Crea el teu compte
Accedeix
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil

Articles


Salom i Alaix, dos catalans amb una història personal diferenciada, serien els caps de la famosa batalla del Callao, per l'alliberament del Perú.


LLEGEIX-NE MÉS »

1752 lectures

Sabíeu que les actuals Drassanes de Barcelona —l’expressió més notable del poder econòmic i marítim català— són obra del segle XVI? Llavors, on era la decadència de Catalunya i el seu desinterès pel comerç i la navegació, que ens diuen els historiadors? No serà que darrera les Drassanes s’hi amaga una altra història, que el món acadèmic es resisteix a acceptar? En aquest article N’Andreu Marfull, posa en evidència el cúmul de contradiccions i «la falta d’esperit crític dels historiadors, quan s’aferren al que no té sentit pel fet (poderós) que capgirar la història pot resultar, segons com, un maldecap per als seus autors. Per no dir la seva condemna acadèmica, pública i social».


LLEGEIX-NE MÉS »

5330 lectures
NOTICIES » 05-02-2024

Avança l'ocupació

El govern d'Aragó continua atacant la presència de la llengua catalana als municipis de la Franja.


LLEGEIX-NE MÉS »

3128 lectures
NOTICIES » 02-02-2024

Generalitat, poder real

El descobriment del manuscrit de començaments del segle XV que recopila les normes fundacionals de la Generalitat confirma que, ja en els seus orígens, la institució era estrictament independent de la corona.


LLEGEIX-NE MÉS »

2193 lectures

En Carles Camp troba un “Palau de Montserrate” durant un viatge fet a Portugal.


LLEGEIX-NE MÉS »

3095 lectures

La primera part de l’estudi sobre les víctimes de l’espoli franquista a Caldes de Montbui (Vallès Oriental, Catalunya) ha permès identificar i documentar els béns requisats a entitats i indústries, i determinar on van anar a parar.


LLEGEIX-NE MÉS »

1237 lectures

La Generalitat va encarregar-lo l'any 1602 al popular cartògraf neerlandès Jan Baptist Vrients.


LLEGEIX-NE MÉS »

5269 lectures

A Itàlia es creu que «La bella princesa» duia els cabells recollits amb una «trena catalana», una moda introduïda en aquella península, al segle XV, per Isabel d’Aragó.


LLEGEIX-NE MÉS »

2277 lectures

Toldrà, Badia, Narbona, Colonques, Bodí, Montparler, Gascó, Lacomba, Amiguet, Lafarga… Són cognoms que ens resulten ben nostrats. Són, tanmateix, cognoms d’origen occità, resultat de les diferents onades que, procedents del sud de l’actual França, van assentar-se a casa nostra.


LLEGEIX-NE MÉS »

2200 lectures

El 7 d'abril de l’any 1817, fa 203 anys, en el marc de les revolucions i guerres de la independència americanes, les tropes colonials espanyoles entraven a la ciutat de Barcelona.


LLEGEIX-NE MÉS »

3017 lectures

Vet aquí els comentaris d’En Pere Baladron, després de visualitzar la taula rodona que el programa “Millenium” va emetre sobre la catalanitat d’En Colom el 23 de maig del 2006.


LLEGEIX-NE MÉS »

2377 lectures

Va arribar a la Península des de França durant l’etapa que Catalunya va estar incorporada a l’Imperi napoleònic.


LLEGEIX-NE MÉS »

3050 lectures

Les figures prehistòriques, que tenen entre 5.000 i 3.000 anys d'antiguitat, representen animals i estrelles i es mantenen en un estat de conservació excepcional.


LLEGEIX-NE MÉS »

1698 lectures

Des del 1927 existeix a Montevideo un club de futbol fundat per catalans i amb els colors de la bandera catalana.


LLEGEIX-NE MÉS »

1304 lectures

En un capitell del claustre del monestir de Ripoll es poden contemplar dos xinesos ben abillats, un amb grans bigotis que li cauen comissura dels llavis avall, i un altre que subjecta un present. Es tracta de dos ambaixadors tàrtars que van acudir a la cort de Jaume I. Dos emissaris procedents de la frontera invisible que separava Occident a l’edat mitjana de l’imperi dels mongols que s’estenia a la fi del món.


LLEGEIX-NE MÉS »

1638 lectures

La llegenda de Sinterklaas, transformat pels nord-americans en Santa Claus, té un origen alacantí segons diverses versions.


LLEGEIX-NE MÉS »

1514 lectures
...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
38241 lectures
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Fa uns mesos en Cesc Garrido ens feia saber que el terme anglès marines podia ser el mateix mot català mariners,...[+]
Un intent de desfalsificació i restauració...[+]
Si com exposa en Jordi Bilbeny, els Della Rovere són els Rovira de Morella, llavors Sixte IV hauria d’haver...[+]
En un plec adreçat a l'Audiència de Descàrrecs l'any 1504, en Cristòfor Colom diu de si mateix que des de...[+]