Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 20-10-2023  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
1527

Joan Saloni, el primer revolucionari de la història d'Amèrica

Va entendre que l’evangelització dels indígenes s’havia d’estimular amb l’empoderament econòmic d’aquelles societats.

Centre de Documentació Joao VI

Santiago del Estero (virregnat hispànic del Perú, actualment República Argentina), 26 de novembre de 1588. Fa 435 anys. La missió jesuítica dirigida pel català Joan Saloni i completada per l’irlandès Thomas Field i el portuguès Antonio Ortega arribava a aquesta petita ciutat colonial de la cara est dels Andes, procedents de Lima, la capital virregnal. Saloni, Field i Ortega tenien la missió d’endinsar-se en els territoris de la regió del Chaco (entre els rius Paranà i Uruguai) i evangelitzar la població autòctona. Però Saloni no es va limitar a complir les instruccions que havia rebut d'Alfonso de Mogrovejo, arquebisbe de Lima. La missió de Saloni, que es va perllongar per espai de tres dècades, representaria una autèntica revolució econòmica i tecnològica. Saloni va transportar el poble guaraní a la modernitat.


Mapa del con sud d'Amèrica (1656) / Font: Cartoteca de Catalunya.

Qui era i d’on venia Joan Saloni?

Totes les fonts documentals de l’època identifiquen Joan Saloni com a natural de Catalunya o de nació catalana. En cap cas revelen la data de naixement. Però, per la naturalesa de la missió que li va ser encomanada, en el moment en què posa els peus al Chaco, podria tenir uns trenta anys, per tant, seria nascut cap al 1558 o 1560. En canvi, el que sí que està fora de qualsevol dubte és el seu indret d’origen. Segons les fonts documentals, era natural de la Granadella, capital històrica de les Garrigues. Les mateixes fonts apunten que Joan Saloni era fill d’una família de l’oligarquia rural que va confiar la seva educació a l’orde dels jesuïtes. Aquest detall és definitiu. L’orde creada per Ignasi de Loiola el 1540 (vint anys abans del naixement de Joan), en els seus inicis només havia despertat l’interès de les classes privilegiades de la societat.

Què feia Joan Saloni a Amèrica?

La dominació i espoli hispànics de la costa pacífica d'Amèrica del Sud havia revolucionat la política de Carles I i de Felip II, els primers Habsburg de Toledo. La gran massa de població que concentrava l’antic Imperi inca; el mite d’El Dorado, creat pels banquers de Carles I, i el descobriment de les mines de Potosí, font inesgotable d’or i plata, havien desplaçat l’epicentre de la dominació colonial hispànica, que havia derivat de Santo Domingo a Lima, que s’havia convertit en un bullidor de funcionaris, militars, comerciants, clergues, aventurers i delinqüents, procedents de tots els racons de l’imperi Habsburg. I l’evangelització de la població indígena, amb l’objectiu de sotmetre-la i assimilar-la al nou poder, es convertiria en la prioritat de l’aparell colonial. Aquest context seria el que explicaria l’arribada de Saloni a Lima.

Plànol d'una missió jesuítica a la nació dels guaranís / Font: Wikimedia Commons.

Com va desenvolupar la seva missió?

Saloni va ser, molt probablement, el primer europeu que va aprendre la llengua guaraní. Però el que destaca, especialment, de la història de Saloni i els pobles autòctons del Chaco és la revolució econòmica i tecnològica que va impulsar aquell missioner català. Saloni va impulsar la modernització de l’aparell productiu indígena i la racionalització del repartiment dels recursos generats per aquell aparell productiu, com una acció prioritària a l’evangelització. Saloni va entendre que aquelles societats abraçarien l’Evangeli amb més convenciment si, prèviament, se les transportava cap a un estadi de progrés social i econòmic. Durant aquelles tres dècades llargues (1588-1632), Saloni va fundar trenta missions que van impulsar un model d’explotació agroramadera gestionat, exclusivament, per la població autòctona.

Amb quins problemes es va enfrontar Joan Saloni?

Des dels inicis (1588) el projecte de Saloni va generar un nivell d’hostilitat important. Però no entre la població indígena, que hauria pogut interpretar la ideologia de Saloni com una estratègia assimilacionista. Sinó per part de les classes colonials establertes als rius Paranà i Uruguai: els encomenderos, colons castellanolleonesos que havien rebut de l’estat una encomienda (una comunitat indígena sotmesa que havia de pagar tributs i prestar serveis no remunerats a l'encomendero com a representant del poder hispànic al territori). Inicialment, Saloni va evitar el conflicte projectant el seu camp de treball cap a zones apartades que, encara, no havien estat colonitzades. Seria, precisament, l’èxit del model que preconitzava el que generaria unes fortes suspicàcies que, de seguida, es transformarien en importants hostilitats.


