Accediu  |  Registreu-vos-hi
"La història és la mentida enquadernada."
Enrique Jardiel Poncela
ARTICLES » 07-05-2022
Cercle Català d'Història

El catalanisme contra Colom

El que estem vivint en els darrers anys al voltant de la figura de l’almirall Cristòfor Colom ens hauria de fer avergonyir a tots aquells que tinguem una mica de criteri. La campanya desfermada en la darrera dècada envers el personatge és de dimensions bíbliques. Article editorial del Cercle Català d'Història.

»
2199     

ARTICLES » 04-05-2022
Joan Cassola

La pedra de Jung

En aquest article, En Joan Cassola ens parla del psicòleg Carl Gustav Jung, que tenia de referent el metge i alquimista català del segle XIII Arnau de Vilanova, i suggereix la possibilitat que els arquetips també es puguin censurar.

»
2254     

ARTICLES » 02-05-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Els catalans que van defensar el Quebec

El regiment Royal-Roussillon, format per soldats catalans, va tenir un paper extraordinari en la Guerra del Quebec. Article d'En Marc Pons a El Nacional.cat.

»
2272     

ARTICLES » 30-04-2022
Jordi Bilbeny

Castella o el país dels peixos

Us oferim un fragment del capítol 15è del llibre d’En Jordi Bilbeny "Brevíssima Relació de la Destrucció de la Història. La falsificació de la descoberta catalana d’Amèrica", publicat per primer cop al 1998, on podreu adonar-vos que els noms que En Colom dóna als peixos demostren que som davant d’una traducció maldestra d’un text català destruït per raons d’Estat.

»
5749     

ARTICLES » 27-04-2022
Diari La Veu

Descobreixen una traducció d’obres del poeta barroc Francesc Fontanella

Un dels documents evidencia per primera vegada una representació del teatre de Fontanella.

»
2228     

ARTICLES » 25-04-2022
Bel·lònides/la Història Usurpada

Per què l'independentisme de Sicília té per bandera la senyera catalana?

En Bel·lònides explica en aquest article, extret del seu blog 'La història Usurpada', els motius pels quals els independentistes sicilians han agafat com a emblema l'ensenya catalana i assaja d'explicar l'origen etimològic de la denominació 'Sicília'.

»
4631     

ARTICLES » 21-04-2022
Pedro Luís Chinchilla

Història del naufragi més important de l’Armada Invencible

Per a alguns va ser el primer naufragi de l’Armada Invencible, per a uns altres el segon i per a uns altres el tercer; però gairebé per a tots va ser el naufragi definitiu de l’Armada Invencible: el de la galiassa La Girona. Escrit d'en Pedro Luís Chinchilla i traduït per En Joan Romeu.

»
1750     

ARTICLES » 20-04-2022
Institut Nova Història

L'Institut Nova Història torna al carrer per Sant Jordi

Després de dos anys ben bons, tornem a vendre llibres dels nostres investigadors amb motiu de la diada de Sant Jordi.

»
2000     

ARTICLES » 18-04-2022
Jordi Bilbeny

'Inquisició i Decadència' va ser presentat a Berga

El 26 de març d'enguany En Jordi Bilbeny va fer una xerrada a Berga, amb la prèvia presentació d'En Biel Ferrer i Puig, sobre ell seu llibre 'Inquisició i Decadència'. Us oferim cinc talls de videu que reprodueixen ambdués intervencions.

»
2487     

ARTICLES » 12-04-2022
Mercè Quer

Un indígena americà a l’església de Maials

A damunt del timpà de la la portada de l'església de Maials s'hi pot observar el rostre d'un indi "maia" emplomallat. La Mercè Quer ens explica quan va ser-hi instal·lat i en homenatge a qui.

»
2233     

ARTICLES » 11-04-2022
Francisca Ponce

Fa segles que patim la manipulació de la història

Heus ací les impressions que li va despertar a la Francisca Ponce la conferència d’En Jordi Bilbeny, a la qual va asssistir, al Centre de Formació d’Adults Segrià, conferència intitulada ‘la censura d’estat i la Història de Catalunya: proves i raons’.

»
1966     

ARTICLES » 08-04-2022
Àlex Grijelmo

El català d'En Quixot

L’Álex Grijelmo, castellà, s’adona que don Quixot i Sancho comprenen molt bé la llengua catalana quan, en l’obra homònima, s’endinsen per Catalunya. No deu ser perquè tots dos també eren catalanoparlants? Article a El País.

»
2991     

ENTREVISTES » 05-04-2022
Marc Codinas/ Pere Alzina

Pere Alzina: “Quasi no s'han estudiat els diversos segles d'influència catalana a Malta”

Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.

»
7486     

ENTREVISTES » 04-04-2022
Dolors Pifarré

Els catalans que es van aventurar pel Mar del Nord eren molt llançats

En Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.

»
4740     

ARTICLES » 31-03-2022
Jordi Bilbeny

La confiscació i la destrucció de les cartes originals de Santa Teresa de Jesús

Què se’n va fer de les més de 20.000 cartes que, segons els entesos, va escriure Santa Teresa? Es van perdre soles? Les van fer desaparèixer els amics de la Santa? O va ser la Inquisició i la censura d’Estat qui les va fer recollir per poder crear de cap i de nou la biografia de la monja castellana? En Jordi Bilbeny ho intenta escatir en aquest estudi.

»
4134     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35134     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'acadèmia peruana de la llengua reconeix l'origen català algunes paraules com...[+]
Pep Comajuncosa analitza les connexions de Calixt III amb la casa reial...[+]
Al núm. 27 de la revista dDona, del febrer del 2012, la seva directora Eugènia Carrasco hi publica un article...[+]
El català va ser la llengua dominant a la Cúria romana durant els pontificats de Calixt III i Alexandre VI. En...[+]