Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Recuperar el passat per construir el futur esdevé la tasca que tot ésser humà ha d'assumir
responsablement en el seu compromís amb la societat"
Simone Weil
ARTICLES » 30-11-2021
Ramon Tubau

Per què Colom genocida?

En Ramon Tubau defensa En Cristòfor Colom, seguint la recerca que En Jordi Bilbeny ha dut a terme sobre aquesta qüestió, davant d'aquells que titllen de genocida el seu govern a les Antilles.

»
2868     

ARTICLES » 28-11-2021
Camélia Balistrou/Equinox/José Civil

La Joconde serait catalane

Na Camélia Belistrou s’ha fet ressò a Equinox, revista d’actualitat en francès a Barcelona, de les explicacions d’En José Civil Borque sobre La Mona Lisa. En José Civil creu que el paisatge evoca Montserrat, talment com defensa l'Institut Nova Història. Mantenim l’article en la llengua original francesa. Hi hem afegit també la corresponent traducció al català.

»
6880     

ARTICLES » 26-11-2021
Pedro Ruiz/El Nacional.cat

Torna a la Biblioteca de Catalunya una carta de Colom robada fa 15 anys

Reproduïm un article aparegut a Elnacional.cat. segons el qual l’Estat ha tornat dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom robada i exportada als EUA entre el 2004 i 2005. Però què no han gosat dir els periodistes catalans sotmesos a la historiografia espanyola? En Jordi Bilbeny ja ho va explicar en un article l'enllaç del qual trobareu al final d'aquest text.

»
2763     

ARTICLES » 25-11-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

El navegant Amadas i la 'colònia perduda' de Roanoke

El capità Philip Amadas (o Amades) va prendre contacte el 1584 amb la terra que acolliria la primera colònia anglesa a Nord-Amèrica: Roanoke, colònia que va desaparèixer misteriosament. Les investigacions genealògiques situen l’origen dels Amadas anglesos a William (Cornualles), però la seva arrel remota seria a Barcelona i a Tortosa. Article d'En Marc Pons.

»
2156     

ARTICLES » 23-11-2021
Victor Fernández/La Razón

Teresa de Jesús, ¿una santa catalana o castellana?

En Víctor Fernández ha escrit aquest article per al diari 'La Razón', en el qual es fa ressò, entre d'altres coses, de la conferència d'En Jordi Bilbeny, al 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya, sobre la catalanitat de Santa Teresa. Hem conservat la versió original castellana.

»
3522     

ARTICLES » 22-11-2021
Daniel Belló

Fou el descobridor del Brasil un membre de la nissaga catalana dels Cabrera?

Comunicació que En Daniel Belló va pronunciar a Arenys de Munt, aquest diverndres 19 de novembre del 2021, en el marc del 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. Ara us l'oferim en forma d'article.

»
4169     

ARTICLES » 21-11-2021
Pep Mayolas

El portuguès Joâo Infante i l’infant de Portugal Joan Colom i Bertran

En un article de fa anys però inèdit en aquesta pàgina web, En Pep Mayolas planteja la possibilitat que el Descobridor català d’Amèrica fos, també, el veritable artífex de la primera expedició portuguesa al Cap de Bona Esperança.

»
3072     

ARTICLES » 19-11-2021
Jordi Bilbeny

Parlament d’En Jordi Bilbeny a l’obertura del 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

Paraules d'En Jordi Bilbeny amb què ha inaugurat avui 19 de novembre el 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya.

»
3766     

ARTICLES » 19-11-2021
Ràdio Arenys de Munt

Avui engega el 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

Aquest vespre comença una nova edició del Simposi d'Arenys de Munt i continuarà durant tot el dissabte. Hi participaran uns 35 ponents. En Jordi Bilbeny en parla en aquesta entrevista radiofònica que li va fer N'Elena Cots a Ràdio Arenys de Munt.

»
1805     

ARTICLES » 16-11-2021
Francesc Riart i Jesús Llòria. Vibrant

Les espases màgiques dels reis catalans

A l'Edat Mitjana hi va haver espases que van ser considerades màgiques. Tenien un seguit de virtuts que conferien poder al noble que les posseïa. A Catalunya, els prínceps del casal de Barcelona en van tenir tres: l’espasa de Sant Martí, l’espasa de Vilardell o Vilardello i l’espasa Tisó. Article d'En Francesc Riart i En Jesús Lloria per a la revista digital 'Vibrant'.

