Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Fins i tot el passat es pot modificar; els historiadors no paren de demostrar-ho."
Jean Paul Sartre (1905-1980) Filòsof i escriptor francès
ARTICLES » 19-10-2023  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
2239

Què passa amb Nord-Amèrica?

Cada 12 d’octubre se celebra que En Colom va arribar a les Antilles. Però, qui va arribar a Nord-Amèrica? Van ser també catalans? En Joan Canadell ens en fa cinc cèntims en aquest article.

En Joan Cabot explicant als anglesos com havien de travessar l’Atlàntic per anar al Nou Món (wipipedia.org).

Avui, 12 d’octubre, se celebra l'arribada d’En Colom a les Antilles fa 531 anys. Tothom reconeix que fou l'inici de la colonització d’Amèrica del Sud i d’Amèrica Central. Però que va passar a Amèrica del Nord? Qui hi va iniciar els viatges? Per què hi van anar els anglesos? Hi van tenir res a veure els catalans?

Pels anglesos, el descobriment de Nord-Amèrica va ser iniciat per Joan Cabot i desprès continuat pel seu fill Sebastià. En Cabot es va trobar amb En Colom a Barcelona el 1493[1], i el 1494 arribà a Terra Nova des de Bristol[2]. Els Cabot van fer diversos viatges a Nord-Amèrica fins a l’any 1509; però, en aquests viatges, no hi trobaren riqueses (or i plata) com al sud del continent i, per tant, En Cabot va tornar a Espanya per preparar altres viatges importants, en concret a les Maluques i Argentina. El viatge a les Maluques el finançaren mercaders genovesos, catalans i valencians, entre els quals destaca el gran amic d’En Sebastià Cabot, Miquel Rifos, de Sarrià[3].

Altres catalans-valencians que finançaren el viatge foren Pere Miquel Remoneda, Joan Nadal, Felip Ribas, Perot Forcadell. El viatge a les Maluques fou el 1526. Més tard, va anar a Argentina, però, finalment, En Cabot va haver de marxar a Anglaterra el 1547 per raó de la persecució dels protestants per la inquisició.

En Cabot, des d'Anglaterra, va crear amb el seu gendre (Ostrich) i altres mercaders com Torner, Lambert, Garret i Barlo (Baral,) diverses companyies comercials (Spanish Company, Andalusia Company, Merchant Adventurers Company i Russian Company) per mercadejar amb Barberia, Espanya i Rússia; la qual cosa va suposar l'inici de l'imperi econòmic anglès i la destrucció de l'armada “invencible” el 1588.

L'historiador Carreras Valls, als anys 30 del segle XX, va escriure dos llibres sobre els catalans Colom i Cabot[4], amb múltiples proves, que avui encara planen sobre els grans dubtes d'una història que no té sentit des del punt de vista econòmico-científic. El temps (i, segurament, la intel·ligència artificial) dirà...

També ens cal un Estat independent per revisar desacomplexadament la nostra història. Estic convençut que portarà sorpreses impensables. La clau del s. XVI és el lul·lisme (la filosofia d’En Ramon Llull, que proposa arribar a Déu a través de la ciència i, per tant, també del coneixement cartogràfic, astrològic o nàutic) enfront de la Inquisició, que diu que cal arribar a Déu a través de la fe, imposant, si cal, les tortures.

Joan Canadell


Bibliografia

[3] JUAN GIL, «Los armadores de Sebastián Caboto. Un inglés entre italianos», Anuario de Estudios Americanos, 45 (1988), p. 53.



Autor: Joan Canadell




versió per imprimir

  1. Joanet de la Muntanya
    26-10-2023 22:58

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  2. Xavi G.
    26-10-2023 18:30

    Doncs si en tinc que triar una, jo diria que la que, si no recordo malament, al principi de tot farà quinze anys, em va fer dir: - Osti, doncs aquest Bilbeny pot tindre raó!!, i m'hi vaig interessar sobre manera.

    El nom. El seu cognom.

    Veure aquesta primera impremta de la Lletra de la Descoberta amb un esplendorós COLOM, per a continuació arredonir-ho amb la magnífica carambola de la seva natural adaptació al castellà "Colón", és per a mi el que fa impepinable que Bilbeny té raó.
    Si a açò li afegeixes alguna cosa de poc o nul valor científic com el simbolisme místic del colom, doncs fa del seu cognom una triple carambola portentosa.

    I si a açò primer li afegeixes la cascada rere cascada rere cascada de, rere cascada de rere cascada de proves i indicis que apunten en la mateixa direcció doncs, vamooosss, és que fins i tot es fa estrany que algú pense una altra cosa perquè no sé qui va dir que era genovès i apareix repetit i repetit i repetit i repetit en tots els llibres.

  3. Joanet de la Muntanya
    26-10-2023 00:41

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  4. Joanet de la Muntanya
    25-10-2023 22:49

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  5. Joanet de la Muntanya
    25-10-2023 22:48

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  6. Xavi G.
    25-10-2023 18:58

    Ostres, ja estem com fa deu anys.

    Que sí que sí, valeee, que tinc clar que amb els meus arguments no vaig ni a la porta d'enfront.

