Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Cal tractar amb cura les històries velles; s'assemblen a roses marcides que es desfullen al mínim contacte."
Selma Lagerlof
ARTICLES » 24-01-2022
Lluís Roldán i Pascual

Presentació del llibre ‘Corona d’Aragó, història amagada de la Nació Catalana’

El 19 de desembre del 2021, En Lluís Roldan va presentar el seu llibre ‘Corona d’Aragó, història amagada de la Nació Catalana’ al Bar Versalles de Sant Andreu del Palomar (Barcelona). Heus ací el text de la presentació.

»
3110     

ARTICLES » 22-01-2022
Incunabula/ Joan Romeu

Un llibre català de secrets

El tuitaire @incunabula es fa ressò d'un llibre esplèndid sobre agricultura -del qual en reproduïm onze imatges a plena grandària- que va ser editat en català a Barcelona l'any 1617. Les piulades originals són en anglès i les ha traduïdes En Joan Romeu. Aquest llibre el va escriure En Miquel Agustí i s'intitula 'Llibre dels secrets de agricultura, casa rustica i Pastoril'. 9 anys després va ser publicat en versió castellana i des d'aleshores es va reimprimir sovint i només en aquest idioma. Un altre llibre editat primerament en català i poseriorment només en castellà. Per què no es va tornar a publicar en la nostra llengua? Per Decadència o per Inquisició?

»
2558     

ARTICLES » 21-01-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Jordanus Catalanus, el primer europeu Índia endins

El viatge de Jordanus Catalanus va despertar l’interès de les clases mercantils i de les cancelleries de l’època. Article d'En Marc Pons editat a 'Elnacional.cat' el 16 de gener del 2022.

»
2279     

ENTREVISTES » 20-01-2022
Manuel Lillo/Enric Solà

Als Països Catalans hi havia unitat jurídica

Tot i que ha exercit com a registrador de la propietat, Enric Solà i Palerm (València, 1941) és llicenciat en dret, filosofia i medicina. Autor de l’Estatut d’Elx (1975) i de l’“Informe jurídic sobre l’ensenyament del valencià” durant l’etapa preautonòmica’, ha estat reconegut per la seua aportació a la disciplina del dret i dels Furs valencians. Solà té la tesi que, en matèria de drets, els Països Catalans van tindre una unitat indiscutible. Pel seu interès intrínsec i com a obituari a l'entrevistat, que ens va deixar abans d'ahir, publiquem aquesta entrevista que En Manuel Lillo va fer-li per a la revista 'El Temps' al 9 d'octubre del 2017.

»
2682     

ARTICLES » 19-01-2022
Jordi Bilbeny

El Pare Marcillo i les lletres catalanes

Hi va haver realment «Decadència» a les lletres catalanes, perquè tothom va deixar d’escriure per voluntat pròpia o es va passar al castellà? O hi ha hagut una censura impecable que, mantinguda a peu i a cavall pels nostres intel·lectuals, polítics i acadèmics no ens ha permès adonar-nos de l’usurpació de tot el tresor llibresc de la nostra Nació? Article d'En Jordi Bilbeny.

»
3389     

ARTICLES » 18-01-2022
Lluís Botinas

1714 i el genocidi català

Reproduïm el parlament d'En Lluís Botinas intitulat '1714 i el genocidi català. Extractes de la conversa «La situació actual i la vigència de les Constitucions Catalanes»'. Es tracta d'un videu que dura 13 minuts. N'hem transcrit els cinc primers passatges.

»
5939     

ARTICLES » 16-01-2022
Ràdio Vilablareix

Entrevista a En Pere Alzina

En Dídac Romagós va entrevistar per a Ràdio Vilablareix l'ornitòleg Pere Alzina durant més de mitja hora. Hem agafat la part de la falca ràdiofònica en què aquest biòleg parla de la influència que el català va exercir sobre la llengua maltesa, en concret sobre els noms dels ocells, i la part en què fa una aferrissada i ben raonada defensa de la tasca d'En Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història arran de la publicació del llibre 'Pseudohistòria contra Catalunya'. El tall de la primera part comença al segon 0'17 i el de la segona al minut 7'35. Hem transcrit la pregunta i la resposta de la primera part.

»
2846     

ARTICLES » 12-01-2022
Nosaltres La Veu

Tal dia com hui del 1706 el Borbó Felip V va cremar Vila-real

Nosaltres la Veu ens informa que el 12 de gener de l'any 1706 el rei Felip V de Borbó va fer cremar Vila-real (la Plana Baixa) i va provocar l'assassinat en tres hores de 253 persones d'un total de 3000. És un episodi d'extraordinària importància i molt desconegut en la història dels valencians. L'Associació Cultural Socarrats ha editat un videu d'uns 12 minuts sobre aquesta salvatjada militar. El reproduïm al final de l'article.

