Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
ARTICLES » 02-01-2022
Pau Mora

La visió hispànica d’En Sebastian Münster

Comunicació que En Pau Mora va presentar al 20è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya. Per En Sebastian Münster, Catalunya i Aragó serien el mateix concepte.

»
2203     

ARTICLES » 01-01-2022
Joan García del Muro

El segrest de la veritat

Una afirmació és verdadera si es correspon amb els fets. En l’era de «després-de-la-veritat» tot acaba convertint-se en interpretacions. Postveritat vol dir que s’ha superat la veritat. Els fets reals no tenen cap paper en la determinació de si un discurs és o no vertader. Actualment la veritat és definida en funció de l'interès. Article d'En Joan García del Muro al núm. 224 dels «Quaderns» de Cristianisme i Justícia, intitulat 'La Veritat segrestada'.

»
2703     

ARTICLES » 31-12-2021
Història Usurpada

Els gals «catalauni» són els catalans antics

Nou article que hem extret, també, del blog ''Història Usurpada'. Aquesta vegada un diccionari del 1905, que conté totes les paraules «compresas en tots los altres diccionaris catalans d'ençá de la publicació del primer, en 1650», informa que la 'Catalaunia' gala era l'antiga Catalunya.

»
2058     

ARTICLES » 27-12-2021
Xavier Climent

De la història a l'oblit

Reproduïm un seguit de piulades en les quals En Xavier Climent informa que algunes obres de Shakespeare van ser censurades, fins a mitjan segle XIX, per motius ideològics.

»
3147     

ARTICLES » 24-12-2021
ACN/Anna Berga

La Pompeu Fabra troba dos nous presidents de la Generalitat medieval

El doctor i professor en dret Pere Ripoll ha fet la troballa dins del 'Llibre dels Vuit Senyals', un manuscrit que va descobrir a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i que situa l'origen del Govern el 1359, abans del que es creia. Article de l'Anna Berga per al Períodico.

»
2238     

ARTICLES » 22-12-2021
Jordi Bilbeny

El cul del Caganer i el cul del Dimoni

Pot tenir alguna relació el Caganer del pessebre amb el Dimoni en tant que antiga divinitat precristiana? Com és que l’única figura que ensenya al cul a les nostres representacions nadalenques és el Caganer? I, com que el cul del Dimoni era adorat pels seus seguidors, podria ser que en el Dimoni s’hi preservessin aspectes del Caganer i en el d’aquesta figureta trets característics del Diable? En Jordi Bilbeny ho intenta escatir en aquest article

»
2901     

ARTICLES » 20-12-2021
Josep Playà i Maset

Els aforismes de Michel de Montaigne són tan contemporanis com al segle XVI

Josep Pla i Joan Fuster van estar molt influïts per la filosofia del "senyor del Perigord," afirma l'Ignasi Aragay, un periodista que ha seleccionat frases i aforismes extrets dels 'Assaigs' que va escriure Montaigne i els ha aplegats en el seu 'Diccionari Montaigne'. Article d'En Josep Playà i Maset a La Vanguardia en línia del 16 de desembre del 2021.

»
2504     

ARTICLES » 18-12-2021
Pol Bragulat

Censura en els cromos a la Fira del Llibre Vell

En Pol Bragulat ens informa d'un nou cas de censura perpetrat pels censors espanyols. Aquesta vegada es tracta de cromos que expliquen la Guerra dels Segadors. Havien estat publicats per primer cop abans de la Guerra Civil. Després de la guerra, van tornar a aparèixer, però censurats i tergiversats.

»
2461     

ARTICLES » 14-12-2021
Joan Cassola

Era En Francisco de Osuna un Osona?

Presentem avui el videu, de gairebé 13 minuts, que En Joan Cassola ens ha fet arribar i en què explica la seva comunicacio al 20è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya, que va tenir lloc el 19 i 20 de novembre d'enguany: «Era En Francisco de Osuna, l’inspirador de la teologia mística de Santa Teresa de Jesús, un Osona?".

»
3978     

ARTICLES » 13-12-2021
Jordi Bilbeny

Conferència sobre La Mare de Déu Fumadora

En Jordi Bilbeny va impartir el 8 de desembre a l'Ateneu Arenyenc d'Arenys de Mar una conferència sobre «La Mare de Déu Fumadora, la purificació espiritual i la visió trascendent. Una mirada a la religió xamànica dels nostres ancestres». Us en fem arribar el videu.

»
2083     

ARTICLES » 12-12-2021
Institut Nova Història

Videus del 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya

L’Institut Nova Història fa saber que acabem de publicar els videus de les comunicacions presentades al simposi anual d'Arenys de Munt sobre la Història Censurada de Catalunya. En concret, els del 20è Simposi, que s'escaigué divendres 19 de novembre d’enguany i dissabte 20 de novembre del 2021.

»
2322     

ARTICLES » 10-12-2021
Joan Casajuana

Els Cors d'En Clavé i ‘la clave’

En Joan Casajuana desenvolupa amb detall la seva comunicació al 20è simposi sobre la Història censurada de Catalunya: com uns bastonets de fusta, uns petits instruments de percussió tocats tradicionalment a Cuba, foren denominats “la clave’ a partir del cognom d’En Josep Anselm Clavé.

»
2667     

ARTICLES » 08-12-2021
Sergi Turiellla

Lambard més que llombard

Article d'En Sergi Turiella al seu blog 'Els ponts de Sant Boi'. L'origen de l'art romànic a casa nostra no prové només de fora, no és "llombard". Dintre dels corrents generals de l'art de l'Imperi Romà, el romànic català presenta una arrel pròpia que es desmarca d'aquests.

»
2016     

ARTICLES » 06-12-2021
Montserrat Camps

Anàlisi lingüística de la primera carta d'En Colom

Us oferim la comunicació que Na Montserrat Camps va presentar al 20è Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya. En l'anàlisi lingüística de la primera carta anunciant la descoberta d'Amèrica hi ha aïllada una grandíssima quantitat de catalanades de tota mena.

»
5924     

ARTICLES » 02-12-2021
Pep Mayolas

La designació d’En Ferran Colom com a hereu del Descobridor

En Pep Mayolas ens presenta, amb una petita ampliació, la seva ponència al recent 20è Simposi de la Història Censurada de Catalunya.

»
3262     

...
...
  EDITORIAL
L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
35179     

Aconseguits 2200€
de 8000€
Queden 18 dies

Més informació
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Quin paper van tenir els Rovira a la Cúria Vaticana? Van ser aquests mateixos Rovira o de la Rovira anomenats...[+]
Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau...[+]