Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)
ARTICLES » 05-03-2022
Lleonard Garcia Solà

‘Alcarràs’ ‘vs’ ‘Uncharged’

Arran de l’Ós d’Or per al film català 'Alcarràs', a Alemanya es fan ressò del fet que "Espanya s'aprofita dels èxits dels catalans". Article d'En Lleonard Garcia Solà a El Punt-Avui+ del 27 de febrer del 2022.

»
2111     

ARTICLES » 03-03-2022
Jordi Bilbeny

Santa Teresa, les taronges i l’aigua de tarongí

¿És normal que la gent regali taronges a Santa Teresa mentre viu i viatja per les Castelles i ella, a fi de millorar la salut, prengui aigua de tarongí, feta amb les fulles de la flor del taronger? ¿O és que es trobava en d’altres ciutats catalanes que la censura ha esborrat, però deixant el rastre mediterrani inconfusible de la taronja? En Jordi Bilbeny ho mira d’escatir en aquest article.

»
3510     

ENTREVISTES » 02-03-2022
Maria Palau/ Francesc Canosa/El Punt-Avui+

“Els catalans no hem follat amb la nostra història”

Catalunya té un problema oftalmològic. Barcelona és estràbica: mira cap a Madrid, cap a Berlín, cap a Londres... I pel que fa a comarques moltes vegades hem estat miops. Na Maria Palau va entrevistar el periodista i escriptor Francesc Canosa per al Punt-Avui+ el 23 de desembre del 2021. Entre d'altres coses, En Canosa reivindica l'orgull de ser catalans i alhora l'orgull del que hem fet com a poble. Per exemple, el Canal d'Urgell.

»
2427     

ARTICLES » 02-03-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Els moriscos catalans eren d'origen nord-africà?

La investigació moderna desmenteix el fals mite d'una invasió àrab que va dividir la península Ibèrica en dos blocs ètnics. En Marc Pons ens en parla avui a El Nacional.cat.

»
1981     

ARTICLES » 26-02-2022
David Ruiz Marull

Més del 90 per cent dels manuscrits cavallerescos de l'Edat Mitjana s'han perdut

Tot just si es conserven sis de cada deu textos medievals en anglès, encara que els casos d'Islàndia i Irlanda han sorprès els investigadors. Article a la Vanguardia d'En David Ruiz Marull.

»
1980     

ARTICLES » 24-02-2022
La Vaca Cega

Els romans ja menjaven calçots?

Extraiem del blog 'La Vaca Cega', que va crear En Manel Capdevila, aquest curiós article: els calçots podrien tenir un origen romà.

»
2036     

ENTREVISTES » 23-02-2022
Jornalet

Molière faguèt sas primièras pèças a Besièrs

«Molière faguèt sas primièras pèças a Besièrs, es aquí qu’aprenguèt a far la comèdia, al contacte del pòble occitan». Entrevista de Jornalet a Alexandre Pesson, responsable iconografic del projècte 'Molière Face Sud'.

»
2835     

ARTICLES » 21-02-2022
La Vanguardia/Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny: 'Leonardo da Vinci va poder ser un fill perdut de la casa reial catalana'

Reproduïm el resum d'una antiga entrevista a En Jordi Bilbeny arran de l'estrena del film 'Desmuntant Leonardo'. L'historiador ha defensat, entre d'altres, la catalanitat de personatges com Colom o Cervantes.

»
3953     

ARTICLES » 20-02-2022
David Barreira

Les raons per les quals els Estats Units han ignorat l'herència espanyola

La historiadora Carrie Gibson aborda a 'El Norte' la importància del passat hispà en la conformació del país i enderroca el mite de l'excepcionalisme nord-americà. Des de Nova Història sabem que aquest passsat hispà dels Estats Units és sobretot català. Article d'En David Barreira a 'El Español' a la secció «El Cultural» de dijous, 17 de febrer d'enguany.

»
3172     

ARTICLES » 17-02-2022
Ivan Giménez

Pseudohistòria contra Catalunya: del mai, a algun cronista, i finalment el silenci

Els autors de 'Pseudohistòria contra Catalunya' han acusat a través del seu canal de Twitter l'Ivan Giménez d'escriure pseudohistòria. I ho han fet sense ni tan sols haver-se pres la molèstia de llegir els articles que ell els anava presentant. Per no dir les més de tres-centes referències que els va facilitar. Al final han restat en silenci.

»
4065     

ARTICLES » 15-02-2022
Josep-Lluís Carod-Rovira

L’Algèria que parlava català

Avui presentem un nou corrent migratori de catalanoparlants al Nord d'Àfrica. Així com a finals de la primera dècada del segle XVII molts catalans de religió musulmana —els anomenats «moriscs»— van haver d'exiliar-s'hi pel fet que van ser expulsats de les seves terres de la Nació Catalana, una altra fornada de catalans, procedents d'arreu de la Nació, hi van emigrar entre 1830 i 1962 en cerca de noves oportunitats. En concret, a Algèria. Article d'En Josep-Lluís Carod-Rovira publicat a la República el 14 de gener d'enguany.

»
2233     

ARTICLES » 14-02-2022
Marc Pons/ El Nacional.cat

Quan a Tunísia es parlava català

Els moriscos catalans i bona part dels valencians tenien el català com a llengua pròpia i el van trasplantar a Tunísia. Article d'En Marc Pons.

»
2948     

ARTICLES » 11-02-2022
Carles Camp

Barcelona 1543: el primer vaixell de vapor de la història

Reproduïm un antic article d’En Carles Camp a l’entorn del primer vaixell de vapor de la història. El va inventar a Barcelona un català que la censura amaga rere el nom Blasco de Garay. El nacionalisme espanyol ha fet mans i mànigues per desvirtuar-ne la catalanitat, desvirtuació que alguns savis catalans han seguit.

»
3620     

ARTICLES » 10-02-2022
Jordi Bilbeny

L’Antoni de Nebrixa i la llengua que acompanya l'imperi

Quan diem i rediem que «siempre la lengua fue compañera del imperio», nosaltres pensem que ens referim a la llengua castellana. Però, En Nebrixa, realment, a quina llengua feia referència? En Bilbeny ens ho explica tot seguit.

»
4853     

ARTICLES » 09-02-2022
David Garrido/El Temps

Seixanta anys de 'Nosaltres, els valencians'

Enguany es compleixen seixanta anys de l'aparició d'un llibre emblemàtic, tota una fita en el redescobriment de la identitat valenciana i de la Catalunya sencera: 'Nosaltres, els valencians'. Article d'En David Garrido publicat el 9 de gener al setmanari El Temps.

»
1681     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35125     
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Eren castellans els primers mercedaris que van passar a Amèrica després de la conquesta colombina? Per En Cesc...[+]
Construeixen i fan sonar un instrument musical que En Lleonard tan sols havia dissenyat en un...[+]
En Manel Capdevila ens explica que Catalunya va ser un regne i que a més, el terme que es va emprar per denominar...[+]
En Cesc Garrido ha trobat la ressenya d'una carta enviada per l'Emperador Carles, des de Molins de Rei, a la seva...[+]