»
3233     

ARTICLES » 13-11-2021
Rafel Mompó

Lèxic de 'la natural hystoria de las Indias', coneguda com 'Sumario', d'En Fernández de Oviedo

En Rafel Mompó ens presenta en aquest article una part del seu estudi que provisionalment anomena «La llengua del conegut com Gonçalo Fernández de Oviedo, àlies Valdés». Ací només hi tracta alguns aspectes lingüístics per a enfortir la hipòtesi que una obra concreta, la coneguda com «Sumario», publicada per primera vegada l’any 1526, palesa un rerefons català, un original català previ, del qual, després d’haver estat manipulat i esporgat, hauria sorgit aquest «Sumario».

»
3684     

ARTICLES » 09-11-2021
Institut Nova Història

20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

L'Institut Nova Història informa que hem organitzat una nova edició del Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. Aquesta serà la la vintena i us n'oferim el programa. Per motius sabuts de tothom, l'any passat no la vam poder preparar. L'esdeveniment s'escaurà entre el vespre del divendres 19 de novembre i el dissabte 20 sencer a la sala municipal de l'ajuntament d'Arenys de Munt, com és costum. A causa de la situació sanitària actual, caldrà inscriure-s'hi prèviament i es respectaran les reserves per estricte ordre d'inscripció. Al final del text trobareu la manera de formalitzar-la.

»
4796     

ARTICLES » 07-11-2021
Marc Pons/ El Nacional.cat

El navegant Agramunt i el misteriós viatge a Terranova

A finals d'octubre del 1511 Joana d’Aragó i de Castella, filla de Ferran el Catòlic, signava la confirmació d’una llicència a favor del comerciant lleidatà Joan d’Agramunt per explorar i colonitzar Terranova (Canadà). Sembla que Agramunt hi va projectar un model colonitzador que ja es practicava a Catalunya i que va resultar decisiu: empreses privades que assumien en solitari la creació, desenvolupament i defensa dels establiments d'ultramar sota el paraigua de la monarquia. Aquest model de colonització va ser reproduït a Anglaterra. Article d'En Marc Pons.

»
4486     

ARTICLES » 06-11-2021
Enric Torreguitart/Patriota Català TV

Entrevista en directe amb En Jordi Bilbeny

L'Enric Torreguitart, responsable del canal Patriota Català TV, ha entrevistat En Jordi Bilbeny aquest dijous des de les 7 del vespre a les 9 de la nit. L'entrevista ha estat enregistrada en videu pel canal Youtube i tot seguit us l'oferim. Comença al minut 1:07. En Bilbeny hi fa un repàs de les seves recerques i les de l'Institut Nova Història, de les reaccions viscerals que aquestes han despertat entre part de la gent i en l'àmbit acadèmic i ens fa cinc cèntims dels seus projectes a curt i a mitjà termini.

»
4806     

ARTICLES » 04-11-2021
Agustí Colomines

El pes de la història

En l'article que avui ha publicat l'Agustí Colomines a «El Nacional.cat», aquest fa unes reflexions sobre la història molt anàlogues a les que defensa l'Institut Nova Història. La història no es fa, sinó que es refà, perquè l’evolució de la societat, de vegades lligada a les “descobertes” documentals i d’altres a la reinterpretació del que ja es coneixia, permet que la historiografia avanci en benefici del coneixement històric. Així, totes les històries són problemàtiques, de la mateixa manera que totes les històries tenen episodis mistificats pels intèrprets. Els vencedors, els que dominen l’estat, reinterpreten els fets per justificar la nova realitat.

»
2611     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35179     

Aconseguits 2150€
de 8000€
Queden 19 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
L'Isidre Casajoana, en un viatge per alemanya, troba uns escuts amb els quatre pals i ens ho comenta en aquesta...[+]
Al 1511, en editar-se l'Elogi de la Follia, Erasme ja hi denuncia la pràctica consolidada de la censura, on els...[+]
Hi havia port a Pals o no hi havia port? Mentre els escèptics continuen dubtant, l'Albert Fortuny analitza el...[+]
Tothom assegura que Jeronimus Bosch era un pintor flamenc, però en Pau Mora ha trobat una referència que ens fa...[+]