tothom s'afanya a dir que no eren analfabets. En que quedem, eren analfabets o no ho eren?

    Los analfabetos en la conquista

    http://www.eltiempo.com/archivo/documento/MAM-54801

  107. SILENCIADO
    07-08-2015 10:15

    CASTILLA grácies per suportar insults dels Catalans "cuadri culaos".
    La paciència de CASTILLA ès admirable.
    Perdò i grácies.

  108. Colour 128
    07-08-2015 09:54

    L'han tallat. Han deixat 10 minuts a en Bilbeny perque no pugui expresar tot alló que havia de dir. - Buenas tardes noticias- Molt bó quant explica que ha Castella eren analfabets i a Catalunya hi havia comerç.

  109. almogaver.cat
    07-08-2015 02:46

    L'Hebreu té un lema: < Sembra on puguis recollir i recull on hagis sembrat. >

    És aigua perduda anar on no volen escoltar i desitgen viuen en un paradís d'ombres.

    Tot i això, felicitats Jordi pel teu coratge i didàctica. Sense cap dubte Jordi, ets un gran i valent comunicador.

  110. Lluís
    07-08-2015 01:09

    Ben dit, Guerau. Extremadura és una víctima més. Però bé, mentre el debat amb l'INH es mantingui al nivell d'un periodista indocumentat (en afers del s.XVI i XVII) volent imposar-se, no hi ha res a fer. Per molts documents que mostrem, no tenen cap ganes de mirar-se'ls, i amb creure's el que els expliquin escoles i universitats en faran més que prou.

  111. Marc
    07-08-2015 00:29

    Haha, radio extremadura. Què han de dir els apanyole... Doncs apanyolades. No sé per què t'hi ha exposat, Jordi, no cal. Però bé, tant se val.

  112. Guerau
    07-08-2015 00:08

    Extremadura no té res a veure amb la manipulació històrica, la manipulació està feta a l'Escorial, Madrid i als convents obscurs de Toledo.

  113. Alguno
    06-08-2015 23:10

    Enorme, los catalanes tendrían que estar orgullosos y agradecidos a ti por sembrar más odios contra ellos. Un aplauso... El presentador un fiera por el respeto con el que te trató y por aguantarse la risa.

    Te invitan a una radio extremeña, y directamente les sueltas la tesis xenófoba y llena de rencor y odio de que en castilla el 97% de la población era analfabeta y el resto nobles y que no existía la burguesía. Mientras que añades que en cataluña la mayor parte (dato muy concreto y científico) de la gente sabia leer y escribir y eran comerciantes. Hey ¿pero la sociedad feudalizada que existía en buena parte de Cataluña también era castellana? ¿Els segadors eran también burgueses? ¿Estás afirmando que era la sociedad menos analfabeta de toda europa...? En fin...

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35172

Aconseguits 1650€
de 8000€
Queden 21 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]
Un fet poc conegut de la vida del genial arquitecte modernista és la seva detenció un Onze de Setembre, durant...[+]
Tots els estudiosos reconeixen que tota la cartografia mediterrània fins al segle XVI era feta per cosmògrafs...[+]
Segons la història oficial, Isabel de Castella va rebre Elx i Crevillent com a dot pel seu casament amb Ferran...[+]