Accediu  |  Registreu-vos-hi
"Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la"
Nicolás Avellaneda (1837-1885)

Portada


Gemma Bufias entrevista En Jordi Bilbeny, a Ràdio Montblanc, per parlar de l'independentisme d'En Salvat-Papasseit.


»
177

L’onze de novembre de l'any 1500 el rei Ferran II —anomenat el Catòlic— signava el Tractat de Granada, amb el rei Lluís XII de França, pel repartiment de la meitat sud de la península italiana; i que contemplava, entre altres coses, la cessió de la ciutat i Camp de Montpeller a la monarquia francesa.

»
407

ARTICLES » 10-06-2024

Es pot falsejar la Història?

A partir d’un document del segle XII que s’acaba de certificar que és una falsificació, En Xavier Climent ens aporta la seva opinió sobre la veritat oficial del relat històric.

»
2897

José Larraz, historiador de l’època més fosca del franquisme, qüestionava la unitat d’Espanya sota els Reis Catòlics.

»
715

En Josep Prats intenta, amb aquest article, recuperar l’home, el compositor, el pedagog i el musicòleg que va idear, promoure i executar un nou model de música a Catalunya i a la península Ibèrica.

»
591

Compartim la nova notícia del mitjà de comunicació francès de Barcelona "Equinox" on es fan ressò de les tesis de l'INH sobre En Lleonard, dit da Vinci. Seguidament podeu llegir-ne la traducció al català.

»
6638


Entrevistes recents


Pere Alzina té estudis en Biologia i s’ha especialitzat en Zoologia i en Gestió Ambiental. Amb motiu d’un viatge que va fer a l’illa de Malta el març de 2010, va trobar tot de sorpreses lingüístiques que el van encuriosir. Malgrat els cinc segles d’influència catalana en aquest petit estat europeu, ningú no havia estudiat, fins llavors, el pes del català en el maltès. Arran d’això va voler investigar la influència de la nostra llengua en els noms dels ocells observats a l’illa. Parlem amb ell amb motiu de la seua conferència 'La influència del català en el maltès revelada a través dels noms dels ocells' a les Aules d’Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Entrevista d'En Marc Codinas el 3 d'abril del 2022 per al suplement dominical Lectura del diari 'Segre' de Lleida.

»
7860

En Marc Pons ha entrevistat Na Dolors Pifarré, doctora en història medieval. La doctora Pifarré ha investigat i divulgat el paper dels primers mercaders i armadors catalans de la baixa edat mitjana (segles XIV i XV) a l’Atlàntic Nord.

»
5104


Publicacions


Aquest mes d'abril es publica el nou llibre d'En Pep Mayolas sobre la figura de Santa Teresa de Jesús.

»
6180

L’Institut Nova Història ha obert una campanya de micomecenatge per a editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: hi tracta de les estades que l'Emperador Carles féu als estats catalans i que la censura va situar a Castella. Us oferim l’escrit de presentació del llibre. Col·labora en el seu finançament!

»
6935


Més articles...


»
18603

Quan va arribar el blat de moro a Catalunya? Tot i que sembla, pel nom, que ja hi havia de ser des de temps remots, no es pot posar en dubte que el blat de moro que coneixem avui dia el va dur En Colom en tornant del seu primer viatge al Nou Món.

»
22478
»
19216

Tenia una xarxa d'Universitats Castella? O les tenia la Nació Catalana? En quin dels dos països es va poder donar una revolució cultural i literària al segle XV que permetés els avenços tècnics, la cartografia, les exploracions navals i el renaixement de l'art i les lletres? Aquest article ho explica.

»
10059
SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
Subscriviu-vos al nostre butlletí
Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
Que els catalans van ser els descobridors d'Amèrica ho tenim molt clar a l'INH. Tant, que sempre estem esperant...[+]
Per què el catalanisme explica de dues maneres irreconciliables la destrucció de l’esplèndid Castell-Palau...[+]
Empordà Televisió recull la notícia de la presentació del llibre "El Quixote va esborrar el Quixot", de Lluís...[+]
L'Àlex Sendra ens presenta un exemple, a través d’un conte de la Josefina Làzaro, de com ha quedat memòria...[+]