Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Per estimar el país cal sentir que té un passat, però no cal estimar l’embolcall històric d’aquest passat.
Cal estimar la seva part muda, anònima, desapareguda"
Simone Weil
ARTICLES » 13-06-2022
Jordi Bilbeny

«Respostes». Una resposta per guanyar el futur

Pròleg d’En Jordi Bilbeny al llibre «Respostes» (una antologia de textos del web respostes.cat), que En Josep-Oriol Jorba va editar a l’abril del 2020.

»
1842     

ARTICLES » 10-06-2022
Jordi Bilbeny

Malta segons En Jordi Bilbeny

En Biel Ferrer ha entrevistat En Jordi Bilbeny a l'entorn de l'illa de Malta, de la seva relació amb Catalunya i del llibre que aquest setembre editarà sobre el tema. Us oferim aquesta entrevista, que dura 11 minuts.

»
3415     

ARTICLES » 07-06-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Cresques Abiatar, el primer oftalmòleg català que va operar de cataractes

Cresques Abiatar va operar de cataractes el comte-rei Joan II, que feia set anys que havia perdut la visió. Un nou article d'En Marc Pons del diumenge, 5 de juny de 2022 a Barcelona.

»
1921     

ARTICLES » 03-06-2022
Biel Ferrer Puig

El Centre de Lectura censura

El professor de Llengua i Literatura Catalanes Biel Ferrer denuncia la censura que el Centre de Lectura de Reus va exercir perquè no es pogués presentar a la seva entitat el llibre d'En Jordi Bilbeny «Cristòfor Colom i l'Amèrica Catalana»

»
2614     

ARTICLES » 01-06-2022
Sergi Turiellla

Fortificant la defensa d’En Colom

Article que hem extret del blog "Els Ponts de Sant Boi" d'en Sergi Turiella, en el qual l'autor fa una ressenya del darrer llibre publicat per En Jordi Bilbeny 'Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana.'

»
1882     

ARTICLES » 30-05-2022
Pep Mayolas

Un cas de censura enlluernadora

Un article de l’any 1959 aportava proves irrefutables de la censura espanyola al segle XVI sobre els llibres d’història d’Amèrica. En Pep Mayolas es demana com és que el censor va deixar unes traces tan manifestes d’uns procediments que, per definició, es volien discrets, reservats i imperceptibles

»
3713     

ARTICLES » 28-05-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Violant d'Aragó; la catalana que va fabricar el mite de Joana d'Arc

Amb la seva enèrgica intervenció, va canviar la història de França. Però, abans, hauria pogut canviar la de Catalunya. Article d'En Marc Pons a el nacional.cat d'avui dissabte 28 de maig.

»
2864     

ARTICLES » 25-05-2022
Francesc Garrido Costa

La cúpula lleonardina de l’església de la Mercè

En Cesc Garrido ha trobat que l'actual i l'anterior cúpula de la basilica de la Mercè de Barcelona tenen una semblança extraordinària amb una cúpula que apareix dibuixada al còdex Ashburnham d'En Leonardo de Vinci.

»
1841     

ARTICLES » 23-05-2022
Institut Nova Història

La 9a Universitat Nova Història ja té data

Benvolguts seguidors de l'Institut Nova Història, ja tenim les dates per a la 9a Universiat Nova Història. Reserveu-vos-les!

»
2595     

ARTICLES » 20-05-2022
Javier Sierrra/La Razón

Cervantes i el fracàs de la veritat

Fins a sis retrats del geni han circulat pel món aquests anys. Cap, que sapiguem, ho és. Article d'En Javier Sierra a la Razón del 15 de maig d'enguany.

»
3183     

ARTICLES » 18-05-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Els primers cotxes catalans i la reacció del poder espanyol

Article d'En Marc Pons del 31 de maig del 2020. A Barcelona hi havia tres fàbriques d’automòbils; que no tan sols lideraven el mercat peninsular, sinó que competien —i sovint superaven— amb els models de les grans marques franceses i alemanyes de l’època. Aquest detall no va passar desapercebut pels governs espanyols de l’època, que, lluny de fomentar polítiques favorables a la consolidació de la indústria automobilística catalana, la van sotmetre a una pressió brutal amb l’únic propòsit de deslocalitzar la seva producció.

»
2393     

ARTICLES » 16-05-2022
Jordi Bilbeny/Buc de llibres

Videus sobre «Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana»

Us presentem dos videus que reprodueixen la conferència que En Jordi Bilbeny va impartir a la llibreria Buc de Llibres de Mataró el 12 de maig d'enguany acompanyat d'En Ferran Mozas i l'Esteve Guardiola.

»
1635     

ARTICLES » 13-05-2022
Institut Nova Història

Nova campanya de micromecenatge pel nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Redescobrint la Malta Catalana»

Aprofitant que s’ha acabat la campanya de Sant Jordi i que ara, amb calma, ens podem dedicar a proumoure les nostres pròpies obres, l’Institut Nova Història ha obert una campanya de micromecenatge per editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Redescobrint la Malta Catalana». L'autor hi tracta tot un seguit de temes cabdals per a la comprensió de la història catalana d’aquesta illa i arxipèlag, des de les darreries del segle XIII, en què els catalans la conquereixen, fins a l’arribada dels cavallers de Sant Joan, al 1530.

»
2862     

ARTICLES » 10-05-2022
Josep Guijarro

Els misteriosos escacs d'Àger: un tauler iniciàtic

Al segle XIX van ser descobertes les peces d'un misteriós joc d'escacs a la comarca lleidatana de la Noguera. Havien estat esculpides en vidre de roca. Les peces posseïen unes misterioses inscripcions que, fins ara, no han estat desxifrades. Per què servien? Pertanyien realment a uns escacs o, potser, a un altre joc iniciàtic?

»
2706     

ARTICLES » 07-05-2022
Cercle Català d'Història

El catalanisme contra Colom

El que estem vivint en els darrers anys al voltant de la figura de l’almirall Cristòfor Colom ens hauria de fer avergonyir a tots aquells que tinguem una mica de criteri. La campanya desfermada en la darrera dècada envers el personatge és de dimensions bíbliques. Article editorial del Cercle Català d'Història.

»
2197     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35122     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
En Pep Mayolas reflexiona al voltant de la figura d'en Gonzalo Fernández de Córdoba, que podria ser en realitat...[+]
Les reflexions sobre la bandera dels Estats Units ens poden donar més d'un ensurt. Respira i relaxa't, perquè...[+]
Dues cartes del rei Ferran a en Diego Valera, a la tardor del 1476, en què el monarca dóna ordres d'atacar...[+]
A començament de febrer es va donar a conèixer als mitjans de comunicació el resultat de la restauració de la...[+]