Representació d'un encomendero hispànic maltractant un indígena / Font: Wikimedia Commons.

“Encomenderos”: colons o delinqüents?

Quan Saloni va travessar els Andes (1588), el model de l'encomienda ja estava en crisi. Quatre dècades abans (1542), el rei Carles I havia prohibit la concessió de noves encomiendas i havia limitat la vigència de les existents a la desaparició de l'encomendero. Però aquest model estava fortament implantat al virregnat del Perú, per les diverses causes anteriorment detallades, i els encomenderos dels territoris allunyats de la capital colonial mantenien el sistema al marge de la llei. Quasi mig segle després de la prohibició, les classes colonials de la cara est dels Andes es transmetien les encomiendas de pares a fills. La derrota del partit encomendero de Pizarro, en el que havia estat el primer conflicte civil de la història colonial sud-americana (1544), no havia impedit la transcendència d’aquella forma d’esclavitud.


Representació idealitzada d'una missió jesuítica a la vall del riu Uruguai / Font: Unesco.

Saloni i les missions

Saloni va promoure un model poblacional i econòmic d’inspiració europea i mercantil. Quan es decidia la creació d’una nova “missió” (una població-explotació) no es confiava res al destí. Els plànols d’aquelles primeres missions són molt reveladors: disposició ordenada dels habitatges i de tots els edificis de la missió; distribució racional de la terra; construcció de xarxes d’irrigació; planificació de les collites; construcció d’edificis d’emmagatzematge; construcció d’elements de transport —fluvial i terrestre— per a la comercialització dels excedents de producció. I, naturalment, el temple religiós; situat en un lloc preeminent de la missió, per recordar a tots els habitants d’aquell establiment que economia i ideologia eren elements indissociables. Joan Saloni seria el primer revolucionari de la història d’Amèrica.


Marc Pons

Podeu llegir l'article orginal a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/cultura/joan-saloni-revolucionari-historia-america-marc-pons_959940_102.html



Autor: Marc Pons




versió per imprimir

  1. Joanet de la Muntanya
    26-10-2023 22:49

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. Xavi G.
    26-10-2023 19:31

    Lo de les orelles m'ho crec.

    Lo de les violacions també, però no que fos Colom qui enviés a la noia per a que la violara un marine. Això ho han tret d'Apocalipsis Now.

    Lo del suïcidi en massa, NO M'HO CREC.

  3. Xavi G.
    26-10-2023 19:24

    Bueno, lo del documental deixau ja, que ja veig que estàs prenem-me el pel des de fa estona, ehhh.

    Mentides a cabassos, tot això son mentides del Miquel Cuní eixe.

  4. Joanet de la Muntanya
    25-10-2023 22:39

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  5. Joanet de la Muntanya
    25-10-2023 22:37

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  6. Xavi G.
    25-10-2023 19:53

    Ah, altra cosa, quan arriba Casaus a Amèrica, Colom feia dos anys que no manava i ni era allí, manava Bobadilla que el va enviar cap a Espanya pres i emmanillat.

    No és font de primera mà per saber que va passar o no en temps de Colom, i se suposa que és l'única font que tenim d'aquells primers anys de Colom a Amèrica, però en tot cas única font de quan ja no manava.

  7. Xavi G.
    25-10-2023 19:02

    Creus??

    Que no saps castellà, Joanet? Per la mort de Déu home, per la mort de Déu!!

  8. Joanet de la Muntanya
    25-10-2023 14:09

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  9. Xavi G.
    25-10-2023 13:31

    Collins, concretament al minut 30'48''. Has dit que això que diu i que jo he reproduït és mentida.

    https://www.youtube.com/watch?v=Q93OVEefvFg

  10. Joanet de la Muntanya
    25-10-2023 12:54

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  11. Xavi G.
    25-10-2023 12:28

    Ah, que sembla que els hi està permès als acadèmics divulgar mentides per als no professionals de la història, que és el 99,99% de la humanitat. Jo crec que no. Això és un crim contra la humanitat si el que diu és mentida.

    Per a tu sembla que és mentida el que diu. L'has denunciat? T'has ficat al seu correu o bloc i li has escrit dia rere dia per retreure-li el delicte o per desautoritzar-la com fas aquí dia rere dia entre els no-professionals??

    No? Ho ha fet algun dels seus col·legues? L'ha denunciat algú? L'ha desautoritzat algú?