»
2561     

ARTICLES » 12-01-2022
Biel Ferrer i Puig

La cigarreta de Gabriel Ferrater: el misteri de la ‘Decadència’ literària

Novè article sobre deu que En Biel Ferrer dedica a Gabriel Ferrater. En aquesta nova entrega En Ferrer relaciona En Ferrater amb una altra personalitat intel·lectual: En Jordi Bilbeny. Fa una glossa de tots dos, que havien quedat perplexos pel «misteri» anomenat «Decadència» de la literatura Catalana. En Bilbeny prova, molt convincentment, de resoldre'l en el seu assaig «Inquisició i Decadència. Orígens del genocidi lingüístic i cultural a la Catalunya del segle XVI» (2018). Article publicat a 'reusdigital.cat' ahir 11 de gener del 2022.

»
2083     

ARTICLES » 11-01-2022
Joan Canadell

'Els orígens del miracle econòmic català': una lectura

En Joan Canadell s’ha llegit el llibre “Els orígens del miracle econòmic català” de l'Antoni Simon i Tarrés i n’ha fet un resum per mitjà de més de 20 piulades. Nosaltres les hem resumides en un text unitari. El miracle econòmic català no comença al segle XVIII, com se’ns ha volgut fer creure, sinó a finals del segle XV amb l’anomenada Sentència Arbitral de Guadalupe i, entre d’altres coses que explica En Canadell, amb l’or, la plata i les espècies que venien d’Amèrica —afegim nosaltres— .

»
2622     

ARTICLES » 09-01-2022
Pep Mayolas

Doctors contra l’Institut Nova Història (1)

Iniciem una sèrie de comunicacions en resposta al capítol principal del llibre «Pseudohistòria contra Catalunya» (Eumo Editorial, 2020), en què es descarta el cavaller barceloní Joan Colom i Bertran com a veritable personalitat del Descobridor d’Amèrica. Escrit d'En Pep Mayolas.

»
5414     

ARTICLES » 08-01-2022
Lluís Brines

L'armorial de Gelre i la Corona d'Aragó

L'Armorial de Gelre és un llibre d'armes que va ser dissenyat entre 1369 i 1396 a Holanda. És una important font medieval d'heràldica. Conté al voltant de 1800 escuts de prínceps, clergues i seglars de l'Europa occidental, oriental i central. L'Armorial de Gelre dedica un foli sencer a la Corona d'Aragó. A l'Armorial hi apareixen els escuts més importants dels diferents regnes d'aquesta Corona i també dels seus senyors feudals més rellevants. En Lluís Brines n'ha fet un estudi molt detallat, acompanyat de moltes imatges.

»
7062     

ENTREVISTES » 08-01-2022
Eduardo Huchin, Karla Sánchez i Aurora Luque

Rellegir els clàssics contra la hipocresia

L'Eduardo Huchin Sosa i la Karla Sánchez van entretrevistar l'1 de desembre passat per a la revista digital 'Letras Libres' l'Aurora Luque, filòloga, sobre la vigència de l'Antiguitat Clàssica en el nostre present.

»
2168     

ARTICLES » 06-01-2022
Xavier Roig

El nostre idioma no té adversaris

La deriva ideològica del diari 'Ara' és com més va més preocupant. El dia 23 de desembre havia de publicar un valent article d'En Xavier Roig sobre els factors que han portat la llengua catalana a un atzucac, però els responsables de la publicació l'hi van censurar. Nosaltres l'hem agafat del seu blog 'parlemclar.cat'.

»
4406     

ARTICLES » 05-01-2022
Martí Paola/Rac1 Cat

A Catalunya, l’últim dia de l’any no sempre ha estat el 31 de desembre

A Catalunya i a la resta de la Nació Catalana, el canvi d'any no sempre s'ha celebrat el dia 1 de gener. Des de l'Edat Mitjana, sobretot a partir del rei Pere III el Cerimoniós, fins al segle XVIII s'esqueia al 25 de desembre, és a dir, el dia de Nadal. Recollim un article que Martí Paola va escriure per a Rac1 el 28 de desembre del 2021.

»
1987     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
34987     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
No deixa de ser soprenent que el terme anglès “marine” s’assembli tant al mot català “mariner” i que...[+]
Si en Leonardo da Vinci va ser en realiat en Lleonard della Rovere, com defensa en Jordi Bilbeny, aleshores la...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
El Racing Club Lens de França llueix els colors de la bandera catalana a la samarreta.Una llegenda explica que...[+]