Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil
ARTICLES » 24-03-2022
Pep Mayolas

Doctors contra l’Institut Nova Història (4)

Quart lliurament en resposta al capítol central del llibre Pseudohistòria contra Catalunya (Eumo Ed. 2020), on es tracta de la relació d’En Joan Colom i Bertran amb la navegació, l’espoli de documents i els rastres tant dels Colom Bertran com de les insígnies reials en l’heràldica del Descobridor

»
2670     

ARTICLES » 23-03-2022
Santiago Serra i Maurici

Martín Alonso Pinzón a Cotlliure: el quadre

En Santiago Serra i Maurici ha fet recerca sobre un quadre anònim en el qual hi ha pintat l'Alfons Anes Pinçon, conegut com Martín Alonso Pinzón per la història oficial. L'Alfons Anes va ser company d'En Cristòfor Colom en la descoberta de les Amèriques. En Serra conclou que el retrat és autèntic i coetani de l'Anes Pinçon i d'En Colom i que el paisatge que hi ha darrere és el de la vila de Cotlliure, a la Catalunya Nord.

»
4173     

ARTICLES » 22-03-2022
Xavier Climent

Parlament d’En Xavier Climent al 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

En Xavier Climent, que va parlar al 20è Simposi sobre la historia censurada de Catalunya, recomana que abans de cercar la veritat –fenomen molt subjectiu- busquem els fets sobre els quals aquesta es recolza.

»
1303     

ARTICLES » 21-03-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Quan a l’Imperi otomà es parlava català

Fins a l’Holocaust de 1942, la Diàspora katalanim als dominis de l’Imperi otomà va conservar la llengua catalana. Article d'En Marc Pons.

»
2008     

ARTICLES » 17-03-2022
Agència EFE/ Diari de Tarragona

Troben a Altafulla un dels temples mitreus més grans de l'imperi romà

És una construcció dedicada al culte secret del déu Mitra. Notícia de l'agència EFE que reprodueix el Diari de Tarragona.

»
1932     

ARTICLES » 16-03-2022
Pep Mayolas

Una polèmica del Monestir de Pedralbes traslladada a Àvila

En Pep Mayolas ens presenta un indici més conforme alguns aspectes de la vida de l’anomenada Teresa de Ávila s’alimenten artificiosament de la realitat catalana al monestir de Pedralbes.

»
3120     

ARTICLES » 15-03-2022
Aleix Galvany

Aleix Galvany ressenya el llibre 'Carles I sense censura'

Aleix Galvany ha fet una ressenya del llibre 'Carles I sense censura' d'En Jordi Bilbeny a través d'un videu del canal YouTube.

»
1949     

ARTICLES » 14-03-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Per què València va rellevar Barcelona en el lideratge catalanoaragonès?

València va aprofitar l’etapa crítica de Barcelona durant el segle XV, una etapa marcada pels conflictes interns catalans, per rellevar-li la capitalitat de la Corona catalanoaragonesa. Article d'En Marc Pons.

»
2420     

ARTICLES » 12-03-2022
Ivan Giménez

El nom «Aragó» entre els segles IX i X: recorregut historiogràfic i documental

L'Ivan Giménez en el següent article fa un recorregut per la documentació reial i cronística entre els segles IX i X i ens mostra algunes curiositats respecte al mot «Aragó». Hi ha algun document o crònica original de les centúries descrites on aparegui el nom Aragó?

»
2849     

ARTICLES » 10-03-2022
Francesc Roca

La falsificació de la història: per Francesc Roca

Com que la història de les nacions l'escriuen i la difonen per tots els mitjans els qui són més propers als vencedors -grups o estats o sistemes-, la història dels grups o països sense estat propi és o bé una història oculta i amagada o bé senzillament no existeix. En aquest videu En Francesc Roca es fa ressò de com ha estat de falsificada la història de Catalunya per Castella i de pas cita els mots de Cristòfor Despuig sobre la catalanitat exclusiva de l'empresa americana.

»
2858     

ARTICLES » 09-03-2022
Pep Mayolas

Doctors contra l’Institut Nova Història (3)

Tercer lliurament de contestació al capítol central del llibre Pseudohistòria contra Catalunya. Encara sobre En Joan Colom i Bertran com a Cristòfor Colom.

»
3043     

ARTICLES » 07-03-2022
Josep Baella Isanta

Corona d'Aragó

Avui la història de la “Corona d’Aragó” s’està reescrivint, construïda exclusivament pel regne d’Aragó, on la història de la nació catalana hi resta desapareguda. Article d’en Josep Baella Isanta a El Punt-Avui+ del proppassat 22 de febrer.

»
3383     

ARTICLES » 06-03-2022
Arturo Rodríguez

Isabel Losa de Còrdova, la sàvia inexistent que fins i tot té un carrer

L'Arturo Rodríguez -conegut en aquest web per Santo Job- ha descobert que rere la personalitat d'Isabel Losa de Còrdova, que fins i tot té un carrer dedicat en aquesta població andalusa, s'amaga la monja clarissa Isabel Josa de Cardona. Article a la revista digital 'El reto histórico' del 8 de febrer d'enguany.

»
3965     

ARTICLES » 05-03-2022
Lleonard Garcia Solà

‘Alcarràs’ ‘vs’ ‘Uncharged’

Arran de l’Ós d’Or per al film català 'Alcarràs', a Alemanya es fan ressò del fet que "Espanya s'aprofita dels èxits dels catalans". Article d'En Lleonard Garcia Solà a El Punt-Avui+ del 27 de febrer del 2022.

»
2107     

ARTICLES » 03-03-2022
Jordi Bilbeny

Santa Teresa, les taronges i l’aigua de tarongí

¿És normal que la gent regali taronges a Santa Teresa mentre viu i viatja per les Castelles i ella, a fi de millorar la salut, prengui aigua de tarongí, feta amb les fulles de la flor del taronger? ¿O és que es trobava en d’altres ciutats catalanes que la censura ha esborrat, però deixant el rastre mediterrani inconfusible de la taronja? En Jordi Bilbeny ho mira d’escatir en aquest article.

»
3503     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35110     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quan va arribar el blat de moro a Catalunya? Tot i que sembla, pel nom, que ja hi havia de ser des de temps...[+]
Recuperem aquest article d'En Jordi Bilbeny, aparegut al 1994, que identifica com a "llegua catalana" la "llegua...[+]
L’historiador aragonès Jerónimo Çurita ja va certificar que l’anomenada Franja de Ponent formava part...[+]
Recuperem dels nostres arxius un article fantàstic d'En Josep M. Comajuncosa, on ens refresca dades essencials...[+]