    No? Doncs jo aquí solemnement em declaru Agent 0017 No-professional amb llicencia per a mentir (sense voluntat realment de fer-ho) sense que ningú s'atreveixi a desautoritzar-me ni a ridiculitzar-me a la mínima. Au.

  12. Joanet de la Muntanya
    24-10-2023 22:56

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  13. Xavi G.
    24-10-2023 22:39

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  14. Joanet de la Muntanya
    24-10-2023 18:10

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  15. Xavi G.
    24-10-2023 12:57

    Almenys, pel que he pogut veure, el Casaus en les seves crítiques va tindre la decència de no nomenar mai directament al Colom.

  16. Xavi G.
    24-10-2023 12:43

    Vale vale valeeee, aquí el més ignorant soc jo.

    Però em costa de creure que Colom, que no va estar ni vuit anys al capdavant del poder colonial fins que va estar substituït pel Bobadilla, i la meitat d'ells els va passar embarcat d'aquí cap allà i amb guerres internes, tingués TOTA la responsabilitat del que va passar. Penso que entre la enemistat de la corona cap a d'ell i els posteriors retrets de Casaus a la colonització se li ha penjat una culpa a qui menys es podia defendre. El cap de turc.

  17. Joanet de la Muntanya
    24-10-2023 10:19

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  18. Xavi G.
    23-10-2023 19:55

    A veure, Fernando, que siguis curt d'entendederes no vol dir que jo menteixi.

    Es clar que és parlava català, juntament amb el castellà una mica posteriorment, però que, com va passar a la península, el castellà va anar imposant-se mitjançant tota classe de pressions i males arts.
    El substrat català en la actual parla hispano-americana ahí està i els colons catalans i aragonesos que hi van anar des d'un primer moment també estan documentats.

    Però és que no té res a veure les "encomiendas" amb la procedència dels colons. Ovando va manar instaurar aquest sistema i ja foren els colons catalans, aragonesos o castellans, tots van tindre que agafar a aquest sistema.


    I ja després tenim al Colom dolentíssim, maligne i endimoniat que va ser jutjat. Hahahahahaaa, jutjat, jutjat per qui? Però si ara mateix la justícia espanyola és una pura vergonya imaginat en aquells obscurs i inquisitorials temps. Pa' tremolar.
    El que sabem és que el pare Casaus només deia coses bones d'ell i el defensava, i es el pare Casaus qui demanà acabar amb les "encomiendas".

    I ara, els ewokes nordamericans demonitzen al Colom i volen santificar al Casaus. Nyas coca! P'arrancar a córrer tu!!



    ** Per cert, Fernando, missatge agafat respecte al romànic castellà i als borgonyons que vas fer en una altra entrada. Em sap mal que no vulguis reconèixer l'impacte que va tenir l'entrada dels borgonyons i la resta de magnats catalans, occitans i francs en guerra santa durant dècades i dècades per a Castella. Em sap mal que continues en la ignorància.

  19. Fernando III el Santo
    23-10-2023 16:20

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  20. Fernando III el Santo
    23-10-2023 16:16

    Castellanos malos catalanes buenos, la dicotomía del nacionalismo catalán. El discurso de amigos y enemigos, o conmigo o contra mí, dios y el demonio. Por supuesto ni merece la pena entrar en un debate que parte de la falsedad de que Colón era catalán y que no era un criminal esclavizador por lo que fue juzgado y condenado.

  21. Xavi G.
    23-10-2023 12:45

    O sigui, que les forces reaccionaries de la corona aparten a Colom del virregnat americà, es substituït pel Bobadilla i aquest pel Nicolas d'Ovando, que és qui implanta el sistema de "encomiendas" a Amèrica.

    Com que els jesuïtes sembla que es van fundar a Catalunya per catalans o, si més no, els primers finançadors de l'ordre eren catalans, d'això no hi ha cap dubte sembla, podem inferir que, d'haver seguit Colom en el virregnat, el sistema colonial que s'hagués imposat és el sistema revolucionari que es relata en aquest article i no el sistema delinqüencial de "encomiendas" castillanes, que van causar en bona mida el genocidi aborigen.

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35181

Aconseguits 2200€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
La història oficial ens diu que les Capitulacions que van pactar els Reis i En Colom per anar a descobrir les...[+]
L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]
Ignasi Catalan començà a sospitar la procedència ibera de les barres en fixar-se que les figures geomètriques...[+]
Es confirma, a nivell pràctic, la tesi que els catalans eren coneguts o confosos per...[+]