    I que des de l'INH hauran de currar-s'ho molt més, filar primíssim, investigar més, anar a les fonts, etc etc si pretenen canviar la història d'aquesta manera tan brutal amb les seves teories, que tenim l'exemple teu dels entrebancs estrictament acadèmics que trobaran per tenir-los en consideració, a més dels entrebancs estrictament corporativistes que també pateixen i patiran, i a més dels entrebancs estrictament polítics i sociològics que troben i trobaran.

  7. Joanet de la Muntanya
    25-10-2023 14:37

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  8. Xavi G.
    25-10-2023 13:21

    Bahh, lo del Santo només ho he dit per tocar un poc els collons, no volia jutjar ningú ni ofendre cap acadèmic amb allò de "visió academicista" que he dit sense cap intenció. Que s'ha de veure lo curós que ha de ser un per no ofendre, la mare que va!

    Jo tinc el meu criteri, que és meu i ja està. Dius que Colom no és català i Casaus tampoc. Jo penso que sí. Colom pels molts motius explicats aquí fins a la sacietat i no vaig a entrar-hi ara.

    De Casaus tmabé hi han molts motius. El nom llatinitzat que dius, crec recordar que això ja fa temps que el llatinista Francesc B. va respondre que la declinació no és la correcta per traduir-ho com Las Casas, mentre que per altra banda és un cognom català comú.

    La biografia del Casaus ens diu que era de família humil com Colom, del que fins fa dos dies no sabíem ni el nom dels pares, mentre que la geneologia del Casaus sevillà la tenen documentada des de temps de Fernando III el Santo nada más i menos, o sigui, des de la mateixa conquesta de Sevilla en la que ve a ajudar un altre franc, quinque rebesavi del frare. Al·lucinant.

    Va veure la tornada de Colom amb el indis i els papagalls, però això va passar a Barcelona i no a Sevilla. Son pare s'embarca en el segon viatge, però això passa a Barcelona i no a Sevilla.

    En fi, podria estar equivocat, però desitjo no estar-ho.

  9. Joanet de la Muntanya
    24-10-2023 18:16

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  10. Xavi G.
    24-10-2023 13:27

    Aquí l'únic que ha demostrat alguna cosa és el troll que no recordo el nom, que va demostrar que una senyora Córdoba era Cardona si no recordo malament. El Santo no ha demostrat res que jo recorde, a banda de defendre ben bé i amb paciència la visió academicista dels temes en que ha participat, això sí.

  11. Joanet de la Muntanya
    24-10-2023 10:22

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  12. Frede
    22-10-2023 17:23

    Renoi, quina mandra! Com pot ser que a uns incultes i maleducats que no respecten la llengua del lloc els contesteu les bajanades que ens escupen i a sobre preteneu que entenguin res? Us admiro per la vostra paciència. En tots aquests anys no he vist cap aportació contraria a les tesis de l'INH, tret del Santo, que tingui un mínim d'interès intel·lectual i sempre, absolutament sempre, allunyat de la historiografia.

  13. Alvaro Prim
    21-10-2023 21:58

    Y por eso los inhleses envian embajadores ante losbreyes de España, no a los reyes de Castilla o los reyes de Aragon

  14. Xavi G.
    21-10-2023 19:53

    Ah, ho deies referint-te a la monarquia hispànica que agrupava varios regnes hispànics. Doncs això sí que pot ser. Haver començat per ahí, hispano.

  15. Alvaro Prim
    21-10-2023 18:30

    _KMS_WEB_BLOG_INAPROPIATE_COMMENT Feu clic aqui per mostrar-lo

  16. Xavi G.
    21-10-2023 12:01

    Existia com a terme geogràfic. Un mot geogràfic, Alvaro, i existia com a mot d'un terme geogràfic des de feia segles, en que els antics romans així van anomenar a la península. Però els ibers de llavors la coneixíem com "Estruklabderskukaa" (terra de girafes extingides), nom més propi i legítim per antic i original i que hem de reivindicar.

    Ja, a l'època medieval, se'ns coneixia als diferents pobles que vivíem en ella com a espanyols, encara que per proximitat, generalment els italians i occitans es referiren genèricament així per anomenar als catalans, mentre que els francs, saxons, angles i normands es referien bàsicament als astur-lleonesos, castillanos i bascos.

  17. Alvaro Prim
    20-10-2023 19:13

    "diverses companyies comercials (Spanish Company, Andalusia Company, Merchant Adventurers Company i Russian Company) per mercadejar amb Barberia, Espanya i Rússia"

    Vaya, asi que España existia en el siglo XV

Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35180

Aconseguits 2200€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Prop de 30.000 manifestants occitans han recorregut els carrers de Carcassona. Els carrers han estat bloquejats...[+]
La censura dels textos, pintures i gravats del passat no és un hàbit dels temps pretèrits. Passa actualment...[+]
En Jordi Bilbeny porta anys afirmant que En Colom va morir als 92 anys. Els seus detractors ho neguen, sense cap...[+]
El refrany esmentat al Quixot "andar buscando los tres pies al gato", és una altra prova concloent que el Quixot...[+]